Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Tuinplanten

Veilingomzet tuinplanten in eerste kwartaal lager dan vorig jaar
5/5/2022

De omzet van tuinplanten in het eerste kwartaal is onder het niveau van vorig jaar uitgekomen (-4%). De lagere aanvoer (-9%) kon maar ten delen worden gecompenseerd door een hogere gemiddelde prijs (5%). Vooral in maart werd een tegenvallend resultaat geboekt.

Januari kende een flitsende start van het tuinplantenseizoen. Met een omzettoename van 60% ten opzichte van januari 2021 was dit een uitstekend begin van het jaar. De omzet in januari is echter de laagste van het gehele jaar. Januari 2022 kende een veildag meer dan in 2021.

In februari was de omzet van tuinplanten van Nederlandse makelij 6% hoger dan in februari 2021. Bij een daling van de verkochte aantallen van bijna 12% werden de producten tegen sterk hogere prijzen (20%) afgezet. In deze maand zijn violen het belangrijkste product qua verkochte aantallen en omzet. In februari werden ruim 25% minder violen verkocht. Mogelijk als gevolg van de hogere energieprijzen waardoor minder violen zijn opgezet. Dit was ook te zien bij de primula’s. Daarentegen werd Camellia, een product uit een hogere segment, juist sterk meer verkocht.
In maart ging de omzet met 13% omlaag. Bij 11% minder stuks ging ook de gemiddelde prijs omlaag (-3%). Een jaar geleden werden de Paasinkopen in deze maand gedaan, maar dit jaar in april. Van positieve invloed op de totaal cijfers waren de hogere omzetten van Viola, Camelia, overige perkplanten en decoratiemateriaal. De omzetten van bomen/heesters en klimplanten waren echter lager.

Cumulatief is de omzet van tuinplanten onder het niveau van 2021 gezakt. Met Pasen en de viering van Moederdag in delen van Europa kan dit weer omslaan. De gestegen inflatie is echter wel een punt van zorg omdat bloemen en planten worden beschouwd als luxegoederen waarop bezuinigd kan worden.


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page