Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

     
Barometer agrarische sectoren
Kies een thema
Economie

Barometer: resultaten per maand - Vleesvarkenshouderij

Saldo vleesvarkens bijna gehalveerd door stijgende voerkosten
10/1/2021
In mei 2021 is het saldo van vleesvarkens 2.000 euro lager uitgekomen dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is 18% lager doordat de kosten sterker stegen dan de opbrengsten. Het saldo van 9.400 euro is net voldoende voor een positief inkomen. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met 2.500 gemiddeld aanwezige vleesvarkens.


Stijgende voerkosten en lagere opbrengsten
Ten opzichte van augustus vorig jaar zijn de opbrengsten iets lager. In augustus 2020 bereikte de opbrengstprijs het hoogste niveau van 1,86 euro per kg. Daarna zijn de prijzen fors gedaald tot 1,27 euro per kg in februari dit jaar. Na een periode van prijsherstel daalde de prijs opnieuw sterk als gevolg van een verzwakte export tot 1,37 euro per kg in augustus.

De grote prijsval vorig jaar is veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus, met grote gevolgen voor de afzet naar restaurants en andere foodservicebedrijven. Het prijsherstel in het tweede kwartaal dit jaar was te danken aan versoepeling van de coronamaatregelen en verbetering van de situatie in Duitsland. In juni stopte de opmars van de opbrengstprijs, vooral doordat de export naar het belangrijke bestemmingsland China daalde. In China staan door een flinke prijsdaling ook de importprijzen van vlees en bijproducten onder druk, waardoor die markt voor de Europese exporteurs minder interessant is. De prijsdaling komt mede door het herstel van de varkensproductie in China na de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Ook de verdere verspreiding van het coronavirus in Aziƫ heeft een negatieve invloed op de prijsvorming.

De biggenprijs is na de forse prijsval eind vorig jaar aanvankelijk gestegen. In de periode mei tot en met augustus daalde de biggenprijs echter naar 37 euro (inclusief toeslagen). Dat is nog wel 2% hoger dan een jaar eerder. In het afgelopen jaar stegen de prijzen van de belangrijkste veevoergrondstoffen. Dit leidde tot een 16% hogere prijs van de vleesvarkensbrok in augustus vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. De voerkosten zijn daardoor in augustus bijna 7.000 euro hoger bij vrijwel onveranderde opbrengsten. Dit zorgt voor een flinke daling van het saldo.Voortschrijdend jaarsaldo verder omlaag
In augustus 2021 ligt het voortschrijdend jaarsaldo per vleesvarken per jaar 8 euro onder het langjarig gemiddelde van 72 euro. Het voortschrijdend jaarsaldo per bedrijf ligt in augustus 20.000 euro onder het langjarig gemiddelde. Door de lagere saldi in de afgelopen periode is dat veel lager dan augustus vorig jaar.
Kies een indicator
Deze informatie voor

Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

ReferentiesMeer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief


naar boven