Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Vis aanvoer
     
Vis aanvoer
Select an indicator
Aanvoer en besomming - Overige kleine zeevisserij

Totale waarde aangevoerde vis en schelp- en schaaldieren in overige kleine zeevisserij ruim 16 mln. euro
9/11/2020

De totale officieel geregistreerde aanvoer van de overige kleine zeevisserijen lag in 2019 op 11,6 mln. kg (levend gewicht). De totale waarde van de aangelande vis, schaal- en schelpdieren voor de overige kleine zeevisserijen lag rond de 16,2 mln. euro.

Aanvoer
Ook in 2019 bestond het grootste deel van de vangsten van de overige kleine zeevisserij uit scheermessen. De schelpdiersoorten scheermessen, spisula en venusschelp vertegenwoordigden bijna 95% van het vangstvolume. Overige belangrijke soorten waren zeebaars, harder en garnalen. In de staandwantvisserij was tong veruit de belangrijkste soort (36% van het gewicht en 59% van de vangstwaarde). De tongvangsten daalden in 2019 verder na een tijdelijke stabilisatie in 2018. De vangst van zeebaars in de overige kleine zeevisserij nam in het afgelopen jaar weer flink toe, na de afname in de jaren ervoor. Verder bestonden de vangsten uit een grote variëteit aan soorten, variërend van kreeft tot platvis en paling.


Besomming
Meer dan drie kwart van de vangstwaarde binnen de overige kleine zeevisserij (inclusief de staandwantvisserij) kwam voor rekening van schelpdieren (76% van totaal). Daarnaast droeg de vangst van zeebaars aanzienlijk bij aan de totale vangstwaarde (13%). Dat kwam voor een groot deel door de hoge prijs van zeebaars. De vangsten van tong, harder en garnaal droegen ieder 2% bij aan de vangstwaarde. Tong was vooral voor de staandwantvisserij van belang; zeebaars ook voor andere visserijen, met name voor de visserij met hengels. Ten opzichte van 2014 daalde de bijdrage van tong aan de totale inkomsten van de overige kleine visserij van 19% naar 2%.Kies een sector
Contactpersoon
Arie Mol
070 3358226
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page