Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Market outlook - Rooigewassen

De EU blijft een exporteur van suiker bij lage prijzen; De suikerconsumptie in de EU daalt
31-1-2019

In 2017/18 was wereldwijd sprake van een productieoverschot in suiker van circa 9 miljoen ton. De wereldproductie wordt geschat op 185 miljoen ton, terwijl de vraag op circa 176 miljoen ton uitkwam. Dit leidde tot een forse druk op de prijzen. In oktober 2016 lag de wereldsuikerprijs nog op 540 euro/ton, waarna deze daalde tot circa 278 euro per ton per augustus van 2018 (bijna een halvering van de prijs!).

De verwachting is dat de EU productie van suikerbieten de komende 10 jaar min of meer stabiel zal blijven en rond de 126 miljoen ton zal schommelen. Het areaal suikerbieten zal dan met circa 5% krimpen. De EU suikerprijs (witte suiker) zal in die periode naar verwachting rond de ā‚¬395/ton schommelen en daarmee circa ā‚¬40/ton hoger uitkomen dan de vergelijkbare wereldmarktprijs.

De prijs in de EU volgt de prijsbewegingen op de wereldmarkt, maar ligt wel op een hoger niveau. Het suikerbietenareaal in de EU voor 2018/2019 zal naar verwacht met circa 30 duizend hectare dalen ten opzichte van het voorafgaande jaar. De productie per hectare van suikerbieten wordt voor 2018/19 geschat op circa 73 ton/ha (dat is circa 3% lager dan de recordproductie van 2017/18). Het warme en zonnige weer heeft wel bijgedragen aan goede suikergehalten voor 2018. Het verbod op het gebruik van nicotinoĆÆden zal naar verwachting de opbrengstontwikkeling van suikerbieten in 2019 en 2020 negatief beĆÆnvloeden.

De humane consumptie van suiker zal de komende jaren in AziĆ« en Afrika nog toenemen. In de EU zal de suikerconsumptie naar verwachting iets gaan dalen. De (witte) suikerprijs zal de komende jaren waarschijnlijk rond de ā‚¬360 per ton schommelen.




Suiker
Ook in Nederland is de teelt van suikerbieten, na de afschaffing van de suikerquotering in 2017, toegenomen (toename met 20 procent ten opzichte van 2016). Het wegvallen van de suikerquotering heeft mede geleid tot een daling van de bietenprijs. De druk op de suikerprijs zal mogelijk tot enige daling van het areaal en de productie leiden. Suikerbieten blijven niettemin ook in de toekomst een relatief aantrekkelijk gewas. Ondanks de fors toegenomen productie zal de suikerbietenprijs zich in Nederland naar verwachting op termijn weer wat gaan herstellen en zich op termijn rond de 33 euro/ton kunnen stabiliseren.

Aardappelen
Terwijl in 2017 de aardappelmarkt eindigde in een overschotmarkt met druk op de prijzen, had in 2018 de droogte een negatieve impact op de opbrengsten per hectare. De prijs is na de droogte wel aangetrokken, maar dit is veel gevallen waarschijnlijk onvoldoende om de opbrengstderving te compenseren. De Nederlandse aardappelprijs zal naar verwachting in de komende jaren naar verwachting rond de 12 euro/100 kg liggen. De lage prijzen bieden meer mogelijkheden voor export. Met name de export naar Afrika steeg al fors. In Nederland lijkt het gebruik van aardappelen als voedsel de komende jaren wat af te nemen, terwijl de bewerking van aardappelen waarschijnlijk zal toenemen. Het aardappelareaal schommelt in Nederland al jaren rond de 150 duizend hectare.


Kies productgroep
Contactpersoon
Roel Jongeneel
070-3358176
 

Alles over
  • Algemeen
    >
  • Economie
    >
  • Maatschappij
    >
  • Milieu
    >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief



naar boven