Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Tuinplanten

Prijsstijging tuinplanten in december, omzet piekt in januari door meer verkochte stuks
2/23/2018

In december 2017 is de omzet van tuinplanten nagenoeg op gelijke hoogte gebleven als vorig jaar. De afname van 10% bij de verkochte aantallen kon worden gecompenseerd door een sterke prijsstijging. Ten opzichte van de traditionele piekmaanden april en mei is de decemberomzet van 14 miljoen euro laag. In januari werd er bijna een kwart meer tuinplanten aangevoerd dan het jaar ervoor. Omdat de gemiddelde prijs maar zeer beperkt afnam, werd er een ruim 20% hogere omzet gerealiseerd.   December veranderde niet veel in de cumulatieve omzetcijfers van 2017. Het eindresultaat was een omzetstijging van 4,9% ten opzichte van 2016. Deze omzetstijging werd gerealiseerd door een 7% hogere gemiddelde prijs tegen 2% minder aanbod. Uiteindelijk werd er in 2017 voor bijna 355 miljoen euro aan tuinplanten verhandeld. 

In december waren er 2 veildagen minder dan een jaar geleden in dezelfde maand. Toch bleef de omzet nagenoeg gelijk door een prijsstijging. Opmerkelijk was dat de daling vooral werd veroorzaakt door minder decoratiemateriaal en minder mini-kersboompjes (chamaeciparis). Helleborus was in december het belangrijkste product. In de verkoopcijfers zat maar weinig verandering ten opzichte van december 2016.

Januari startte dus positief voor tuinplanten door veel meer verkochte stuks (24%) tegen nagenoeg gelijkblijvende prijzen (-2%). Vooral viola maar ook het decoratiemateriaal werd sterk meer aangevoerd. Ook helleborus nam toe maar minder sterk. Camellia, in omzet het tweede artikel in januari, kende een omzetstijging van 17%. De stijging kwam hier ook volledig voor rekening van de gestegen verkochte aantallen. De gemiddelde prijs daalde. Het aantal veildagen in januari was gelijk aan die van januari 2017. Vooral de betere weersomstandigheden ten opzichte van januari 2017 hielp de omzet in januari 2018 vooruit.       


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda's zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page