Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Structuur
     
Structuur
Kies een indicator
Vaartuigen en aanvoer - grote zeevisserij

Aantal trawlers in grote zeevisserij in drie jaar bijna gehalveerd
1-4-2016

In de periode 2012-2015 is het aantal hektrawlers in de grote zeevisserij bijna gehalveerd, van 14 naar 8. Voor het jaar 2013 was de trawlervloot vrij stabiel in omvang met ongeveer 14 actieve trawlers. De afname heeft verschillende oorzaken, waaronder afgenomen vangstmogelijkheden (Mauritanië en Pacific) en efficiëntere schepen. 


PFA vloot, waar naast de Nederlandse vloot ook trawlers uit Frankrijk, Duitsland, Letland en Engeland onder vallen, is gekrompen van 24 naar 18 trawlers (januari 2016). Dit is mede omdat er een vernieuwingsslag plaatsvindt in de trawlervloot. Daarnaast is fors geïnvesteerd in verbouw van de bestaande trawlers. Het vriezen met freon is uitgebannen en vervangen door het vriezen met een combinatie van CO2 en ammonia. Hierdoor kunnen de reizen korter worden (indien er voldoende vangst is) omdat er sneller ingevroren kan worden.

Afgenomen vangstmogelijkheden: sinds juli 2015 is het nieuwe visserijakkoord tussen de EU en Mauretanië in gang getreden. Het vorige akkoord liep af in juli 2014, waardoor er door EU-schepen ruim een jaar niet in de wateren van Mauretanië gevist is. Het akkoord is door de trawlervloot als teleurstellend ervaren. De EU betaalt 59 miljoen euro per jaar en de rederijen betalen een zogenaamde fee (123 euro per ton) voor wat ze daadwerkelijk in de Mauretaanse wateren vangen. Ten opzichte van het vorige akkoord mogen er met meer niet-Mauretaniërs aan boord gevist worden.


De aanvoer van diepgevroren en verpakte vis door de grote zeevisserij is tussen 2012 en 2015 afgenomen, van 260 mln. kg naar 243 mln. kg in 2015. De belangrijkste pelagische vissoorten die in 2015 aangevoerd (in % van totaal) zijn: haring (31%), blauwe wijting (23%), horsmakreel (19%), makreel (18%) en sardine (5%).


Kies een sector
Contactpersoon
Mike Turenhout
070-3358291
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven