Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Kies een indicator
Barometer: resultaten per maand - Vleeskuikenshouderij

Saldo vleeskuikens 25% onder langjarig gemiddelde
3-3-2017

Het saldo vleeskuikens is in januari 6.700 euro lager uitgekomen dan vorig jaar januari. De kosten van eendagskuikens daalden, maar onvoldoende om de lagere opbrengsten te kunnen compenseren. Het saldo in januari ligt 25% onder het langjarig gemiddelde van de periode 2007-2016.


Opbrengsten dalen sterker dan kosten eendagskuikens 
De negatieve trend van de vleeskuikenprijs die juli 2016 begon, is sindsdien onverminderd doorgezet. Het voorlopige dieptepunt is bereikt in januari 2017, het laagste prijsniveau sinds juni 2010. In januari was de contractprijs 6% lager dan dezelfde maand vorig jaar, waardoor de opbrengsten ruim 9.000 euro lager uitvallen. Aan de andere kant zijn de kosten van aangekochte eendagskuikens ook lager dan vorig jaar. De voerkosten zijn in januari gelijk aan die in december en iets lager dan januari vorig jaar.

De opbrengstprijzen zijn onder druk gezet door de zwakkere afzet van borstfilets naar het Verenigd Koninkrijk. Na het Brexit-referendum is de koers van het Britse pond gedaald waardoor Nederlands kuikenvlees relatief duur is geworden. Uit Oost-Europa komt veel vlees op de markt tegen lage prijzen. En op exportbestemmingen is er hevige concurrentie met pluimveevlees uit BraziliĆ«.


Saldo duidelijk lager dan vorig jaar
Het saldo is in januari 6.700 euro lager dan vorig jaar door lagere opbrengsten. Dat saldo ligt een kwart onder het langjarig gemiddelde van 2007-2016. Na aftrek van de overige kosten resteert geen positief inkomen voor het standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 vleeskuikens, wat overeenkomt met bijna 120.000 opgehokte vleeskuikens per ronde. 
Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven