Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Potplanten

Veilingomzet potplanten daalt, volume neemt af maar de prijs kantelt
1/5/2023

De omzet van potplanten van Nederlandse bodem op veiling Royal Floraholland is tot en met november verder teruggevallen tot ruim 8% ten opzichte van een jaar eerder.

Na een goede start voor de kamerplantenomzet van Nederlandse bodem op Royal Floraholland, zit er sinds maart behoorlijk de klad in. Na april dook de omzet onder die van een jaar eerder en ook de zomermaanden zorgden niet voor een ommekeer, integendeel. In de periode tot en met november 2022 is de omzetwaarde gedaald met ruim 8% in vergelijking met de cumulatieve omzetwaarde over de eerste 11 maanden van 2021.

De verkochte hoeveelheden daalden in september, oktober en november met respectievelijk 8%, 10% en 8% ten opzichte van dezelfde maand in 2021. Ook de prijzen daalden de eerste twee maanden met respectievelijk 3,5% en 1,7%, maar in november steeg de prijs met 2,2%. Of dit een eenmalige opleving is moet worden afgewacht. De omzet daalde in september en oktober in beide maanden met ruim 11%. In november bleef de daling door de hogere prijzen beperkt tot 6%.

Gedetailleerde gegevens laten zien dat de omzetten in september in de top 25 van producten phalaenopsis nog altijd de belangrijkste omzetmaker is op de bloemenveiling. Met een toename van 4% in de aanvoer roeide dit product tegen de algemene stroom in. De gemiddelde prijs zakte terug waardoor de omzet afnam. Naast ficus en cyclamen waren dit de enige producten in de top 10 van deze maand die een toename van het volume lieten zien. Met name de overige kamerplanten en arrangementen namen in volume af. Maar ook potchrysanten, potroos kenden een afname van meer dan 10% qua verkochte aantallen. Het aanbod van kalanchoë daalde ruim 9%. Hoewel prijzen van deze producten over het algemeen een stijging lieten zien, compenseerde die niet de volumedaling waardoor de omzet afnam. De algemene prijsdaling die er deze maand was, werd wel sterk beïnvloed door een sterke afname van de gemiddelde prijs van strelitzia.

In oktober was er slechts 1 product dat een toename kende in het volume. Dat was de groene plant ficus. Net als vorige maand deed dat de prijsvorming geen goed. Alle andere producten in de top 10 lieten een daling zien van het aanvoervolume, waarbij potroos en arrangementen de sterkste daling kenden. De prijsvorming veranderde ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar maar beperkt. Over het algemeen stegen de prijzen bij lager aanbod wel. Uitzonderingen hierop waren phalaenopsis, anthurium, en cyclaam.

In november waren cyclaam en ficus de twee producten uit de top 10 die een hogere aanvoer kenden dan een jaar geleden in dezelfde maand. De phalaenopsis-aanvoer daalde met een half procent maar moest ook een prijsdaling slikken. Bij een 11% lagere aanvoer van Euphorbia pulcherrima (kerststerren), nam de gemiddelde prijs toe met 19 eurocent. Ook andere kerstartikelen deden het goed. Zo nam de aanvoer van hippeastrum wat af met 3,6% maar nam de gemiddelde prijs toe waardoor de omzat toch hoger uit kwam dan vorig jaar. Hetzelfde beeld was zichtbaar bij hyacinthus: een lager aanbod bij hogere prijzen. Het verschilt per product of de hogere prijzen de lagere aanvoer kunnen compenseren. Positief is dat de totale prijsvorming deze maand niet meer daalt maar stijgt. Na 8 maanden van daling mag dit als een lichtpuntje worden beschouwd.

Vorig jaar was een ongekend goed jaar voor de bloemen- en plantenverkoop. Dit jaar is alles anders. Telers kampen met de gevolgen van de gestegen energiekosten. Bij steeds meer telers lopen vaste gascontracten af, waardoor de kosten sterk toenemen. Telers proberen te besparen, te extensiveren of stoppen in sommige gevallen noodgedwongen of vrijwillig met (een deel van) de productie. Hierdoor is er minder volume beschikbaar. Richting de winter zullen steeds meer telers noodgedwongen zuiniger zijn bij hun energiegebruik. De komende maanden zullen dan ook niet gauw een verbetering van de aanbodcijfers laten zien, is de verwachting.
Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.
 • 1) Financieel Dagblad, Richard Smit, 20 september 2022, Topman bloemenveiling: Kwekers zijn ten einde raad door hogere energieprijzen


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page