Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Snijbloementeelt

Omzet snijbloemen lager in december, maar hoger in januari
2/23/2018

In december 2017 is de omzet van de uit Nederland afkomstige snijbloemen op veiling Floraholland met bijna 8% afgenomen. De kerstverkopen vielen niet tegen, die waren min of meer gelijk aan vorig jaar, maar er waren twee veildagen minder. In januari 2018 herstelde de snijbloemenomzet zich met een omzetverbetering van bijna 7%. In januari 2017 was er een koude periode in Europa waardoor de vraag terugviel.   

Recente ontwikkelingen
Door het lagere aantal veildagen was de omzet in december 2017 lager dan een jaar eerder. Het resultaat van december was daarmee ondergemiddeld ten opzichte van heel 2017. De omzet daalde met 8%, de verkochte stuks met 7% en de gemiddelde prijs kwam 1% lager uit dan in december 2016. Er  werden vooral minder Nederlandse rozen, chrysanten, gerbera en lelie aangevoerd. Alleen bij rozen en gerbera leverde deze ontwikkeling een betere gemiddelde prijs op. Van eustoma en hippeastrum werden meer stuks verkocht.
 
Al met al eindigde december met een omzetdaling van de in Nederland geteelde bloemen van 1,4%. In totaal bedroeg de omzet 1,8 miljard euro. Er werden in heel 2017 minder snijbloemen verkocht via de veiling. Het verkochte aantal stuks daalde met 2,6% tot 6,8 miljard stuks. De gemiddelde prijs voor snijbloemen ging omhoog met 1,3%, wat niet voldoende was om de lagere aanvoer te compenseren.

In januari 2018 bleek er meer vraag in de markt aanwezig dan in december. Bij een voorzichtige toename van het aantal verkochte stuks (1,5%) steeg de gemiddelde prijs met ruim 5%. Hierdoor nam de omzet met bijna 7% toe. Het aantal veildagen was gelijk aan dat van vorig jaar. 

Tulpen waren de belangrijkste omzetgroep in januari. Er werd 3% meer aangevoerd bij een nagenoeg gelijkblijvende prijs. Chrysanten bleven qua volume gelijk aan vorig jaar, maar lagen beter in de markt met een prijsstijging van 25%. Ook eustoma, de nieuwe roos van Nederland, lag goed in de markt. Met een toename van 8% in stuks steeg de gemiddelde prijs met 29%.


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda's zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page