Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Kies een indicator
Barometer: resultaten per maand - Vleeskuikenshouderij

Saldo vleeskuikens in maart 30% onder langjarig gemiddelde
21-4-2017

Het saldo vleeskuikens is in maart ruim 10.000 euro lager uitgekomen dan vorig jaar door lagere opbrengsten en hogere voerkosten. De kosten van eendagskuikens zijn ook gedaald, maar onvoldoende om de flinke saldodaling te voorkomen. Het saldo ligt in maart 30% onder het langjarig gemiddelde.


Lagere opbrengsten en hogere voerkosten
De negatieve trend van de vleeskuikenprijs die in juli 2016 begon, is tot de jaarwisseling doorgezet. Toen werd het laagste niveau van de contractprijzen sinds juni 2010 bereikt. In maart is de opbrengstprijs weliswaar iets hoger dan in februari, maar nog altijd 6% lager dan dezelfde maand vorig jaar. Aan de andere kant zijn de kosten van aangekochte eendagskuikens ook lager dan vorig jaar. Na de vogelgriepuitbraken eind november daalden de exportprijzen van kippenbouten flink. Als nieuwe uitbraken uitblijven, kan medio mei de export van kippenbouten naar derde landen hervat worden. Dat zal positief zijn voor de opbrengstprijzen. Daarnaast heeft de lagere koers van het Britse pond de afzet van borstfilets naar het Verenigd Koninkrijk langere tijd onder druk gezet. Dat land kiest meer voor kuikenvlees uit Polen, dat veel goedkope kip op de Engelse en Duitse markt brengt. Verder heeft Zuid-Afrika tot begin juli een importheffing ingesteld voor bevroren niet-ontbeend pluimveevlees uit de EU, waardoor de export van kippenpoten naar Zuid-Afrika minder interessant is geworden. Na de lange periode van voerprijsdalingen tot het tweede kwartaal van 2016, zijn de voerprijzen daarna geleidelijk aan gestegen naar het niveau van eind 2015. Daarmee zijn ook de voerkosten weer iets opgelopen.Saldo ruim 10.000 euro lager dan vorig jaar
Het saldo is in maart ruim 10.000 euro lager dan vorig jaar door lagere opbrengsten en hogere voerkosten. Het saldo ligt ook 30% onder het langjarig gemiddelde 2007-2016. Na aftrek van de overige kosten resteert geen inkomen meer voor het standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 vleeskuikens, wat overeenkomt met bijna 120.000 opgehokte vleeskuikens per ronde.

Saldo 26.000 euro lager in eerste kwartaal
Het saldo in het eerste kwartaal ligt 26.000 euro (37%) lager dan vorig jaar door 6% lagere opbrengsten. Het kwartaalsaldo ligt bijna 30% onder het langjarig gemiddelde van 2007-2016.

Voortschrijdend jaarsaldo daalt verder
Na de piek in juni 2016, is het twaalfmaands voortschrijdend gemiddelde saldo flink gedaald. Over de periode april 2016 tot en met maart 2017 ligt dat saldo ruim 3 euro per 100 afgeleverde kuikens onder het meerjaarsgemiddelde saldo.


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven