Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Bloemen

Veilingvolume bloemen blijft dalen
1/5/2023

De verkochte aantallen van bloemen op de bloemenveiling Floraholland is in 2022 in de maanden september, oktober en november gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2021. De opbrengstprijzen die werden gerealiseerd konden het omzetverlies van de veiling niet goedmaken. Integendeel, de prijzen daalden.


Tot en met november daalde de omzet van Nederlandse snijbloemen met 8,5% ten opzichte van een jaar eerder. Dit was nagenoeg volledig te wijten aan een lagere aanvoer van ruim 8%. De prijzen daalden eveneens met 0,4%. Normaal gesproken stijgen de prijzen bij een dergelijke afname van het volume. Niet meegenomen in deze cijfers is de aanvoer van snijbloemen uit het buitenland, die ook invloed hebben op de prijsvorming van de Nederlandse bloemen die verkocht worden.

De afgelopen drie maanden lieten een duidelijke trend zien voor zowel aanvoer als prijzen. De aanvoer daalde in de maand september met 10,5% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, in oktober ging het om ongeveer 10% en in november daalde de aanvoer met 15,6%. In september stegen de prijzen met 3,6%, in oktober met 2,7% en in november met 8,1%. Hierdoor daalde de omzet in deze maanden met respectievelijk 7,3%, 8,0% en 8,7% ten opzichte van september, oktober en november 2021.
Naast de hoge gas- en elektraprijzen vormt de huidige inflatie ook een probleem bij de verkoop van snijbloemen. In een aantal afzetgebieden worden snijbloemen als luxeartikel beschouwd en ook voorzien bloemen niet in de eerste levensbehoefte. Handelaren zijn voorzichtiger geworden om langere afspraken te maken met kwekers. De afzet gaat steeds meer via de klok in plaats van het bemiddelingskantoor. Een onderzoek naar het koopgedrag van consumenten laat echter nog een divers beeld zien over de invloed van de inflatie op de verkopen van bloemen en planten. Zo staan bloemen niet in de top-10 lijst van persoonlijke bezuinigingsplannen van consumenten (Bloemenbureau Holland, 2022).

Meer in detail blijkt dat in september vooral rozen minder werden aangevoerd. Datzelfde geldt voor lelie, gerbera en alstroemeria. Opvallend genoeg was er een groei bij hydrangea en zantedeschia. Qua omzet daalde ook de rozenomzet sterk. De prijsstijging was onvoldoende om de teruggang in volume te corrigeren. Ook bij andere gewassen was dit het geval. De twee genoemde producten waarbij de aanvoer steeg, werden afgestraft met een sterk lagere gemiddelde prijs.

In oktober waren het vooral rozen, eustoma, cymbidium, lelie en hippeastrum die een lagere aanvoer kenden. Maar ook het belangrijkste product, chrysant, kende een lagere aanvoer van 8%. De aanvoerdaling van dit laatste product werd gecompenseerd door een hogere prijs. Maar bijna alle andere producten kende die luxe niet. Ondanks de lagere aanvoer brachten rozen een lagere prijs op waardoor de omzet sterk daalde. Eustoma werden juist fors beter betaald waardoor de omzet beter was dan een jaar geleden. Datzelfde gold voor cymbidium. Voor lelie en hippeastrum was de hogere prijs onvoldoende om de omzet hoger te laten uitkomen.

Met een daling van ruim 20% voor chrysanten en ruim 30% voor rozen daalde de aanvoer in november nog sterker dan in de maanden ervoor. Ook eustoma kende met ongekende aanvoerdalingen van 35% in november. Ook in deze maand was het beeld wisselend of gestegen prijzen de omzet konden laten toenemen. Voor chrysanten en eustoma lukte dat, voor rozen niet. Dat de markt niet gewillig is, laten ook lelie en gerbera zien. Bij een daling van de verkochte aantallen daalde de gemiddelde prijs van deze producten in deze maand.

Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
Bron: &39;Consument verdeeld over verwachtingen koopkracht&39;, Bloemenbureau Holland, december 2022

• Bron data: Royal FloraHolland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
• De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page