Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Bloemen

Veilingomzet snijbloemen in augustus op recordniveau
10/1/2021

De veilingomzet van in Nederland geteelde snijbloemen is aanhoudend hoog, blijkt uit cijfers van veiling Floraholland. Hoewel de omzet in juni en juli lager lag dan 2020 is de omzet tot en met augustus ten opzichte van eerder jaren opvallend hoog. In augustus was de omzet zelfs historisch hoog met een ruim 40% hogere omzet dan een jaar eerder.


Het jaar 2020 was een bijzonder jaar vanwege corona. Hierdoor gaat een vergelijking met de zomermaanden een jaar eerder mank. Vorig jaar juni en juli piekte de omzet van snijbloemen sterk. Door verplicht thuiswerken, wat de vraag deed toenemen, steeg de omzet in deze maanden met 30 tot 40%. Vermoedelijk werd de gemiddelde verkoopprijs opgestuwd door een lager aanbod uit het buitenland door beperkt vliegverkeer. In 2021 was er een omzetdaling van respectievelijk 9% en 7% in deze maanden. Bij beperkt toegenomen verkochte stuks zakte de prijs wat in. Ondanks dat het passagiersvliegverkeer nog lang niet is hersteld, is de buitenlandse aanvoer wel terug op niveau waardoor prijsdruk ontstaat. Overigens speelt de import een beperkte rol in deze periode van het jaar. De weersomstandigheden zijn in deze periode belangrijker voor de omzetontwikkeling. Daarnaast wijkt het aantal veildagen beperkt af. In juni was er een veildag meer, in juli een minder. Ondanks deze negatieve prijscorrecties zijn de gemiddelde prijzen in juni en juli nog wel hoger dan in eerdere jaren.

Na de relatieve rustigere maanden juni en juli piekte de omzet van Nederlandse snijbloemen in augustus. Deze historische piekomzet werd vooral veroorzaakt door de gestegen gemiddelde prijs. Maar ook het verkochte aantal stuks nam toe. Winkels vulden na de vakantieperiode de voorraden aan om te kunnen voldoen aan de hoge vraag van consumenten. Het koelere weer dan een jaar eerder was bevorderlijk voor de vraag. Daarnaast had augustus een veildag meer dan vorig jaar.

Cumulatief is de omzet na acht maanden 30% hoger dan in 2020. Deze toename is opgebouwd uit een beter prijsniveau van bijna 22% en een 7% hoger volume. De omzet is ook flink hoger dan het langlopende gemiddelde.
Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
• Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
• De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page