Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Vertrouwen
     
Vertrouwen
Kies een indicator
Vertrouwen - Varkenshouderij

Vertrouwensindex varkenshouderij verder toegenomen
7-3-2017

In de varkenshouderij is de Agro Vertrouwensindex verder toegenomen in het vierde kwartaal van 2016. De index steeg met 7 punten naar ruim 25 punten. De stemmingsindex, als indicator voor de huidige situatie, nam zelfs met bijna 20 punten toe, terwijl ondernemers over de verwachting voor over 2 à 3 jaar iets minder positief waren dan bij de meting in het derde kwartaal. Met de stijging van de vertrouwensindex wordt het hoogste niveau bereikt sinds de start van de meting in 2013.


De beoordeling van ondernemers over de huidige situatie van het bedrijf is opnieuw gestegen. Dit hangt in belangrijke mate samen met de sterk verbeterde bedrijfsresultaten in de varkenshouderij door fors hogere opbrengstprijzen. In het eerste kwartaal van 2016 was de index weggezakt naar -20 punten. Bij de recentste meting over het vierde kwartaal van 2016 is de stemming gestegen tot rond de 30 punten.

Ondernemers in de varkenshouderij die terugkijken op de afgelopen 12 maanden, zijn iets minder positief dan ze waren bij vorige meting. De index daalde met 1 punt naar 25 punten. Met name de opbrengstprijs werd door de ondernemers negatiever beoordeeld dan voorheen. Ook drukten de kosten zwaarder op de bedrijfsvoering. Bij metingen over het vierde kwartaal van 2015 werd het voorlopige dieptepunt bereikt met -52 punten. Daarna zette het herstel zich in.

De index die de verwachting aangeeft van ondernemers voor de komende 12 maanden stijgt in het vierde kwartaal van 1 naar 10 punten. Dit betekent dat er meer ondernemers positieve verwachtingen hebben dan negatieve. De stijging is vooral ingegeven door de verwachting van ondernemers dat de prijsvorming zal verbeteren. Bij een verwachte toename van de productie zullen naar verwachting de omzet en de winst toenemen.Kies een sector
Contactpersoon
Gerben Jukema
070-3358359
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven