Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Tuinplanten

Schommelend verloop veilingomzet tuinplanten
1/13/2022

De omzet van tuinplanten schommelde in de periode september, oktober en november ten opzichte van het jaar ervoor. Zo steeg in september de omzet met ruim 13%. Een maand later was de omzet maar net iets hoger dan in dezelfde maand vorig jaar (1%) om vervolgens in november een kwart hoger uit te komen.

In september was er een gelijk aantal veildagen als een jaar eerder in dezelfde maand. De omzet nam met ruim 13% toe. De toename van de omzet werd nagenoeg gelijk verdeeld over het gestegen aanbod en de toegenomen gemiddelde prijs voor de producten. Belangrijke producten in september waren skimmia, gaulteria en viola.

In oktober met een veildag minder dan een jaar eerder namen de verkochte aantallen af (-4%). Bij een toename van de gemiddelde prijs van 5% kon de omzet toch boven die van vorig jaar uitkomen. Helleborussen, Skimmia en gaultheria waren de belangrijkste producten qua omzet.

In november steeg de omzet met ruim 25% ten opzichte van 2021 door een beperkte toename van het aantal verkochte stuks bij een sterk toegenomen gemiddelde prijs. Er werd gemiddeld genomen 35 cent meer betaald dan een jaar geleden. Tevens telde november twee veildagen meer dan een jaar geleden. Belangrijke producten waren helleborus, picea en chamaecyparis. Deze laatste twee producten doen dienst als alternatieve kerstboom. Ook skimmia werd sterk meer aangeboden en tegen hogere prijzen verkocht. Dergelijke ontwikkelingen geven aan dat de vraag naar kerstartikelen hoog was.

Cumulatief blijft de omzet ver voor op vorig jaar: een kleine 19%. Ten opzichte van 2020 is vooral het verkochte aantal producten gestegen (11,5%). Ook de gemiddelde prijsstijging van 6,5% is een positieve ontwikkeling voor de telers.

Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page