Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Tuinplanten

Veilingomzet van tuinplanten verdubbelt in maart
5/6/2021

In januari ging de veilingomzet van tuinplanten nog flink onderuit. Dit was onder andere te wijten aan twee veilingdagen minder dit jaar dan in 2020. Maart had juist een veildag meer ten opzichte van vorig jaar. In maart vond er meer dan een verdubbeling van de omzet in tuinplanten plaats ten opzichte van maart 2020. Dit blijkt uit cijfers van de bloemenveiling Floraholland. 

Eerste kwartaal ruim 65% omzetgroei van tuinplanten
In tegenstelling tot maart vorig jaar, toen de verkoop van snijbloemen stilviel als gevolg van de coronamaatregelen, is de verkoop op de veiling in maart 2021 volledig hersteld. Halverwege maart 2020 brak de coronacrisis uit. Hierdoor stortte de vraag in. Veel productie werd onverkocht doorgedraaid en vernietigd. Hierdoor werd er door de veiling aanvoerrestricties ingesteld voor kwekers en werden minimumprijzen aangepast. Hierdoor was in de tweede helft van maart 2020 de omzet fors lager dan normaal. Dit jaar zijn de winkels inmiddels ingericht op de coronasituatie. Tegelijkertijd zijn mensen nog steeds veel thuis, wat de verkoop stimuleert. Mensen zijn bereid een hogere prijs voor sierteeltptroducten te betalen, zodat de veel hogere inkoopsprijs grotendeels doorberekend kon worden aan de klanten.
Het aantal verkochte tuinplanten nam in maart met 64% toe ten opzichte van maart vorig jaar, terwijl de gemiddelde prijs van tuinplanten met 32% steeg.
Over het eerste kwartaal 2021 is de omzet van tuinplanten met 66% toegenomen. Zo blijkt uit veilingcijfers van Floraholland.

Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page