Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Sectoren > Pluimveehouderij
     
Pluimveehouderij
Kies een thema
Algemeen

Economie

Maatschappij

Milieu

 
  
  
Kies een indicator
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Deze informatie voor andere sectoren
  • Akkerbouw
  • Land- en tuinbouw
  • Leghennenhouderij
  • Melkveehouderij
  • Schapenhouderij
  • Vleeskuikenshouderij
  • Vleesvarkenshouderij
  • Zeugenhouderij

Alles over
  • Algemeen
    >
  • Economie
    >
  • Maatschappij
    >
  • Milieu
    >

Jaarprijzen per sector - Leghennenhouderij

Eierprijs stijgt gemiddeld 10%, met aanzienlijke verschillen tussen de verschillende marktsegmenten. Duidelijke daling van de voerprijs.
18-12-2023

De marktprijzen van scharreleieren zijn in 2023 verder gestegen (+21%). Bij de contractprijzen en de kooieieren was de prijsstijging minder sterk, waardoor de gemiddelde eierprijs circa 10% is gestegen. De voerprijzen zijn 10% gedaald.

In het vierde kwartaal van 2022 stegen de eierprijzen naar het hoogste niveau sinds eind 2017. In 2023 zijn de prijzen vervolgens nog verder gestegen. Wereldwijd is het aanbod van eieren krap doordat veel landen te maken hebben gekregen met vogelgriep. In combinatie met de hoge kosten heeft dit geleid tot nog hogere eierprijzen.
Grote verschillen tussen marktsegmenten
Gemiddeld zijn in 2023 de eierprijzen (inclusief contracten) 10% hoger geraamd dan vorig jaar. De marktprijzen voor scharreleieren zonder uitloop zijn op jaarbasis met 21% gestegen. Bij de marktprijs van kooi-eieren was de stijging 10%. Deze prijsstijgingen gelden niet voor bedrijven met contractprijzen die voor langere tijd (één of meer koppels) vaste eierprijzen ontvangen. Vooral bij biologische en vrije uitloopeieren wordt overwegend met contracten gewerkt. Deze contractprijzen zijn in 2023 5 à 6% gestegen. Door de aanhoudend hoge eierprijzen worden er minder contracten met een vaste prijs afgesloten.

Voerprijzen 10% gedaald
De voerprijzen zijn op jaarbasis met 10% gedaald, mede als gevolg van goede oogsten en toegenomen voorraden op de wereldmarkt.


Referenties


Jaarprijzen per sector - Vleeskuikenshouderij

Hogere prijzen voor vleeskuikens, voerprijzen aanzienlijk gedaald
18-12-2023

De opbrengstprijzen van vleeskuikens zijn in 2023 gemiddeld 2% gestegen. De voerprijzen zijn 12% gedaald door minder dure veevoergrondstoffen.

De opbrengstprijzen blijven hoog, door de blijvend hoge kosten en omdat het aanbod relatief laag blijft. Vooral in Nederland speelt de omschakeling naar scharrelkuikens hierbij een belangrijke rol. De markt voor reguliere vleeskuikens staat enigszins onder druk door importen uit Oekraïne. De vraag naar pluimveevlees blijft groot omdat het een relatief goedkope bron van dierlijk eiwit is.
De prijs van vleeskuikenkorrel is op jaarbasis met 12% gedaald, mede als gevolg van goede oogsten en toegenomen voorraden op de wereldmarkt.


Referenties



Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief


Naar boven