Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Potplanten

Lichte omzetstijging potplanten
6/28/2018


De gemiddelde prijs van kamerplanten is in de maanden april en mei nagenoeg gelijk aan vorig jaar. In mei was die een half procent lager. Omdat in april het aantal verkochte stuks nog 3% steeg, nam ook de omzet met hetzelfde percentage toe. In mei bleef het aantal verkochte stuks gelijk aan vorig jaar waardoor de omzet iets minder hoog was dan in mei 2017. De cumulatieve omzet is in de eerste vijf maanden van 2018 slechts beperkt gestegen. De ruim 1% groei werd nagenoeg gelijk verdeeld over prijsstijgingen en een toename van de verkochte aantallen.  Recente ontwikkelingen   
In april werden voor een gemiddelde kamerplant 1,83 euro betaald. Dit was nagenoeg gelijk aan een jaar eerder. In april werden vorig jaar de verkopen van Pasen gedaan. Dit jaar werden die al in maart gedaan. Dat de omzet nog 3% hoger was dan een jaar geleden heeft te maken met de veildag meer in de maand april van dit jaar ten opzichte van vorig jaar. De omzetstijging kwam vooral door een hoger aantal verkochte producten. Zo werd er ruim 12% meer phalaenopsis verkocht. Hierdoor ging wel de gemiddelde prijs van dit product onderuit. Verder werden er meer pot-rozen, bromelia, pelargonium en dianthus aangevoerd. Bij alle genoemde producten, pelargonium uitgezonderd, daalde de gemiddelde prijs. Van kalanchoe werd juist fors minder verkocht. Een rem op de verkochte aantallen van 22% deed de gemiddelde prijs echter niet toenemen. Waar de gemiddelde prijs wel van steeg was de hydrangea. Bij 6% meer stuks steeg de gemiddelde prijs 5%.

In mei, de maand waarin Moederdag de verkoop van bloemen en planten stimuleerde, maakte de veilingomzet van de in Nederland geteelde planten een pas op de plaats. Het belangrijkste product phalaenopsis had het opnieuw moeilijk om zijn gemiddelde prijs te handhaven bij een uitbreiding in stuks van 4%. De gemiddelde prijs daalde 12,5%. Hydrangea bleef het net als in april goed doen. Verder viel ook de enorme aanvoer toename van dianthus op in de statistieken. Bijna 1,2 miljoen stuks werden er meer van verkocht dan vorig jaar. De gemiddelde prijs van dit product zakte dan ook in. De daling van de aanvoer van kalanchoe van 17% viel in het oog. Dit keer werd er wel, gemiddeld genomen, meer betaald voor dit product dan vorig jaar mei. Een veildag minder deze maand hielp niet mee om de omzet hoger dan een jaar eerder te laten uitvallen..           

Cumulatief gezien, bevind de omzet zich na vijf maanden nog ruim boven het langjarige gemiddelde.       

Eerdere resultaten lopende jaar
In januari steeg de omzet met bijna 18%, vooral door een toename van het aantal verhandelde stuks (ruim 11%). De gemiddelde prijs was bijna 6% hoger. In januari bleken arrangementen populair. In deze maand verdubbelde het aantal aangevoerde arrangementen bijna. Het verval in de gemiddelde prijs was minimaal. Phalaenopsis werd ruim 15% meer aangevoerd dan in januari 2017. De gemiddelde prijs zakte iets ten opzichte van 2017 maar is nagenoeg gelijk aan de prijs die in 2016 voor dit product werd afgerekend. Andere artikelen die het goed deden in aanloop naar de belangrijke Valentijnsdag waren anthurium en bromelia. Ook groene planten deden het goed.     

De omzet van potplanten daalde in februari met 1%. In februari werden veel minder aantallen verkocht (-5%). De gemiddelde prijs steeg wel maar onvoldoende om de volumedaling te compenseren. Potplantentelers spelen deels wel in op de voor bloemen zeer belangrijke Valentijnsverkopen. Dit blijkt onder andere uit de sterke stijging van arrangementen deze maand op de bloemenveiling. Planten zijn over het algemeen wat gevoeliger voor koude. En koud was het in februari. Dit stimuleert de verkopen over het algemeen niet. Overigens is de verkoop van potplanten in de aanloop naar Valentijn wat meer gespreid dan bij bloemen omdat planten beter te bewaren zijn voor afnemers. Dat in Duitsland het carnaval samenviel met Valentijn was een andere oorzaak van de lagere omzet deze maand. Met name narcissen op pot, maar ook andere bollen op pot, en kalanchoe werden minder aangeboden en verkocht. Hoewel er van Phalaenopsis, het belangrijkste artikel in februari, wel meer werd aangeboden, daalde de omzet. 

In maart bleef de omzet ruim 8% achter op 2017. Voor een deel is dit te wijten aan één veildag minder dan in 2017. Pasen stond twee weken eerder op de kalender dan in 2017, waardoor er in maart dit jaar al inkopen werden gedaan voor deze belangrijke dag in de sierteelt. Ook Internationale vrouwendag op 8 maart zorgt altijd voor toenemende vraag. Door het koude weer en de 'korte aanloop' naar Pasen was het geen ideaal verkoopseizoen voor bollen op pot. Zo werden narcissen op pot wel meer aangevoerd maar werden er minder van verkocht. De producten die wel werden verkocht hadden een sterk lagere prijs dan een jaar eerder. Ook voor Phalaenopsis werden, bij een iets hoger aanbod, lagere prijzen genoteerd.
     


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda's zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page