Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Veilingomzet - Potplanten

Omzet kamerplanten bijna 5% hoger
De omzet van kamerplanten over de eerste vijf maanden van dit jaar is bijna 5% hoger uitgekomen dan vorig jaar. In april bleef de omzet van potplanten nog onder het niveau van vorig jaar (-5%), maar in mei werd juist een sterke omzetstijging gerealiseerd (+15%). Deze grote verschillen ten opzichte van vorig jaar hangen samen met het verschil in veildagen. In april waren er 18 veildagen, tegen 20 in 2016. In mei waren er juist twee veildagen meer dan vorig jaar. De verkopen zijn verder beïnvloed door de viering van Pasen en Moederdag.

Recente ontwikkelingen
In mei waren er twee veildagen meer dan vorig jaar omdat Pinksteren dit jaar in juni viel in plaats van mei. In mei wordt ook Moederdag gevierd, een van de belangrijkste verkoopdagen van bloemen. Zo langzamerhand geldt dat ook voor kamerplanten. Mede door deze twee oorzaken was de omzet 15% hoger. Zowel het verkochte aantal stuks (+14%) als de gemiddelde prijs(+1%) profiteerden van de vraag. Een hogere omzet dan gemiddeld werd er genoteerd voor potrozen, Kalanchoe en Anthurium. Een opvallend lagere omzetgroei dan het gemiddelde werd gerealiseerd door onder andere Phalaenopsis en de groene planten Ficus en Dracaena.      

Terugblik op voorafgaande maanden
Het nieuwe jaar was positief begonnen: de veilingomzet kwam in januari ruim 9% hoger uit dan in januari 2016. De stijging was te danken aan een toename van de verkochte aantallen (+6%) en een hogere gemiddelde prijs (+3%). Bij een bescheiden uitbreiding van de verkochte aantallen Phalaenopsis steeg de gemiddelde prijs waardoor de omzet van dit product 6% toenam. Ook de bollen op pot lagen goed in de markt. Bij een sterke stijging van de verkochte aantallen, waren de gemiddelde prijzen van hyacinthen en muscari's hoger dan een jaar eerder. Narcissen op pot moesten genoegen nemen met een gelijkblijvend prijsniveau. Een ander opvallend product deze maand was de Kalanchoe die een toename van bijna 40% van de verkochte aantallen realiseerde. Dezelfde ontwikkeling vond plaats bij de groenblijvende planten cactussen en sanseveria's. Al met al kwam de totale kamerplantenomzet uit op 119 miljoen euro, wat een toename van ruim 9% is.

In februari was er een veildag minder dan in 2016. In deze maand werd de vraag gestimuleerd door de viering van Valentijn. Hoewel dit vooral een feest is waar men elkaar bloemen geeft, liften planten mee op deze feestdag. Phalaenopsis kende een lagere aanvoer. Bij gebrek aan een echte rode variant is dit product minder in trek deze maand. Ook pot-rozen werden minder geleverd. Daarentegen doet anthurium, met zijn vooral rode bloemen, het goed. Van dit product werd dan ook meer afgezet. Ook van kalanchoe was de aanvoer wat ruimer dan een jaar geleden. Bij bollen op pot zoals hyacinthen en narcissen zat de rem er ook op voor wat betreft de aanvoer. Door de dit jaar wat latere Pasen spreiden telers hun productie meer over de overige voorjaarsmaanden.

Maart 2017 telde een veildag meer dan maart 2016. Ook het weer was dit jaar gunstiger dan vorig jaar. Daarnaast was de feestdagenkalender beter gespreid dan in 2016. Internationale Vrouwendag en Engelse Moederdag lagen dit jaar meer uit elkaar. Pasen viel dit keer niet in maart maar in april. Een betere spreiding van deze dagen, waarop veel bloemen en planten worden gegeven, stimuleert de vraag. Dit is normaal gesproken beter voor de prijsvorming. Deze maand was dit duidelijk te merken want de aanvoer veranderde deze maand niet of nauwelijks, maar de gemiddelde prijs steeg met 9 cent naar 1,66 per plant. Producten die opvielen door een hogere gemiddelde prijs waren onder andere de bol-op-potproducten en de groene planten, zoals ficussen. Wel was daar ook het lagere aanbod mede de aanleiding voor. Verder vielen in de veilingstatistieken de sterke toename van de aanvoer van anthurium, sanseveria's, spathiphyllum en campanula's op. Voor dit laatste product werd desondanks nog een flinke prijsverhoging gerealiseerd.

Cumulatieve resultaten
In de eerste vijf maanden is de omzet bijna 5% hoger dan in de eerste vijf maanden van vorig jaar. De stijging is redelijk gelijkmatig verdeeld tussen een prijsstijging en een toename van de verkochte aantallen. Ten opzichte van het langlopende gemiddelde is de omzet ruim 6% hoger. Hier is het met name de gestegen gemiddelde prijs die de omzet omhoog stuwt. 


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda's zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven