Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

     
Barometer agrarische sectoren
Kies een thema
Economie

Barometer: resultaten per maand - Vleeskuikenshouderij

Saldo vleeskuikens in maart flink omhoog
5/5/2022
Het saldo vleeskuikens is in maart 16.800 euro hoger uitgekomen dan in dezelfde maand vorig jaar. De opbrengsten stegen meer dan de voerkosten. Het saldo van 23.700 euro per bedrijf ligt nog wel 6% onder het langjarig gemiddelde van 2012-2021.

De opbrengsten stegen meer dan de voerkosten. Het saldo van 20.300 euro ligt nog wel 13% onder het langjarig gemiddelde van 2012-2021. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met gemiddeld 100.000 reguliere vleeskuikens. De uitgangspunten zijn begin 2022 geactualiseerd.

Opbrengsten stijgen sterker dan de voerkosten
De contractprijs van vleeskuikens steeg in maart fors (39%) ten opzichte van vorig jaar. Daardoor zijn de opbrengsten ruim 56.000 euro hoger dan in maart 2021. Eind 2020 daalde de contractprijs door de coronacrisis naar een dieptepunt van 73 eurocent per kg. Daarna is de prijs langzamerhand gestegen tot 100 eurocent per kg in februari dit jaar. In maart is de contractprijs mede onder invloed van de oorlog in Oekraïne verder gestegen naar 106 eurocent per kg, het hoogste niveau sinds 1985.

De vleeskuikenmarkt is verstoord door veel minder aanbod dan vraag. Vanwege veel uitbraken van vogelgriep zijn er tekorten aan kuikens in de aanvoerplanningen van de slachterijen. Door de oorlog komt er geen of minder kip uit Oekraïne naar Nederland, waardoor vooral de prijzen van borstkappen en kipfilet stijgen. Ook vanuit Polen komt er nagenoeg geen kip meer binnen, want dat land heeft door de vluchtelingenstroom zelf meer voedsel nodig. Ook door de wijdverspreide uitbraken van vogelgriep is het aanbod in Europa niet groot. Wereldwijd is het aanbod van kip relatief krap en zijn de opbrengstprijzen hoog. Ondanks dat de opbrengstprijs van kuikens zelden zo hoog was, is de stemming niet best. Kuikenhouders zien de voerkosten wekelijks oplopen. Ook energie is veel duurder dan vorig jaar.

De oplopende voerkosten werden in februari en maart overtroffen door de hogere opbrengsten, maar een verdere stijging van het saldo wordt niet verwacht. De voerkosten lagen in maart 36.700 euro ofwel 37% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Vanaf oktober zijn de prijzen van veevoergrondstoffen gestegen, met als gevolg een flinke prijsstijging van het vleeskuikenvoer. De oorlog in Oekraïne, een grote exporteur van granen, heeft de prijzen op de veevoermarkt naar ongekende hoogten gebracht.Voortschrijdend jaarsaldo kruipt uit dal
In juli vorig jaar werd een dieptepunt bereikt van het voortschrijdend jaarsaldo. Dankzij de hogere saldi sindsdien is het voortschrijdend saldo gestegen naar 217.000 euro in maart. Dat ligt 106.000 euro onder het langjarig gemiddeld voortschrijdend jaarsaldo. In maart lag het voortschrijdend jaarsaldo 1,06 euro onder het langjarig gemiddelde van 3,23 euro per vleeskuiken per jaar.
Kies een indicator
Deze informatie voor

Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

ReferentiesMeer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief


naar boven