Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Potplanten

Na omzetdaling in december, topomzet kamerplanten in januari
2/23/2018

In december 2017 is de omzet van kamerplanten met 8% gedaald ten opzichte van december 2016. De daling werd voor het overgrote deel veroorzaakt door minder verkochte aantallen, vanwege minder veildagen in 2017. De gemiddelde prijs daalde slechts een half procent. In januari bleek de vraag goed te zijn. De omzet steeg met bijna 18%, vooral door een toename van het aantal verhandelde stuks (ruim 11%). De gemiddelde prijs was bijna 6% hoger.Door de lagere omzet in december ging de cumulatieve omzet bijna een procent omlaag. De omzet van kamerplanten van Nederlandse bodem steeg in 2017 met 2% ten opzichte van vorig jaar. Het merendeel van deze stijging was te danken aan een toegenomen aantal verkochte stuks (1,3%). De prijsstijging bleef beperkt tot minder dan 1%. Al met al werd er in geheel 2017 voor ruim 1,5 miljard aan kamerplanten verhandeld. Alleen in 2014 kwam de omzet in de buurt van dit resultaat. 

In december waren vooral arrangementen populair. Het aantal verkochte stuks steeg met 83%. De kant en klare arrangementen werden vermoedelijk hierdoor wel wat minder goed betaald dan een jaar eerder. Wel steeg dit product hiermee naar de tweede plek qua omzetmakers. De kerstster realiseerde een iets hogere omzet dan een jaar geleden. Phalaenopsis, de belangrijkste kamerplant in de december, kende een ongewone prijsval. Bij een 1,5% lager aanbod daalde de gemiddelde prijs met 13%. Verder viel de omzetdaling van 33% van hyacinthus op. Zowel het aantal verkochte stuks als de prijs daalde fors.       

Het jaar 2018 is voor de omzet van kamerplanten goed begonnen. Bij een gelijk aantal veildagen als in 2017 werd er veel meer aangevoerd. Ondanks de hoge aanvoer, steeg ook de gemiddelde prijs met bijna 6%. Vermoedelijk zijn er de laatste weken van januari al veel inkopen gedaan voor Valentijnsdag, een belangrijke bloemendag halverwege februari.

Ook in januari bleken arrangementen populair. In deze maand verdubbelde het aantal aangevoerde arrangementen bijna. Het verval in de gemiddelde prijs was minimaal. Phalaenopsis werd ruim 15% meer aangevoerd dan in januari 2017. De gemiddelde prijs zakte iets ten opzichte van 2017 maar is nagenoeg gelijk aan de prijs die in 2016 voor dit product werd afgerekend. Andere artikelen die het goed deden in aanloop naar de belangrijke Valentijnsdag waren anthurium en bromelia. Ook groene planten deden het goed.     

     


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda's zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page