Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Bloemen

Veilingomzet snijbloemen in maart meer dan verdubbeld
5/6/2021

Terwijl in januari 2021 de omzet van snijbloemen van Nederlandse bodem nog achterbleef ten opzichte van 2020 (-14%), werd dat in februari en vooral in maart ruimschoots goedgemaakt. In februari was de omzet in snijbloemen al 9% hoger ten opzichte van februari 2020; vooral door een 19% hogere gemiddelde prijs. In maart nam de omzet van snijbloemen op de veiling met 129% toe ten opzichte van maart vorig jaar. Daarbij namen zowel de verkochte aantallen als de prijs toe, met respectievelijk 47% en 58%. Dit blijkt uit cijfers van de bloemenveiling Floraholland.


Omzet snijbloemen over eerste kwartaal 31% hoger 

In tegenstelling tot maart vorig jaar, toen de verkoop van snijbloemen stilviel als gevolg van de coronamaatregelen, is de verkoop op de veiling in maart 2021 volledig hersteld. Halverwege maart 2020 brak de coronacrisis uit. Hierdoor stortte de vraag in. Veel productie werd doorgedraaid en vernietigd. Hierdoor werd er door de veiling aanvoerrestricties ingesteld voor kwekers en werden minimumprijzen aangepast. Hierdoor lag in de tweede helft van maart 2020 de omzet 70% lager dan normaal. Dit jaar zijn de winkels inmiddels ingericht op de coronasituatie. Tegelijkertijd zijn mensen nog steeds veel thuis, wat de omzet stimuleert. Mensen zijn bereid een hogere prijs voor bloemen te betalen, zodat de veel hogere inkoopsprijs grotendeels doorberekend kon worden aan de klanten. Maart had dit jaar ook een veilingdag meer, terwijl januari juist 2 veilingdagen minder telde dan 2020. In maart werden op de Nederlandse bloemenveiling van bijna alle belangrijkste soorten snijbloemen meer aantallen verkocht en ook de gemiddelde prijs was beter dan het jaar ervoor.

De omzet over het eerste kwartaal van 2021 van de in Nederland geteelde bloemen was 31% hoger dan vorig jaar. Er zijn over het eerste kwartaal van 2021 6,5% meer producten verkocht bij een overall 23% hogere prijs. Dit blijkt uit cijfers van de bloemenveiling Floraholland.
Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
• Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
• De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page