Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

     
Barometer agrarische sectoren
Kies een thema
Economie

Barometer: resultaten per maand - Vleesvarkenshouderij

Saldo vleesvarkens bijna 30% gedaald door lagere prijzen
7/6/2020
In mei was het saldo van vleesvarkens 4.700 euro lager dan in dezelfde maand vorig jaar, een daling van bijna 30%. De opbrengsten daalden sterker dan de kosten. Het saldo van bijna 12.000 euro is nog net voldoende voor een positief inkomen. De resultaten zijn berekend voor een gestandaardiseerd bedrijf met 2.300 gemiddeld aanwezige vleesvarkens.

Lagere opbrengstprijzen door coronacrisis
Vanaf de tweede helft maart zakten de opbrengstprijzen flink door de uitbraak van corona. Vooral de vleesexport naar Italiƫ stond onder druk door de beperkende maatregelen die effect hebben op de consumptie. Door de coronamaatregelen kromp de binnenlandse afzet naar restaurants en foodservice: van 16 maart tot 1 juni waren die gesloten. Daartegenover stond een hogere afzet naar de supermarkten. Daarbij komt ook de tijdelijke sluiting van enkele slachtlocaties door besmettingsgevallen bij werknemers. Dat verminderde de slachtcapaciteit en drukte de varkensprijzen. De opbrengstprijzen werden wel ondersteund door de grote vraag uit China als gevolg van de ingestorte varkensstapel door Afrikaanse varkenspest. De export naar China ondervond wel concurrentie op de wereldmarkt.

Mede door de gedaalde vleesvarkensprijzen daalden ook de prijzen van biggen sinds maart. De biggenprijs van 55 euro (inclusief toeslagen) is 14% lager dan mei vorig jaar. Die lagere bigkosten kunnen de opbrengstderving niet compenseren: de omzet in mei was 5.500 euro lager dan mei vorig jaar.

De voerkosten waren in mei 2% lager dan vorig jaar. Begin vorig jaar waren de voerkosten aanzienlijk hoger door de prijsstijging van vooral granen als gevolg van de droge zomer in 2018. De dalende prijs van varkensbrok in 2019 kantelde in oktober en vertoont sinds december vorig jaar een stijgende lijn.
Varkensbrok bestaat voor het grootste deel uit gerst, mais en graanproducten. De coronacrisis heeft ook gevolgen voor het rantsoen van de varkens. Door de huidige maatregelen is er minder beschikbaar van bepaalde grondstoffen die als bijproduct geleverd worden.Voortschrijdend jaarsaldo op hoog niveau
Het voortschrijdend jaarsaldo van vleesvarkens lag in mei ruim 77.000 euro boven het langjarig gemiddelde, vooral dankzij de gunstige saldi in het afgelopen jaar. Het recordniveau van maart is achter de rug, maar het voortschrijdend jaarsaldo is in de afgelopen maanden in veel jaren niet zo hoog geweest.Kies een indicator
Deze informatie voor

Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

ReferentiesMeer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief


naar boven