Alleen prijs van eieren en rundvlees licht gestegen |
6-4-2021 |
De consumentenprijzen van eieren en rundvlees zijn gestegen in de maanden december 2020 en januari 2021, met respectievelijk 1 en 2%. Door de coronacrisis is er extra vraag naar eieren in de supermarkt en blijven eieren duur. Ook de rundvleesprijs ligt op een hoog niveau: sinds 2017 is de prijs van rundvlees gestaag opgelopen. Verder bleef de prijs van verse groenten voor de consument gelijk en daalden de prijzen van varkensvlees, brood, aardappelen, zuivel, pluimveevlees en vers fruit in deze periode. Met uitzondering van varkensvlees was de prijsdaling maximaal 2%.
De prijs van varkensvlees daalde in december 2020 met 6% en maakte na de jaarwisseling pas op de plaats. Die daling volgde op een grote daling van de opbrengstprijzen van de varkensslachterijen en de af-boerderijprijzen vanaf april vorig jaar. De prijs van zuivel daalde met 2%; het prijsniveau is vergelijkbaar met dat van twee jaar geleden. De daling van de zuivelprijs komt niet op het conto van verse of houdbare melk, maar wordt vooral veroorzaakt door de daling van de prijzen van yoghurt (-1%), kaas en kwark (-3%), en overige zuivelproducten (-2%).
Dit blijkt uit de tweemaandelijkse toelichting op de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS.
|