Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

     
Barometer agrarische sectoren
Kies een thema
Economie

Barometer: resultaten per maand - Vleeskuikenshouderij

Saldo vleeskuikens daalt met driekwart naar nieuw dieptepunt
2/24/2021
Voor de vleeskuikenhouderij begon het nieuwe jaar met een nieuw dieptepunt. Het saldo vleeskuikens is in januari 2021 met driekwart gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar tot 4.800 euro. Dat is het gevolg van de coronacrisis waardoor de opbrengsten sterk zijn gedaald. Het saldo is zover gezakt dat na aftrek van de overige kosten het inkomen sterk negatief is geworden. De resultaten zijn berekend voor een standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 reguliere vleeskuikens. De uitgangspunten zijn begin 2021 geactualiseerd.

Opbrengsten fors gedaald door coronacrisis
Vergeleken met januari vorig jaar is de contractprijs 8% gedaald, waardoor de opbrengsten ruim 11.000 euro lager uitkomen voor het standaardbedrijf. Door de coronacrisis zijn de opbrengstprijzen fors gedaald. In maart 2020 stortte de afzet van kuikenvlees in door de tijdelijke sluitingen van restaurants en andere foodservicebedrijven. Dat had een grote invloed op de afzet van grillkippen. Dat afzetverlies naar de horeca werd deels gecompenseerd door een grotere afzet via supermarkten, omdat consumenten meer zelf gingen bereiden. De verkoop van conceptkuikens in de supermarkten liep daardoor goed. Maar de handel in reguliere (snelgroeiende) kuikens daalde sterk omdat die vooral worden uitgevoerd naar foodservicebedrijven in het buitenland.
De kuikenmarkt kruipt langzaam uit het dal met stijgende prijzen op de markt voor vrije kuikens. Maar een structureel herstel van de markt is nog niet in zicht.

De voerkosten liggen in januari ruim 7.000 euro ofwel 8% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Sinds september 2020 zijn de prijzen van veevoergrondstoffen gestegen, met als gevolg een prijsstijging van het vleeskuikenvoer.Voortschrijdend jaarsaldo keldert
Door de flinke daling van de saldi sinds maart 2020 is het voortschrijdend saldo gedaald naar 195.000 euro in januari 2021. Dat ligt 132.000 euro onder het langjarig gemiddeld voortschrijdend jaarsaldo. Dat is het laagste niveau in de afgelopen tien jaar. In januari lag het voortschrijdend jaarsaldo 1,32 euro onder het langjarig gemiddelde van 3,27 euro per vleeskuiken per jaar.Kies een indicator
Deze informatie voor

Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

ReferentiesMeer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief


naar boven