Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Vis aanvoer
     
Vis aanvoer
Select an indicator
Aanvoer en besomming - Overige kleine zeevisserij

Totale waarde aangevoerde vis en schelp- en schaaldieren in overige kleine zeevisserij rond 14,1 mln. euro
4/20/2018


De totale officieel geregistreerde aanvoer van de overige kleine zeevisserijen lag in 2017 op 7,7 mln. kg (levend gewicht). De totale waarde van de aangelande vis, schaal- en schelpdieren voor de overige kleine zeevisserijen lag rond de 14,1 mln. euro.
Veruit het grootste deel van de aanvoer in 2017 bestond uit scheermessen (77% van het totaal). Overige soorten die in de andere kleine zeevisserijen van belang waren, zijn zeebaars, harder en garnalen. Daarnaast is het laatste jaren ook spisula en venusschelp belangrijke vangstsoorten. In de staandwantvisserij was tong veruit de belangrijkste soort (66% van het gewicht en 88% van de vangstwaarde). De vangsten van zeebaars in de staandwantvisserij namen in de afgelopen jaren met meer dan 70% af. De overige soorten omvatten een grote variëteit aan soorten, variërend van kreeft tot platvis en paling.

De staandwantvisserij is sterk afhankelijk van het huren van tongquotum. De sterk toegenomen huurprijzen voor dit quotum in de afgelopen jaren hebben mogelijk bijgedragen aan de afname van tongvangsten in dit segment.

 

Meer dan tweederde van de vangstwaarde binnen de overige kleine zeevisserij kwam voor rekening van scheermessen (53% van totaal), zeebaars (9% van totaal) en tong (7% van totaal). Dit kwam voor een groot deel door de hoge prijs van tong en zeebaars. Tong was vooral voor de staandwantvisserij van belang en zeebaars voor de andere visserijen (met name de visserij met hengels). Ten opzichte van 2014 daalde de bijdrage van tong aan de totale inkomsten van de overige kleine visserij van 19% naar 7%.


Kies een sector
Contactpersoon
Wim Zaalmink
+31320293530
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page