Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Potplanten

Afzet potplanten herstelde in mei
7/6/2020

De afzet van potplanten verliep in april desastreus: 43 miljoen euro minder dan in dezelfde maand in 2019. Vanaf half maart was het grootste deel van de exportvraag door de coronacrisis weggevallen. In mei was de vraag hersteld en werd 3 miljoen meer omzet gerealiseerd dan het jaar ervoor. Het herstel was te danken aan het feit dat de export naar belangrijke exportlanden weer op gang kwam en werd gestimuleerd door de viering van moederdag in onder andere Nederland, Duitsland en Italiƫ. De toegang tot een aantal landen is echter nog steeds beperkt.


De omzet van de verreweg belangrijkste potplant Phalaenopsis viel in april met -46% nog meer terug dan die van de meeste andere potplanten. Pasen is een piekmoment in de afzet van dit product. In mei was er een flink herstel vanwege Moederdag maar werd er toch een 4% lagere omzet gerealiseerd dan in mei 2019. De omzetdaling bestond vooral uit lagere verkochte aantallen (-13%).

Naast Phalaenopsis hadden Kalanchoe (-56%), Anthurium (-49%), Bromelia (-56%), Ficus (-52%), Draceana (-55%), Spathyphilum (-55%), Begonia (-51%), Dendrobium (-54%) en Zamioculcas (-50%) de sterkste omzetdalingen in april. In mei herstelde de afzet, maar toch zat de omzet van een aantal producten, zoals Hortensia (-14%), Potchrysant (-10%) en Dendrobium (-10%), nog in de min. Het meeste omzetherstel in mei toonden Dracaena (+13%), Campanula (+12%), Bougainvilea (+30%), Zamioculcas(17%) en Sansevieria (+19%).

De handel in potplanten is conjunctuurgevoelig en de sector is dan ook beducht voor stagnerende handel in de nabije toekomst. Daarentegen kan de handel eventueel profiteren van de mensen die thuis moeten blijven werken en hun interieur hierop inrichten. Een kamerplant kan hierbij horen.

De omzet van potplanten ligt cumulatief nog wel sterk onder die van vorig jaar: -13%
Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page