Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Handel in agrarische goederen - Boomkwekerijproducten

Exportgroei boomkwekerijproducten zet in 2017 door
1/19/2018

De exportwaarde van boomkwekerijproducten uit Nederland stijgt in 2017 met 6 procent naar 1,4 miljard euro. Het herstel van het belang van Duitsland als exportbestemming dat in 2016 werd ingezet, zet in 2017 door. Ook naar het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen en de landen in Scandinavië nam de Nederlandse export in 2017 toe.

Import en export van boomkwekerijproducten in 2017 naar regio
Bron: CBS tot en met okt. 2017, raming nov. en dec. 2017 door WUR en CBS.

Handelsbalans groeit mee met exportstijging
Omdat de import van boomkwekerijproducten door Nederland klein is (in 2017 14 procent van de exportwaarde), heeft deze beperkt invloed op de handelsbalans van boomkwekerijproducten. Hierdoor nam het handelsoverschot in boomkwekerijproducten, in lijn met een stijgende export, met bijna 4 procent toe. De import van boomkwekerijproducten door Nederland komt vooral uit de logistiek aantrekkelijk gelegen buurlanden. De invoer kwam voor circa 35 procent uit Duitsland en ruim 20 procent uit België en groeide in 2017, net als in 2015 en 2016. 

Export naar Duitsland weer op niveau 2012
De totale export van Nederlandse boomkwekerijproducten met bestemming Duitsland heeft zich, na een daling in de periode 2013 tot en met 2015, in 2016 hersteld en in 2017 zet dit herstel door. Parallel is de export naar vooral andere Europese landen toegenomen. Het aandeel van Duitsland als exportbestemming blijft daarom stabiel. De voornaamste oorzaken voor de afname in de periode 2013 tot en met 2015 waren de gedaalde bestedingen bij consumenten en overheden, de uitval van Duitse ketenpartijen en aanbieders in 2014, de concurrentie vanuit Oost-Europa en de thuisproductie. Het herstel van de Nederlandse export sinds 2016 komt vooral door aangetrokken vraag voor de exclusievere segmenten met hogere waarde. Maar ook door hersteld vertrouwen in de eerder afgevallen, maar inmiddels overgenomen, Duitse ketenpartijen en daling van de Duitse thuisproductie door de afname van het aantal bedrijven.

Boomkwekerijproducten krijgen een hogere waarde door aansluiting bij de vraag van de klant en met onderscheidend vermogen onder meer op het vlak van kwaliteit, sierwaarde, aflevertiming en voldoen aan residu-richtlijnen. Hiermee kunnen marktgerichte boomkwekerijbedrijven met een goed netwerk groeien.

De export van boomkwekerijproducten bestaat voor bijna 97 procent uit waar van Nederlandse makelij en voor slechts 3 procent uit wederuitvoer.
 
Import van boomkwekerijproducten in Duitsland groeit door
De totale Duitse import van boomkwekerijproducten groeide in 2017. De import van Nederlands product groeide mee, zelfs harder dan gemiddeld. Hiermee blijft Nederland veruit de belangrijkste importpartner voor Duitse afnemers. Het marktaandeel van Nederland handhaaft zich de laatste vijf jaar tussen de 75 en de 80 procent. Het marktaandeel was mede stabiel door de stijging van de import van boomkwekerijproducten en de groei van de import van Nederlandse producten met een hogere waarde, waarin Nederland een sterke positie heeft.
 Kies een sector
Contactpersoon
Gerben Jukema
070-3358359
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page