Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Vertrouwen
     
Vertrouwen
Kies een indicator
Vertrouwen - Varkenshouderij

Vertrouwensindex varkenshouderij, na een jaar van stijgingen, gedaald
16-5-2017

In de varkenshouderij is de Agro Vertrouwensindex na een jaar van stijgingen voor het eerst weer iets gedaald. Het vertrouwen van ondernemers daalde in het eerste kwartaal van 2017 met 4 punten. Hierdoor kwam de index uit op 21,5 punt. In het vierde kwartaal van 2016 bereikte de Vertrouwensindex zijn voorlopig hoogste punt. In het eerste kwartaal van 2017 nam de stemmingsindex, als indicator voor de huidige situatie, nog wel toe met 2 punten. Maar ondernemers stelden hun verwachting voor over 2 à 3 jaar sterk naar beneden bij. De stemmingsindex en de index op de middellange termijn (toekomst) vormen samen de Agro Vertrouwensindex.


De beoordeling van varkenshouders over de huidige situatie van het bedrijf (stemmingsindex) is opnieuw gestegen naar een recordhoogte. Maar ondernemers verwachten dat op de middellange termijn (2 tot 3 jaar) de situatie niet meer zo rooskleurig zal zijn. Tenminste, er zijn in het eerste kwartaal van 2017 minder ondernemers die positieve verwachtingen hebben van hun bedrijfssituatie op de middellange termijn dan een kwartaal eerder. De index daalde met bijna 10 punten. Maar nog altijd zijn er meer ondernemers die positief zijn dan negatief. De index bleef met ruim 12 punten boven de nullijn.

Ondernemers in de varkenshouderij die terugkijken op de afgelopen 12 maanden (conjunctuurindex, laatste 12 maanden), zijn positiever geworden dan dat ze waren bij de vorige meting. De index steeg met 6,5 punt naar ruim 31 punten. Met name de opbrengstprijs en de productie werden door de ondernemers positiever beoordeeld dan bij de vorige enquête een kwartaal geleden. Ook waren er meer ondernemers tevreden over de omzet. Wel drukten de kosten zwaarder op de bedrijfsvoering, waardoor de index die de winst uitdrukt slechts beperkt steeg. Bij metingen over het vierde kwartaal van 2015 werd het voorlopige dieptepunt bereikt met -52 punten. Daarna zette het herstel in.

De index die de verwachting aangeeft van ondernemers voor de komende 12 maanden (conjunctuurindex, komende 12 maanden) stijgt in het eerste kwartaal van 2017 van 10 naar 14 punten. Dit betekent dat er meer ondernemers positieve verwachtingen hebben dan negatieve. De stijging is vooral ingegeven door de verwachting van ondernemers dat de prijsvorming zal verbeteren. Bij een verwachte daling van de productie en een stijging van de kosten zullen naar verwachting van ondernemers de omzet en de winst toch toenemen.Kies een sector
Contactpersoon
Gerben Jukema
070-3358359
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven