Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Bloemen

Veilingomzet bloemen in eerste kwartaal 8% lager dan in 2021
5/5/2022

De veilingomzet van in Nederland geteelde snijbloemen is in maart fors gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van veiling Royal Floraholland.


De veilingomzet voor de in Nederland geteelde bloemen was in maart 2022 een derde lager dan een jaar eerder. In februari was de omzet een kleine 4% hoger dan februari 2021. In januari kende de omzet van de bloemenveiling een nog een hogere omzet (+22%) dan in 2021.

De verkochte aantallen lagen in de eerste drie maanden van het jaar lager dan in 2021. Door de hoge energieprijzen zijn telers zuinig met energie of laten (delen van) hun kas leeg. Hierdoor daalden de verkochte aantallen in januari, februari en maart met respectievelijk 10%, 8% en bijna 16%. Ten dele is deze lagere verkochte hoeveelheid te wijten aan een andere feestdagenkalender. Pasen viel dit jaar enkele weken later. Hierdoor organiseren telers hun afzetpiek voor deze feestdag anders dan vorig jaar, waardoor deze niet in het eerste kwartaal viel. Tulpen, rozen, Alstroemeria en Anthurium werden sterk minder verkocht, maar van Ranonkels werd een veel grotere hoeveelheid verhandeld. Wellicht speelde hier het zonnige weer in maart een rol.

Door de lagere verkochte hoeveelheid snijbloemen van Nederlandse bodem en de rem op de toename van de import, was de gemiddelde prijs in januari (+36%) en februari (+13%) hoger dan een jaar eerder. In maart daalde de gemiddelde prijs echter. Onder andere het belangrijke gewas Chrysant kreeg rake klappen. Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is de handel met deze landen zeer moeilijk, zo niet onmogelijk. Hierdoor kunnen Chrysanten nauwelijks meer afgezet worden naar Rusland, terwijl dit een belangrijke bestemming voor dit product was. Hierdoor ontstond ook prijsdruk op andere snijbloemen. De gemiddelde prijs van alle bloemen lag maar liefst 21% lager dan een jaar eerder.

Cumulatief gezien is de omzet in het eerste kwartaal ongeveer 8% lager dan een jaar eerder. Dit is het resultaat van een daling van de verkochte aantallen van 12% bij 4% hogere prijzen.
Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
• Bron data: Royal FloraHolland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
• De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page