Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Kies een indicator
Barometer: resultaten per maand - vleeskuikenshouderij

Saldo vleeskuikenshouderij lager dan in 2015
22-12-2016

Het saldo vleeskuikens is in november 6.600 euro lager uitgekomen dan vorig jaar doordat de opbrengsten daalden. De kosten van voer en eendagskuikens waren ook lager, maar in mindere mate. Het saldo in november ligt ruim onder het langjarig gemiddelde 2006-2015.


Opbrengsten dalen sterker dan voerkosten
In het eerste halfjaar waren de contractprijzen van vleeskuikens vrij gunstig, met een oplopende tendens. In augustus volgde echter een plotselinge daling. Vooral de moeizamere afzet naar het Verenigd Koninkrijk heeft de opbrengstprijzen onder druk gezet. Na het Brexit-referendum is de koers van het Britse pond gedaald waardoor Nederlands kuikenvlees relatief duur is geworden. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke afnemer van Nederlandse borstfilets. In oktober en november zijn de opbrengstprijzen verder gedaald omdat het aanbod in de EU flink is gestegen. Vooral uit Oost-Europa komt veel vlees op de markt tegen lage prijzen. Bovendien is de concurrentie op exportbestemmingen groot door goedkope kip uit Brazilië. Positief is wel de licht groeiende vraag binnen de EU naar pluimveevlees.

In november was de contractprijs 7% lager dan dezelfde maand vorig jaar, waardoor de opbrengsten ruim 10.000 euro lager zijn uitgevallen. Aan de andere kant zijn de kosten van voer en aangekochte eendagskuikens ook lager dan vorig jaar. Na de licht stijgende tendens van mei tot augustus zijn de voerprijzen vervolgens weer gedaald. Soja als veevoergrondstof was tijdelijk duurder door lagere oogsten in Zuid-Amerika.


Saldo duidelijk lager dan vorig jaar
Vergeleken met november vorig jaar is het saldo 6.600 euro gedaald, vooral door lagere opbrengsten. Dat saldo ligt ook ruim onder het gunstige tweede kwartaal en het langjarig gemiddelde. Na aftrek van de overige kosten resteert in november een gering inkomen voor het standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 vleeskuikens, wat overeenkomt met bijna 120.000 opgehokte vleeskuikens per ronde.
  
Cumulatief saldo 13.000 euro hoger
Vooral dankzij het gunstige tweede kwartaal is het totaalsaldo tot en met november 13.000 euro hoger dan in 2015. De opbrengsten waren 3% lager en de toegerekende kosten 4% lager dan vorig jaar. Vooral de gedaalde voerkosten hebben aan het hogere saldo bijgedragen.  

Voortschrijdend jaarsaldo daalt

Na de piek in juni, is het voortschrijdend jaarsaldo de afgelopen maanden iets gedaald naar 4 euro per 100 afgeleverde kuikens boven het langjarig gemiddelde. Het niveau van september blijft nog wel ruim boven het gemiddelde verschil sinds begin 2010.

Na de piek in juni, is het voortschrijdend jaarsaldo iets gedaald naar 2 euro per 100 afgeleverde kuikens boven het langjarig gemiddelde in november.

Na de piek in juni is het voortschrijdend jaarsaldo in november iets gedaald naar 2 euro per 100 afgeleverde kuikens boven het langjarig gemiddelde.


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven