Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Veilingomzet - Potplanten

Omzet kamerplanten groeit door in zomermaanden
31-8-2017

De omzet van kamerplanten over de eerste zeven maanden van dit jaar is bijna 5% hoger dan vorig jaar. De groei vlakte in juni wat af, maar zette in juli sterk door met een omzetverbetering van ruim 8%. Hierdoor blijft de omzet van de in Nederland geteelde kamerplanten die via de bloemenveiling Floraholland worden verhandeld groeien. De beperkte groei in juni van dit jaar werd mede bepaald doordat er een veildag minder was dan in 2016.

Recente ontwikkelingen
In juni was de omzet maar net hoger dan vorig jaar. Zowel de gemiddelde prijs als de verkochte aantallen namen minder dan 1% toe. Die voorzichtigheid is niet bij de afzonderlijke producten terug te vinden. De aanvoer van Phalaenopsis daalde met 7% bij een gelijkblijvende prijs, waardoor ook de omzet met ongeveer 7% daalde. Kalanchoe kende een sterke toename van de verkochte aantallen maar moest wel genoegen nemen met een lagere gemiddelde prijs. Hierdoor bleef de omzetgroei beperkt tot 4%. Bij de potroos, die de omzet top-3 in deze maand completeerde, was het aanbod zo'n 8% lager. Mede hierdoor  steeg de gemiddelde prijs met 10%. Opvallend was verder dat de cactussen en succulenten (vetplanten) het deze maand zeer goed deden. Zowel de verkochte aantallen als de gemiddelde prijzen stegen. Mogelijk heeft het een en ander te maken met de warme omstandigheden in delen van Europa en hebben handelaren hun inkoop hierop afgestemd.

In juli was de omzet 8% hoger dan in juli 2016. Zowel de verkochte aantallen (6%) als de gemiddelde prijs (2%) namen toe. De top-3 producten waren gelijk aan die uit de vorige maand. Opvallendste verandering bij deze producten was dat het aanbod van potroos sterk daalde (-21%) waardoor de prijs van dit product toenam. Dit was echter niet voldoende voor een omzettoename. Het aantal verkochte kalanchoe steeg met 8% bij een kleine prijsdaling. Andere producten die in positieve zin opvielen waren bromelia's, zantedeschia's, cactussen, succulenten en sanseveria's. Ondanks de soms forse toename van de aangeboden hoeveelheden, steeg de gemiddelde prijs bij nagenoeg alle genoemde producten. Mogelijk is dit een gevolg van acties met deze producten.   

Terugblik op voorafgaande maanden
Het nieuwe jaar was positief begonnen: de veilingomzet kwam in januari ruim 9% hoger uit dan in januari 2016. De stijging was te danken aan een toename van de verkochte aantallen (+6%) en een hogere gemiddelde prijs (+3%). Bij een bescheiden uitbreiding van de verkochte aantallen phalaenopsis steeg de gemiddelde prijs waardoor de omzet van dit product 6% toenam. Ook de bollen op pot lagen goed in de markt. Bij een sterke stijging van de verkochte aantallen, waren de gemiddelde prijzen van hyacinthen en muscari's hoger dan een jaar eerder. Narcissen op pot moesten genoegen nemen met een gelijkblijvend prijsniveau. Een ander opvallend product deze maand was de kalanchoe, die een toename van bijna 40% van de verkochte aantallen realiseerde. Dezelfde ontwikkeling vond plaats bij de groenblijvende planten cactussen en sanseveria's. Al met al kwam de totale kamerplantenomzet uit op 119 miljoen euro, wat een toename van ruim 9% is.

In februari was er een veildag minder dan in 2016. In deze maand werd de vraag gestimuleerd door de viering van Valentijn. Hoewel dit vooral een feest is waar men elkaar bloemen geeft, liften planten mee op deze feestdag. Phalaenopsis kende een lagere aanvoer. Bij gebrek aan een echte rode variant is dit product minder in trek deze maand. Ook potrozen werden minder geleverd. Daarentegen doet anthurium, met zijn vooral rode bloemen, het goed. Van dit product werd dan ook meer afgezet. Ook van kalanchoe was de aanvoer wat ruimer dan een jaar geleden. Bij bollen op pot zoals hyacinthen en narcissen zat de rem er ook op voor wat betreft de aanvoer. Door de dit jaar wat latere Pasen spreiden telers hun productie meer over de overige voorjaarsmaanden.

Maart 2017 telde een veildag meer dan maart 2016. Ook het weer was dit jaar gunstiger dan vorig jaar. Daarnaast was de feestdagenkalender beter gespreid dan in 2016. Internationale Vrouwendag en Engelse Moederdag lagen dit jaar meer uit elkaar. Pasen viel dit keer niet in maart maar in april. Een betere spreiding van deze dagen, waarop veel bloemen en planten worden gegeven, stimuleert de vraag. Dit is normaal gesproken beter voor de prijsvorming. Deze maand was dit duidelijk te merken want de aanvoer veranderde deze maand niet of nauwelijks, maar de gemiddelde prijs steeg met 9 cent naar 1,66 per plant. Producten die opvielen door een hogere gemiddelde prijs waren onder andere de bol-op-potproducten en de groene planten, zoals ficussen. Wel was daar ook het lagere aanbod mede de aanleiding voor. Verder vielen in de veilingstatistieken de sterke toename van de aanvoer van anthurium, sanseveria's, spathiphyllum en campanula's op. Voor dit laatste product werd desondanks nog een flinke prijsverhoging gerealiseerd.

In april bleef de omzet van potplanten nog onder het niveau van vorig jaar (-5%), maar in mei werd juist een sterke omzetstijging gerealiseerd (+15%). Deze grote verschillen ten opzichte van vorig jaar hangen samen met het verschil in veildagen. In april waren er 18 veildagen, tegen 20 in 2016. In mei waren er juist twee veildagen meer dan vorig jaar. De verkopen zijn verder beïnvloed door de viering van Pasen en Moederdag. In mei waren er twee veildagen meer dan vorig jaar omdat Pinksteren dit jaar in juni viel in plaats van mei. In mei wordt ook Moederdag gevierd, een van de belangrijkste verkoopdagen van bloemen. Zo langzamerhand geldt dat ook voor kamerplanten. Mede door deze twee oorzaken was de omzet 15% hoger. Zowel het verkochte aantal stuks (+14%) als de gemiddelde prijs(+1%) profiteerden van de vraag. Een hogere omzet dan gemiddeld werd er genoteerd voor potrozen, kalanchoe en anthurium. Een opvallend lagere omzetgroei dan het gemiddelde werd gerealiseerd door onder andere phalaenopsis en de groene planten ficus en dracaena.      

Cumulatieve resultaten
In de eerste zeven maanden is de omzet bijna 5% hoger dan in de eerste zeven maanden van vorig jaar. De stijging is vooral te danken aan een toename van de verkochte aantallen (2,7%), maar ook de gemiddelde prijs nam toe (1,7%). Ten opzichte van het langlopende gemiddelde is de omzet ruim 6% hoger, vooral door hogere prijzen.


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda's zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven