Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Veilingomzet - Bloemen

Veilingomzet van in Nederland geteelde snijbloemen, na 11 maanden 6% lager dan in 2022
22-12-2023

De veilingomzet van in Nederland geteelde snijbloemen is in de eerste 11 maanden van 2023 met ruim 6% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van veiling Royal Floraholland. De omzetdaling was voornamelijk het gevolg van de reductie in het aantal verkochte snijbloemen (-5%). De gemiddelde prijs van bloemen nam ook iets af (-1%).


Het beeld van de herfstmaanden is niet al te positief wat de veilingomzet voor snijbloemen betreft. In september was de omzet van snijbloemen sterk lager dan een jaar eerder. Vooral door veel lagere prijzen (-15%), ook de volumes waren lager (-4%). Eén verklarende factor voor de sterke omzetdaling is dat er een veildag minder was dan een jaar eerder. Daarnaast waren de prijzen vorig jaar hoog doordat vanwege de hogere energieprijzen het aanbod afnam. Een andere verklarende factor is een virusprobleem bij een stekleverancier van (geplozen) chrysanten in Kenia waardoor er tijdelijk minder aanvoer was.

Oktober 2023 was vergeleken met een jaar eerder nog best redelijk met een omzetdaling van een half procent. Dit jaar was er een veildag meer dan vorig jaar, waardoor de maanden niet goed met elkaar te vergelijken zijn. Er werden wel meer stuks worden verkocht (+8%). De gemiddelde prijzen namen af met nagenoeg hetzelfde percentage. Met Allerheiligen en Allerzielen in aantocht zou men verwachten dat de afzet een stimulans zou krijgen. Het hoge prijsniveau van vorig jaar werd echter niet gehaald door de toename van de aantallen. Uitzondering hierop waren de pluischrysanten.

De omzetcijfers in november kenmerkten zich door een hoger aanbod (4%) bij lagere prijzen (-12%). De omzet ging een kleine 9% omlaag ten opzichte van 2022. Deze maand was het aantal veildagen gelijk aan vorig jaar. Telers hebben zich ten opzichte van vorig jaar aangepast aan de omstandigheden, geholpen door een dalende gasprijs. Hierdoor nemen de aangevoerde aantallen in de herfst en winter weer wat toe. Dit was deze maand vooral te zien bij gewassen zoals troschrysanten, rozen, tulpen en lisianthus. Ook stegen de verkochte aantallen bij de tulpen.

Tot en met september bleef de prijs cumulatief nog boven die van vorig jaar. Door verdere prijsdalingen was de cumulatieve prijs tot en met november lager dan vorig jaar (-1%). Het volume lijkt echter een omgekeerde beweging te maken. Daar nam de achterstand wat af. Tot en met augustus bedroeg die achterstand nog 7%, maar kromp tot 5% in november. Dit resulteerde in een 6% lagere omzet tot en met november van dit jaar. Vergeleken met het langlopende gemiddelde is de omzet nog altijd ruim hoger.


Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
  • Algemeen
    >
  • Economie
    >
  • Maatschappij
    >
  • Milieu
    >
Referenties
• Bron data: Royal FloraHolland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
• De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.



Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief



naar boven