Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Veilingomzet - potplanten

Omzet kamerplanten ook in oktober en november hoger
22-12-2016

De veilingomzet van kamerplanten is ook in oktober en november hoger uitgekomen dan in 2015. Alleen in maart en juni dit jaar was de omzet lager. In oktober was de omzet 2,3% hoger en in november bijna 10%.   


De hogere omzet van kamerplanten in oktober was voor ongeveer 1% het gevolg van een aanvoertoename. Het andere deel kwam door een stijging van de gemiddelde prijs. Ook in november was het zowel een hoger aantal verkochte stuks (5%) als een betere gemiddelde prijs (4%) die voor de bijna 10% omzettoename zorgde. In oktober van dit jaar was er een veildag minder. In november juist een veildag meer dan vorig jaar. In oktober van dit jaar viel de lagere aanvoer van Phalaenopsis(-9%) op. In de aanloop naar Allerheiligen is dit niet het geschikste product. Potchrysant is dit wel. Dit was duidelijk zichtbaar in de veilingstatistieken. De omzet steeg met 12% bij een 13% hoger aanbod. De gemiddelde prijs daalde dus slecht zeer beperkt. Ook de sterke bloeiende plant kalanchoe deed het in oktober zeer goed. Bij een 7% hoger aanbod steeg de omzet met ruim 22%. In november start richting het einde van de maand de kerstinkopen al bij de kamerplanten. Hyacinthus, Kerststerren en Hippeastrum stonden deze maand in de top 5 omzetmakers. Bij alle drie de producten werd er een sterke omzetgroei met dubbele cijfers gerealiseerd. Een teken dat er veel vraag in de markt zat. Ook de, iets minder grootte, aanvoer van Phalaenopsis deed het goed bij de kopers. De gemiddelde prijs steeg met bijna 9%.    
     
Terugblik op voorafgaande maanden
De hogere omzet van kamerplanten in augustus is mede te danken aan de twee werkdagen die de maand dit jaar kende boven het aantal van 2015. Het minder goede weer ten opzichte van vorig jaar heeft de verkopen van binnenplanten gestimuleerd. Bij een toename van 10% van de verkochte aantallen was de gemiddelde prijs 5% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In september, bij een gelijk aantal werkdagen, waren de cijfers minder spectaculair. Bij 1% minder verkochte stuks lag de gemiddelde prijs ongeveer 1,5% hoger, zodat de omzet net boven die van vorig jaar uitkwam.  

In juli zijn de verkochte aantallen 7% lager dan in juli 2015. Met nagenoeg hetzelfde percentage is dit gecompenseerd door de stijging van de gemiddelde prijs. De omzet is al met al net iets lager dan in dezelfde maand van 2015. Er zit qua werkdagen geen verschil tussen de jaren 2015 en 2016. 

In juni zijn de verkochte aantallen bijna 3% lager. In deze maand staat daar echter geen hogere gemiddelde prijs tegenover. Deze is onveranderd gebleven. De omzet is daarom bijna 3% lager dan in 2015. Phalaenopsis is in deze maand het gewas met de meeste omzet. Deze omzet daalt 4% door een lagere gemiddelde prijs voor dit product. Het beeld van de andere producten is gunstiger. Zonder Phalaenopsis in het productenpakket is de gemiddelde prijs wel 1% hoger. Overigens heeft juni 2016 twee veildagen meer dan in juni 2015. Dit gegeven versterkt de indruk dat juni geen beste maand is voor de omzet van kamerplanten. 

In mei, met een veildag meer dan vorig jaar, waren zowel de verkochte aantallen (4,4%) als de gemiddelde prijs (1,9%) hoger dan die in 2015. De goede Moederdagverkopen spelen hierbij een rol. In april bedroeg de omzetstijging bijna 7%. De verkochte aantallen waren deze maand iets lager (-1%) ten opzichte van april 2015, maar de gemiddelde prijs steeg bijna 8%. In deze maand zaten twee veildagen minder dan in 2015. Hieruit mag worden geconcludeerd dat met name april gunstig is uitgepakt voor de kamerplantenomzet. Het eerste kwartaal is wisselend verlopen. In maart zijn er meerdere feestdagen die de verkoop stimuleren. Het aantal verkochte stuks nam echter sterk af (-8%). Dit kwam vermoedelijk omdat de feestdagenkalender niet zo optimaal was als vorig jaar. Engelse Moederdag en Internationale Vrouwendag vielen nu bijna gelijktijdig en Pasen was erg vroeg. In februari nam de aangeboden hoeveelheid met ruim 9% toe, terwijl de prijs (0,6%) nauwelijks veranderde. De maand telde een veildag meer dan vorig jaar. Plantenkwekers spelen deze maand in op Valentijnsdag, waarbij vooral bloeiende planten met rode bloemen aantrekkelijk zijn. De teruggang van de omzet van kamerplanten in januari is mede toe te schrijven aan een veildag minder dan in 2015. Bij een kleine 6% daling in het aantal verkochte stuks bleef ook de gemiddelde prijs iets achter op vorig jaar. Door de weinige feestdagen en de winterperiode is de vraag naar kamerplanten in deze periode gering. Op deze lagere vraag passen telers hun aanbod aan. Ook het aanbod van groene kamerplanten, die veelal als vervangingsaankoop dienen voor de kerstboom in deze periode, was in januari lager.

Cumulatieve resultaten
In de eerste elf maanden van 2016 lag de gemiddelde prijs van kamerplanten steeds hoger dan in 2015, behalve in juni. Toen bleef de gemiddelde prijs gelijk aan 2015. De verkochte aantallen laten een meer wisselend beeld zien. Cumulatief over de eerste elf maanden is de omzet met een kleine 4% gestegen ten opzichte van 2015. Ook het verkochte aantal stuks is nu net iets boven die van vorig jaar uitgekomen. De kamerplantenomzet in 2016 is tot en met november ongeveer 3,5 procentpunten hoger dan het langlopende gemiddelde. De gemiddelde prijs ligt 5% boven dit gemiddelde terwijl de verkochte aantallen er juist bijna 2% onder liggen. Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda's zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven