Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Innovatie
     
Innovatie
Select an indicator
Innovatie en innovator - Land- en tuinbouw

Aandeel innoverende bedrijven blijft stabiel
9/7/2018

Het aandeel innovatieve bedrijven in de land- en tuinbouw lag in 2015 op ongeveer hetzelfde niveau als in 2014. De glastuinbouw kende het hoogste aandeel innovatoren. De groep vroege volgers bestaat uit ongeveer 10% van de land- en tuinbouwbedrijven.

Vernieuwingen kunnen worden ingedeeld in drie categorie├źn. Procesvernieuwing zoals het technisch verbeteren van sorteer- en inpaklijnen, productvernieuwing zoals het kweken van nieuwe soorten bloemen of groenten. Ook zijn er vernieuwingen die zowel proces- als productvernieuwing zijn zoals het kweken van algen. In de land- en tuinbouw komen procesvernieuwingen het meest voor, 16% van de bedrijven voerde een procesvernieuwing door. In de glastuinbouw en pluimveehouderij was er ook een duidelijk aandeel bedrijven met productvernieuwing.

In de zowel de dierlijke als plantaardige sectoren was kostprijsverlaging een belangrijke factor voor vernieuwing. Daarnaast zijn arbeidsbesparing / verbetering van de arbeidsomstandigheden ook belangrijk. Eveneens is het imago en het verbeteren van de marktpositie van belang. In de ene sector is het makkelijker om onderscheidend te zijn dan in de andere. In de pluimveehouderij en varkenshouderij kunnen producten onder labels worden ondergebracht. Voor de melkveehouderij is dit moeilijker.Kies een sector
Contactpersoon
Ruud van der Meer
0317-483134
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page