Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Kies een indicator
Barometer: resultaten per maand - Vleeskuikenshouderij

Saldo vleeskuikens in mei 20% onder langjarig gemiddelde

Het saldo vleeskuikens is in mei bijna 10.000 euro lager uitgekomen dan vorig jaar door lagere opbrengsten en hogere voerkosten. De kosten van eendagskuikens zijn weliswaar ook gedaald, maar onvoldoende om de saldodaling te voorkomen. Het saldo in mei ligt 20% onder het langjarig gemiddelde.


Lagere opbrengsten en hogere voerkosten
Na het lage prijsniveau begin dit jaar, zijn de contractprijzen iets opgelopen. In mei is de opbrengstprijs 2 cent per kg hoger dan januari, maar nog wel 5% lager dan mei vorig jaar. Ook de kosten van aangekochte eendagskuikens zijn lager dan vorig jaar. Na de vogelgriepuitbraken eind november daalden de exportprijzen van kippenbouten flink. Nu Nederland officieel weer vrij is van vogelgriep hebben verschillende landen de grenzen weer opengesteld voor Nederlandse pluimveeproducten. Dat is positief voor de opbrengstprijzen. Het belangrijke bestemmingsland Zuid-Afrika houdt zijn grenzen echter nog dicht. De concurrentie uit Oost-Europa is wel groot doordat Polen veel goedkope kip op de Engelse en Duitse markt brengt. In mei zijn de voerprijzen iets lager dan de voorgaande maanden, maar nog wel 5% hoger dan mei vorig jaar.Saldo bijna 10.000 euro lager dan vorig jaar
Het saldo is in mei bijna 10.000 euro lager dan vorig jaar door lagere opbrengsten en hogere voerkosten. Het saldo ligt daarmee 20% onder het langjarig gemiddelde 2007-2016. Na aftrek van de overige kosten resteert sinds april een licht positief inkomen voor het standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 vleeskuikens, wat overeenkomt met bijna 120.000 opgehokte vleeskuikens per ronde.

Cumulatief saldo op dieptepunt
Het saldo van januari tot en met mei ligt een derde lager dan vorig jaar. Dat is veroorzaakt door 5% lagere opbrengsten en 1% hogere kosten. Het totaalsaldo ligt ook 24% onder het langjarig gemiddelde van 2007-2016. Daarmee ligt dit op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar.

Voortschrijdend jaarsaldo daalt verder

Na de piek in juni 2016, is het twaalfmaands voortschrijdend gemiddelde saldo flink gedaald. Over de periode juni 2016 tot en met mei 2017 ligt dat saldo 5 euro per 100 afgeleverde kuikens onder het meerjaarsgemiddelde saldo.

Na de piek in juni 2016, is het twaalfmaands voortschrijdend gemiddelde saldo flink gedaald. Over de periode juni 2016 tot en met mei 2017 ligt dat saldo 5 euro per 100 afgeleverde kuikens onder het meerjaarsgemiddelde saldo.


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven