Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Potplanten

Veilingomzet potplanten eerste kwartaal 25% hoger
5/6/2021

De potplantenomzet is over het eerste kwartaal van 2021 25% hoger geweest dan in 2020. Zo blijkt uit veilingcijfers van Floraholland. De gemiddelde prijs voor potplanten was het eerste kwartaal 7% hoger dan het eerste kwartaal van 2020. De toename van het aantal verkochte potplanten bedroeg over deze periode 17%.  

In maart meer dan verdubbeling van veilingomzet potplanten
De toename van veilingomzet in het eerste kwartaal is vooral te danken aan veel meer verkochte stuks potplanten in maart. In maart 2021 werd er 120% meer veilingomzet in potplanten gerealiseerd dan in maart 2020. In tegenstelling tot maart vorig jaar, toen de verkoop van potplanten stilviel als gevolg van de coronamaatregelen, is de verkoop op de veiling in maart 2021 volledig hersteld. Halverwege maart 2020 brak de coronacrisis uit. Hierdoor stortte de vraag in. Veel productie werd doorgedraaid en vernietigd. Hierdoor werd er door de veiling aanvoerrestricties ingesteld voor kwekers en werden minimumprijzen aangepast. Hierdoor lag in de tweede helft van maart 2020 de omzet fors lager dan normaal. Dit jaar zijn de winkels inmiddels ingericht op de coronasituatie. Tegelijkertijd zijn mensen nog steeds veel thuis, wat de verkoop stimuleert. Mensen zijn bereid een hogere prijs voor sierteeltptroducten te betalen, zodat de veel hogere inkoopsprijs grotendeels doorberekend kon worden aan de klanten. Maart had dit jaar ook een veilingdag meer, terwijl januari juist 2 veilingdagen minder telde dan 2020. Zowel de gemiddelde prijs (+20%), als het aantal verkochte stuks potplanten (+83%) was fors hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van de bloemenveiling Floraholland.

Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page