Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

     
Noord-Holland
Kies een thema
Algemeen

Economie

Maatschappij

Milieu & Ruimte

 
   
Areaal - Noord-Holland - Akkerbouw

Akkerbouwbedrijven in Noord-Holland groter dan landelijk
30-6-2022
Het areaal akkerbouwgewassen in Noord-Holland ligt de laatste jaren rond de 30.000 ha. Het aantal bedrijven dat akkerbouwgewassen teelt, is sinds het jaar 2000 meer dan gehalveerd tot 993 in 2021. In tegenstelling tot de landelijke trend, groeiden de gespecialiseerde akkerbouwbedrijven in areaal.

Groot aandeel pootaardappelen in bouwplan in Noord-Holland 
In Noord-Holland bedroeg het areaal akkerbouwgewassen in 2021 ongeveer 30.000 ha. Een kwart van het areaal akkerbouwgewassen bestond uit tarwe, het aandeel pootaardappelen ligt hier net onder. Dit hoge aandeel pootaardappelen is kenmerkend voor de provincie Noord-Holland. Alleen in Friesland neemt de pootaardappelteelt een nog groter aandeel in. De reden dat er veel pootaardappelen worden geteeld is dat de kleigrond zich er goed voor leent. Daarnaast is de luizendruk lager in kustgebieden in vergelijking met gebieden meer landinwaarts. Luizen kunnen virussen overbrengen in pootaardappelen, wat tot kwaliteitsvermindering leidt.
 
Aantal bedrijven met akkerbouwgewassen daalt, omvang neemt toe 
In de periode 2000-2021 daalde het aantal bedrijven dat akkerbouwgewassen teelde, van ruim dan 2.200 tot minder dan 1.000 in 2021. Het areaal akkerbouwgewassen per bedrijf nam in dezelfde periode flink toe tot gemiddeld 30 ha. Het betreft niet alleen gespecialiseerde akkerbouwbedrijven maar ook bedrijven die akkerbouwgewassen telen naast bijvoorbeeld de teelt van tuinbouwgewassen of een veehouderijtak.

Gespecialiseerde akkerbouwbedrijven groter dan landelijk
Gespecialiseerde akkerbouwbedrijven zijn bedrijven die overwegend akkerbouwgewassen telen. In Noord-Holland bedroeg de bedrijfsomvang van deze 510 bedrijven gemiddeld iets meer dan 48 ha in 2021. Dit is meer dan het landelijk gemiddelde (42 ha). Sinds 2006 neemt het verschil in omvang tussen de bedrijven in Noord-Holland en de rest van Nederland toe. Door een grotere bedrijfsomvang zijn schaalvoordelen te behalen. Schaalvergroting doet zich niet alleen in Noord-Holland voor, maar ook in andere provincies waar veel akkerbouwbedrijven zijn gevestigd.
Lager aandeel rustgewassen, daarom grondruil nodig 
Het aandeel rustgewassen op de akkerbouwbedrijven in Noord-Holland ligt de laatste jaren ruim boven de 40%. Dat is lager dan in de rest van Nederland, waar dit aandeel boven de 50% ligt. Onder rustgewassen vallen de volgende gewassen: granen, graszaad, groenbemesting, braak, handelsgewassen, grasland en voedergewassen. Rustgewassen zijn goed voor de bodemkwaliteit en waterhuishouding. Door grond te huren/ruilen kunnen boeren percelen voldoende &39;rust&39; geven, terwijl het aandeel intensievere gewassen zoals pootaardappelen in het bouwplan relatief hoog is.


Kies een indicator
Deze informatie voor

Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Referenties
  • De gegevens zijn gebaseerd op de CBS-Landbouwtelling. Bij die bron gelden enkele belangrijke mijlpalen met wijziging in aanschrijving en samenstelling die de (ontwikkeling van de) resultaten kunnen beïnvloeden. In 2010 is de ondergrens gewijzigd (van 3 Nederlandse Grootte-eenheden (NGE) naar 3.000 euro Standaardopbrengst (SO)). In 2016 is de aanschrijving van bedrijven gewijzigd en is inschrijving bij Kamer van Koophandel bepalend. Vanaf 2016 zijn daardoor minder bedrijven en minder areaal door de telling gedekt.



Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief


naar boven