Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Bloemen

Veilingomzet snijbloemen blijft pieken
6/30/2021

De veilingomzet van in Nederland geteelde snijbloemen is aanhoudend hoog, blijkt uit cijfers van veiling Floraholland. Ook in april en in mei van 2021 is de omzet hoger dan in 2020.


De omzetstijging van de snijbloemen in april was nog een combinatie van een hoger aantal verkochte stuks en een hogere prijs. In mei was de hogere omzet alleen toe te schrijven aan een hogere gemiddelde prijs die voor snijbloemen werd betaald. Vorig jaar trad in deze periode een voorzichtig herstel op van de bloemenverkoop en werden aanvoerrestricties geleidelijk opgeheven. De restricties waren door de veiling ingesteld in verband met de toen enkele maanden oude corona-crisis. Daarom is het niet verbazingwekkend dat de omzet hoger ligt dan een jaar eerder. Wel valt op dat de omzet ook veel hoger is dan in 2019. De verkoop van bloemen werd de afgelopen maanden gestimuleerd door: het toegenomen thuisgebruik, de langzaam toenemende vraag vanuit hotels en restaurants, bloemwerk bij huwelijken, feesten en partijen en het herstel van leveringen aan verre bestemmingen. Ook de traditioneel goede verkoop van bloemen op dagen zoals Moederdag speelde uiteraard een rol in de positieve cijfers.

In april lag de omzet van snijbloemen ongeveer 25 miljoen euro hoger dan in 2019 en ten opzichte van 2020 was de stijging ruim 90 miljoen euro. In mei lagen de verschillen respectievelijk op 36 miljoen euro en 77 miljoen euro. Als de gemiddelde prijzen worden vergeleken dan liggen die zowel in april als mei ten opzichte van 2020 ruim 50% hoger en ongeveer 20% hoger dan in 2019.

Met name het belangrijkste product op de veiling de chrysanten herstelde van een zeer slecht 2020. De gemiddelde prijs in mei steeg van 0,22 eurocent in 2020 naar 0,39 eurocent in 2021. Die 39 eurocent ligt overigens maar 2 eurocent hoger dan in mei 2019. Dat het herstel nog niet voor elk gewas geldt, is te zien aan cymbidium. Deze bloem die vooral ook op bruiloften en partijen wordt gebruikt steeg wel in prijs maar kwam niet boven het niveau uit van 2019. Overigens was dit wel een van de uitzonderingen in een over het algemeen sterke verkoop in de eerste maanden van dit jaar.
Cumulatief is de omzet na vijf maanden een kleine 44% hoger dan in 2020, en 17% ten opzichte van 2019. De verkochte aantallen liggen ongeveer 8% hoger en de gemiddelde prijzen liggen één derde hoger. Hierdoor is de omzet ook flink hoger dan het langlopende gemiddelde.
Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
• Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
• De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda,s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page