Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

     
Mestbeleid LMM
Kies een thema
Algemeen

Bedrijfsvoering

Nutrienten

  
  
Bedrijfsomvang grond - Melkveehouderij

Areaal cultuurgrond op melkveebedrijven toegenomen in 2022
4-9-2023
In alle grondsoortregio’s stijgt in de periode 2001-2022 het bedrijfsareaal op melkveebedrijven waarop het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) is gericht. Ook in 2022 is het gemiddelde areaal hoger dan in het voorgaande jaar, met een gemiddelde over alle regio’s van circa 61 ha per bedrijf (toename van circa 2% ten opzichte van het voorgaande jaar). De melkveebedrijven in de Kleiregio zijn het grootst met gemiddeld 67 ha cultuurgrond per bedrijf. In de Zandregio is de omvang van de bedrijven gemiddeld 56 ha per bedrijf en daarmee het kleinst van de vier grondsoortregio’s in 2022. Het groeiende areaal per gemiddeld bedrijf is enerzijds het gevolg van een autonome groei door aankoop en pacht van cultuurgrond en anderzijds doordat meer kleinere bedrijven stoppen met productie.



Groei areaal per bedrijf in alle regio’s
In alle grondsoortregio’s van het LMM is de gemiddelde bedrijfsgrootte (uitgedrukt in ha) van melkveebedrijven in 2022 groter dan in 2021. De gemiddelde grootte van alle melkveebedrijven in Nederland is in 2022 met 61 ha hoger dan in het voorgaande jaar (2021: circa 59 ha). Met ingang van het jaar 2018 zijn een aantal melkveebedrijven gestopt vanwege de Subsidieregeling bedrijfsbeëindiging melkveehouderij. Deze subsidieregeling is onderdeel van het Fosfaatreductieplan melkveehouderij. Naast een jaarlijks (klein) percentage stoppende bedrijven is er in 2018 dus een extra aantal bedrijven gestopt, wat kan leiden tot een afwijking van de trend. In 2022 zet de stijging in gemiddelde omvang echter onverminderd door.

 

Kleiregio groeit het snelst in areaal cultuurgrond 

In de periode 2001-2019 zijn de melkveebedrijven in de Kleiregio gegroeid met gemiddeld 22 ha cultuurgrond per bedrijf: dit is een stijging van 2,4% per jaar. In de Veenregio is de gemiddelde groei gelijk aan die in de Kleiregio, echter in de Zand- en Lössregio is het groeipercentage iets lager (respectievelijk 2,3 en 2,1%). Gebruik van niet-landbouwgrond (bijvoorbeeld natuurgrond dat vanaf 2006 wordt vastgelegd) komt op melkveebedrijven in alle grondsoortregio’s nauwelijks voor, variërend van geen tot enkele hectares per bedrijf.

In de periode 2001-2022 zijn de melkveebedrijven in de Kleiregio gegroeid met gemiddeld bijna 26 ha cultuurgrond per bedrijf: dit is een stijging van bijna 3% per jaar. In de Veen-, Zand- en Lössregio is de gemiddelde procentuele groei ongeveer gelijk aan die in de Kleiregio. In absolute zin is de groei in areaal tussen 2001 en 2022 in de Veen-, Zand en Lössregio iets lager dan in de Kleiregio.

Alleen cultuurgrond onder Nederlandse wetgeving telt mee
Onder de ontwikkelingen in oppervlakte cultuurgrond (per ha) valt alleen de cultuurgrond die binnen Nederland gelegen is. Grondpercelen in het buitenland die door steekproefbedrijven worden gebruikt, worden afzonderlijk in het Bedrijveninformatienet geregistreerd. Ook het gebruik van nutriënten (via bemesting en beweiding) en onttrekkingen van nutriënten (via geoogste gewassen) op gronden in het buitenland worden zo goed mogelijk vastgelegd. Met deze registraties is het mogelijk om de nutriëntengebruiken en bodemoverschotten specifiek te berekenen voor de cultuurgrond die onder de Nederlandse wetgeving valt.




Kies een indicator
Deze informatie voor

Contactpersoon
Jamal Roskam
0317-483583
 


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief


naar boven