Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Internationale handel - Wereld

EU-27 op gebied van agrarische wereldhandel grootste speler
10/4/2016

De EU-27 vormt het grootste handelsblok voor agrarische producten. Twee andere belangrijke handelszones zijn Azië en de NAFTA (North American Free Trade Agreement). Van deze drie heeft Azië echter geen vergaand handelsverdrag. Deze groepen van landen hebben samen een aandeel van 70% in de exportwaarde en 80% in de importwaarde van de agrarische wereldhandel.


De waarde van de wereldhandel is tussen 2010 en 2014 met ongeveer 30% gestegen. De exportwaarde van Azië groeide tussen 2010-2014 4% harder dan het gemiddelde, die van de NAFTA groeide 2% harder dan het gemiddelde. De groei van exportwaarde van de EU-27 bleef 3% achter bij het gemiddelde. De importwaarde van Azië steeg fors, met 11%; de groei van de NAFTA lag op 5%. De handel van de EU-27 daalde met 7% ten opzichte van het fors gestegen gemiddelde.
Totaal import en export van agrarische producten
Bron: UN Comtrade; Bewerking Wageningen Economic Research.


Kies een sector
Contactpersoon
Gerben Jukema
070-3358359
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bij de gegevens in de figuur over 2015 geldt de kanttekening dat op het moment van samenstellen van deze informatie nog niet alle landen door Comtrade in de data waren verwerkt. Van ongeveer 10% van de landen, met name uit Azië, ontbraken nog gegevens. Daarom beschrijft de analyse de periode tot en met 2014.
 • Meer toelichting is beschikbaar via de hierboven genoemde contactpersoon.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page