Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Dierenwelzijn
     
Dierenwelzijn
Kies een indicator
Antibioticagebruik - Vleeskalverhouderij

Lichte toename antibioticagebruik bij vleeskalveren
In 2015 is het antibioticagebruik bij vleeskalveren door de Autoriteit Diergeneesmiddelen vastgesteld op 22,05 dagdoseringen per dierjaar. Dat is een lichte toename van 4% ten opzichte van 2014 (21,15 dagdoseringen per dierjaar).

Het gebruik van antibiotica die door de wereldgezondheidsorganisatie WHO als meest kritisch voor de humane geneeskunde zijn gedefinieerd, is in de afgelopen jaren sterk gereduceerd. Het gebruik van fluorochinolonen is met 0,02 dagdoseringen per dierjaar zeer laag gebleven. Het gebruik van cefalosporinen (derde en vierde generatie) was in 2015 wederom nihil.


In 2015 is het antibioticagebruik in de vleeskalversector vastgesteld op 22,05 dagdosering per dierjaar. Dat betekent dat een individueel kalf ruim 13 dagen wordt behandeld (= 22,05 x 222/365) in de periode van geboorte tot slachtleeftijd op 222 dagen (blank en rosé). Er kan worden aangenomen dat het gemiddelde behandelgewicht van vleeskalveren 50% lager ligt dan het gemiddeld levend gewicht waarmee gerekend is, omdat jongere kalveren vaker een behandeling nodig hebben. Dat betekent dat een kalf gedurende zijn leven in plaats van circa 13 dagen, gemiddeld 26 dagen behandeld wordt met antibiotica.


Kies een sector
Contactpersoon
Nico Bondt
0317-484559
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven