Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Veilingomzet - Bloemen

Bloemenveilingomzet in eerste kwartaal 2024 van snijbloemen van eigen bodem steeg kleine 6%
1-5-2024

De omzet van snijbloemen van Nederlandse herkomst, verhandeld via Royal Floraholland in het eerste kwartaal van 2024, bedroeg net geen 600 miljoen euro. Dit is een toename van bijna 6% ten opzichte van dezelfde periode in 2023.


De telers hadden in 2024 veel minder last van de hogere energieprijzen dan in 2023. Bovendien hebben telers die de mogelijkheden hadden, al meer ingespeeld op de nieuwe teeltomstandigheden waaronder ze produceren. Daarnaast ziet de feestdagenkalender er dit jaar wat anders uit dan in 2023. Dit jaar viel Pasen vroeg, ruim een week eerder dan vorig jaar, waardoor de Paasinkopen nu vooral in maart gedaan zijn en niet in de maand april.

In februari bedroeg de omzet 243 miljoen euro een toename van ruim 16% ten opzichte van vorig jaar. Zowel een toename in de verkochte aantallen (ruim 5%) en een betere prijsvorming (ruim 10%) zorgden voor deze groei. Bovendien was er een extra veildag. Elk jaar geeft Valentijnsdag een boost aan de verkoop van snijbloemen. Dit jaar waren er weer meer Nederlandse rozen beschikbaar dan een jaar eerder toen verschillende bedrijven hun rozen koud hadden gezet in verband met de energieprijzen. Maar ook het aantal chrysanten, gerbera’s en eustoma’s lag sterk hoger dan een jaar eerder. In de top 10 waren de tulp en cymbidium uitzonderingen met een lager aanbod. Ondanks het lagere aanbod van tulpen van bijna 9%, was dit de belangrijkste bloem in februari qua omzet. Want door dat beperktere aanbod nam de gemiddelde prijs wel toe.

In maart was de vraag naar bloemen sterk. Vooral Internationale Vrouwendag op 8 maart wordt veel gevierd in Oost-Europese landen. In het Verenigd Koninkrijk was kort daarna ook Moederdag (10 maart) waardoor de inkoop samenviel begin maart. Ook omdat Pasen dit jaar in de overgang van maart en april viel werden alle inkopen voor deze breed gevierde feestdag al in maart gedaan. Hierdoor noteerde de veilingomzet een toename van 5%. De verkochte aantallen daalden met 7%, mede door 2 veildagen minder deze maand. De prijsvorming was goed te noemen. Met een gemiddeld prijs per steel van 32 eurocent kwam het niveau zelfs boven dat van het topjaar 2021 uit.

De lagere hoeveelheid aangevoerde tulpen beïnvloedde de totaalcijfers van de verkochte aantallen in maart negatief. In maart passeerden een kleine 66 miljoen tulpen minder de (denkbeeldige) veilingklok. De totale daling van de verkochte aantal snijbloemen bedroeg 48 miljoen. Ondanks deze daling was de tulp veruit de belangrijkste snijbloem. Mede omdat de gemiddelde prijs van dit voorjaarsproduct van 16 naar 21 eurocent steeg. Troschrysanten werden bijna 12% meer verhandeld dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs moest hierdoor iets inleveren. De top 3 werd compleet gemaakt door de roos. Hiervan werd er 6% meer verhandeld tegen een iets hogere prijs.


Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
  • Algemeen
    >
  • Economie
    >
  • Maatschappij
    >
  • Milieu
    >
Referenties
• Bron data: Royal FloraHolland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
• De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.



Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief



naar boven