Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Veilingomzet - Potplanten

Omzet pot- en perkplanten licht omhoog
12/3/2018

De gemiddelde prijs van kamerplanten is tot en met oktober 2,2% lager uitgevallen dan in dezelfde periode 2017. Dat komt voornamelijk door de lagere vraag in de zomermaanden bij een 3,4% hogere aanvoer. Deels is de toegenomen productie het gevolg van de overgang naar kleinere potmaten. De gemiddelde prijs van perkplanten ligt tot en met oktober 4% hoger dan in 2017, terwijl de aanvoer 2,7% lager is uitgekomen. 

Phalaenopsis fors lager geprijsd
De markt van de qua omzet belangrijkste kamerplant phalaenopsis lijkt het verzadigingspunt te hebben bereikt. Eind 2017 is de omslag naar lagere prijzen ingezet. Tot en met oktober 2018 is de prijs 9,4% lager uitgekomen dan een jaar eerder, bij een 3,9% hoger aanbod. Het verhoogde aanbod is deels veroorzaakt door een groter areaal en deels door omschakeling naar kleinere potmaten. Door de hoge temperaturen hadden bedrijven moeite om in de gekoelde fase de gewenste kastemperatuur te realiseren met als gevolg dat er relatief veel planten met één bloeiende tak (eentakkers) zijn geproduceerd. Juist in een jaar met veel druk op de markt, gaan planten die kwalitatief als de laagste worden aangemerkt, de eentakkers, het eerst onderuit.

Van de overige potplanten springt qua prijsvorming alleen kalanchoë er met een 3,2% hogere prijs uit, al is die prijs terug te voeren op een 6,5% lager aanbod. Van producten als potroos en potanthurium hebben net als phalaenopsis de prijzen flink onder druk gestaan (respectievelijk -9,3% en -4,1%).

De bladplanten hebben het in 2017 goed gedaan en die lijn is in 2018 doorgezet. Het aanbod van de betrekkelijke nieuwkomer zamioculcas stabiliseerde met een ruim 6% hogere prijs. Positieve uitschieter waren de cactussen en succulenten met een 16% hoger aanbod en een 15% hogere prijs. Ficus bleef met een 2% lagere prijs wat achter.

Prijs perkplanten 4% hoger
Als representant van de vroege perkplanten heeft viool in 2018 bij een 9% hoger aanbod een 18% lagere prijs behaald. Dit is terug te voeren op de natte en koude buitenomstandigheden tot en met maart. Daarna herstelde de perkplantenmarkt. Zo werd voor een groot product als pelargonium een 2% hogere prijs genoteerd bij een 12% hoger aanbod. Andere perkplanten haalden nog hogere prijzen. Daardoor kon de middenprijs over alle perkplanten 4% hoger uitkomen.Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page