Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agro Vertrouwensindex > Themes > Vertrouwen
     
Vertrouwen
Select an indicator
Vertrouwen - Varkenshouderij

Vertrouwen van varkenshouders herstelt zich
8/23/2022

Het vertrouwen van ondernemers in de varkenshouderij is in het tweede kwartaal van 2022 herstelt van een sterke dip in het najaar van 2021. De index lag toen op -10 punten. Nu is de index gestegen tot nagenoeg het nulpunt. Op dit punt zijn de optimisten en pessimisten in evenwicht. Door een stijging van ruim 10 punten van de stemmingsindex naar een niveau van -10 punten en een nagenoeg gelijke toename van de index van de verwachte situatie voor de middellange termijn, herstelde het vertrouwen. Uit beide indicatoren wordt namelijk de Agro Vertrouwensindex samengesteld.
Met een Agro Vertrouwensindex rond het nulpunt ligt het vertrouwen van ondernemers in de varkenshouderij net iets onder dat van de totale land- en tuinbouw en ook onder het langjarige gemiddelde van deze sector van 11 punten.

De stemmingsindex, die de huidige situatie op het varkensbedrijf weergeeft, steeg in het tweede kwartaal van 2022 sterk en lijkt zich te herstellen van de dip in het derde kwartaal van 2021. Echter ligt de stemmingsindex, met een niveau van -10, nog ruim onder het langlopend gemiddelde voor deze sector van 13 punten.

Terugkijkend op de afgelopen 12 maanden (conjunctuurindex terugkijkend) zijn ondernemers ook positiever dan bij de vorige meting (+18 punten). De index komt hiermee op -43 punten. De verbetering komt vooral omdat de opbrengstprijzen sterk zijn gestegen. De kosten namen echter nog meer toe. Door een iets hogere productie was de omzet wel beter. De winst ging niet omhoog, wat de negatieve totaalindex ook verklaart.

De verwachtingen van ondernemers voor de middellange termijn zijn gestegen. De index steeg van net boven het nulpunt in het derde kwartaal van 2021 naar 10 punten in de meting over het tweede kwartaal van 2022. Hiermee ligt deze index op het langlopende gemiddelde voor deze sector.

Over de verwachte situatie voor de komende 12 maanden zijn ondernemers ook toegenomen. De index steeg naar 7 punten, bij de vorige meting waren de vooruitzichten dus nog somber. Ondernemers kijken dus met wat meer optimisme naar de komende 12 maanden. Op de productie na beoordeelden ondernemers de achterliggende indicatoren positiever dan drie kwartalen eerder.

Voor actuele ontwikkelingen in de varkenshouderij kunt u ook de barometer agrarische sectoren raadplegen.


Kies een sector
Contactpersoon
Gerben Jukema
070-3358359
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page