Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Innovatie
     
Innovatie
Select an indicator
Innovatie en innovator - Land- en tuinbouw

Meeste innovaties op glastuinbouwbedrijven
1/20/2020

Het aandeel innovatieve bedrijven in de land- en tuinbouw was in 2017 ongeveer 1%. In de glastuinbouw was het aandeel 8% en daarmee hoger dan in de andere sectoren. Het ministerie streeft naar 10% innovatieve bedrijven of vroege volgers. In 2017 was het aandeel 8% en werd de streefwaarde dus niet gehaald. 

Vernieuwingen kunnen worden ingedeeld in product- of procesvernieuwingen. In de land- en tuinbouw worden vooral vernieuwingen in het productieproces doorgevoerd, zoals vernieuwingen bij het sorteren en verpakken van producten of op het gebied van klimaatsystemen. In de glastuinbouw worden relatief veel productvernieuwingen doorgevoerd. Er worden nieuwe rassen bloemen of groenten veredeld.

De Innovatiemonitor is een enquete die jaarlijks wordt voorgelegd aan deelnemers van het Bedrijveninformatienet van Wageningen Economic Research. In 2018 werd de enquete door ruim 1.000 ondernemers ingevuld. Naast vragen over innvoaties, zijn er ook vragen gesteld die gerelateerd zijn aan het doorvoeren van vernieuwingen. Zo blijkt dat de ondernemer meestal zelf het initiatief neemt om vernieuwingen door te voeren. Bij productvernieuwingen is het relatief vaak de ondernemer die aan de slag gaat met de ontwikkeling van een vernieuwing. Procesvernieuwingen worden hoofdzakelijk door derden ontwikkeld. In het geval er wordt samengewerkt aan vernieuwingen dan doet de ondernemer dat het meest met leveranciers. Maar ook advies- of ingenieursbureaus en collega-bedrijven zijn belangrijke samenwerkingspartners. Vernieuwers en niet verniewers gebruiken dezelfde informatiebronnen. Opvallend is wel dat de vernieuwers het belang van de verschillende informatiebronnen, zoals internet, vakliteratuur, leveranciers enz. hoger inschatten dan de niet vernieuwers.
Kies een sector
Contactpersoon
Ruud van der Meer
0317-483134
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page