Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Veilingomzet - Potplanten

Prijs kamerplanten verder omhoog
21-4-2017

In zowel februari als maart is de gemiddelde prijs van kamerplanten opnieuw gestegen. Al sinds januari 2015 noteren kamerplanten elke maand een hogere gemiddelde prijs dan in dezelfde periode van het voorafgaande jaar. Uiteraard geldt dit niet voor alle  kamerplanten afzonderlijk. In februari 2017 was de procentuele stijging bijna 4% en in maart lag de gemiddelde prijs 5% hoger. Omdat het verkochte aantal van de in Nederland geteelde producten in februari wat terugviel, daalde de omzet met ruim 1%. In maart verkocht de veiling een klein procent meer producten dan in maart 2016. Hierdoor was de omzet 6% hoger.   

In februari was er een veildag minder dan in 2016. In deze maand werd de vraag gestimuleerd door de viering van Valentijn. Hoewel dit vooral een feest is waar men elkaar bloemen geeft, liften planten mee op deze feestdag. Phalaenopsis kende een lagere aanvoer. Bij gebrek aan een echte rode variant is dit product minder in trek deze maand. Ook pot-rozen werden minder geleverd. Daarentegen doet anthurium, met zijn vooral rode bloemen, het goed. Van dit product werd dan ook meer afgezet. Ook van kalanchoe was de aanvoer wat ruimer dan een jaar geleden. Bij bollen op pot zoals hyacinthus en narcissus zat de rem er ook op voor wat betreft de aanvoer. Door de dit jaar wat latere Pasen spreiden telers hun productie meer over de overige voorjaarsmaanden. 

Maart 2017 telde een veildag meer dan maart 2016. Ook het weer was dit jaar gunstiger dan vorig jaar. Daarnaast was de feestdagenkalender beter gespreid dan in 2016. Internationale Vrouwendag en Engelse Moederdag lagen dit jaar meer uit elkaar. Pasen viel dit keer niet in maart maar in april. Een betere spreiding van deze dagen, waarop veel bloemen en planten worden gegeven, stimuleert de vraag. Dit is normaal gesproken beter voor de prijsvorming. Deze maand was dit duidelijk te merken want de aanvoer veranderde deze maand niet of nauwelijks, maar de gemiddelde prijs steeg met 9 cent naar 1,66 per plant. Producten die opvielen door een hogere gemiddelde prijs waren onder andere de bol-op-potproducten en de groene planten, zoals Ficus. Wel was daar ook het lagere aanbod mede de aanleiding voor. Verder vielen in de veilingstatistieken de sterke toename van de aanvoer van anthurium, sansiveria, spathiphyllum en campanula op. Voor dit laatste product werd desondanks nog een flinke prijsverhoging gerealiseerd.
     
Terugblik op voorafgaande maanden
Het nieuwe jaar was positief begonnen: de veilingomzet kwam in januari ruim 9% hoger uit dan in januari 2016. De stijging was te danken aan een toename van de verkochte aantallen (+6%) en een hogere gemiddelde prijs (+3%). Bij een bescheiden uitbreiding van de verkochte aantallen Phalaenopsis steeg de gemiddelde prijs waardoor de omzet van dit product 6% toenam. Ook de bollen op pot lagen goed in de markt. Bij een sterke stijging van de verkochte aantallen, waren de gemiddelde prijzen van Hyacinthus en Muscari hoger dan een jaar eerder. Narcis op pot moest genoegen nemen met een gelijkblijvend prijsniveau. Een ander opvallend product deze maand was de Kalanchoe die een toename van bijna 40% van de verkochte aantallen realiseerde. Dezelfde ontwikkeling vond plaats bij de groenblijvende planten Cactus en Sanseveria. Al met al kwam de totale kamerplantenomzet uit op 119 miljoen euro, wat een toename van ruim 9% is.

Cumulatieve resultaten
In het eerste kwartaal is de omzet 4% hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De stijging is nagenoeg volledig te danken aan een betere prijsvorming. De verkochte aantallen bleven nagenoeg gelijk aan die van vorig jaar. Ten opzichte van het langlopende gemiddelde is de omzet ruim 6% hoger.


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda's zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven