Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

     
Limburg
Kies een thema
Algemeen

Economie & Innovatie

Werk & Onderwijs

Milieu & Ruimte

  
  
   
Inkomen uit bedrijf - Glastuinbouw (Limburg)

Forse stijging inkomen glastuinders zet door
23-4-2018
De glastuinbouwbedrijven in Limburg hebben gemiddeld genomen hun inkomen uit bedrijf sterk zien toenemen. De Limburgse glastuinbouw wijkt hierin niet veel af van de rest van Nederland. In 2016 bedroeg het gemiddelde inkomen per onbetaalde aje ongeveer 200.000 euro.


Het inkomen per bedrijf in Limburg is in de gepresenteerde periode veelal lager dan in het gemiddelde van Nederland. In 2010 is het Bedrijveninformatienet, waarop de inkomens zijn gebaseerd, de bovengrens losgelaten. Sinds die tijd mogen zeer grote bedrijven meedoen in de steekproef. Veel hele grote bedrijven kent Limburg niet omdat er relatief veel komkommer- en aardbeienbedrijven zijn gevestigd. Deze zijn beperkt in omvang in verband met de vele arbeid die in de teelt noodzakelijk is. Met grotere bedrijven is meer inkomen te genereren. Een andere oorzaak zou kunnen liggen in het feit dat er in Limburg relatief weinig belichting boven de gewassen hangt. Belichting wordt voornamelijk toegepast in de tomatenteelt en deze teelt heeft een beperkte omvang in deze provincie. Belichting geeft uiteraard geen garantie voor een beter inkomen maar maakt wel dat er in de periode van relatieve schaarste opbrengsten zijn die veel hoger liggen dan in de zomerperiode. Wel steeg het inkomen in 2015 in Limburg sterk en is in 2016 verder toegenomen en is nagenoeg gelijk aan het inkomen van een glastuinbouwbedrijf in de rest van Nederland.

De inkomensspreiding is echter groot. Zo behaalde 20% van de bedrijven in de glastuinbouw in Limburg in 2016 een inkomen per onbetaalde aje lager dan 45.000 euro, terwijl er een even grote groep is die een inkomen hoger dan 285.000 euro haalde. De spreiding, zichtbaar in het groene vlak, is in 2015 en 2016 verder toegenomen ten opzichte van andere jaren. Blijkbaar profiteerde niet elk bedrijf even sterk van de het gestegen inkomen in de sector in de laatste jaren. De stijging aan de bovenkant van het groene vlak is sterker dan aan de onderkant. Er zijn dus vooral uitschieters naar boven. Dit wordt ook zichtbaar door de inkomenslijn in de figuur die de mediaan (50% waarneming) weergeeft. Het inkomen per onbetaalde aje behorend tot de mediaan bedroeg in 2016 115.000 euro. dit is fors lager dan het gemiddelde inkomen van 200.000 euro. Ook hieruit blijkt dat er een kleine groep bedrijven is met hoge inkomens die het gemiddelde van de sector sterk beïnvloeden.




Kies een indicator
Deze informatie voor

Kies een regio
Contactpersoon
Gerben Jukema
070-3358359
 


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief


naar boven