Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Branchegegevens export - Sierteelt

Sierteeltexport eerste kwartaal 2021 naar record
5/6/2021

De exportwaarde van sierteeltproducten kwam in het eerste kwartaal van 2021 uit op een waarde van bijna 2 miljard euro, een record voor deze periode. Dit blijkt uit cijfers van Floridata in opdracht van de Vereniging voor Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). Volgens de VGB is de recordexportwaarde vooral te danken aan een stijging van de inkoopprijs van bloemen en planten, door het lage aanbod en omdat de luchtvaartkosten hoog lagen. Ook viel Pasen vroeg dit jaar, waardoor de extra stimulans die Pasen op de export van bloemen en planten heeft, al deels in maart plaatsvond. Al met al verdubbelde de exportwaarde in maart 2021 (103% groei). De totale exportwaarde van snijbloemen, pot- en tuinplanten is nog nooit zo hoog geweest als in maart dit jaar.



Vooral in maart uitzonderlijke exportgroei in de sierteelt
De groei van de exportwaarde in het eerste kwartaal van dit jaar is vooral te danken aan de gerealiseerde recordexport in maart (872 miljoen euro). De maand maart telt veel feestdagen waarop traditioneel bloemen geschonken worden. Begin maart werd Internationale Vrouwendag gevierd. Half maart vond de Engelse Moederdag plaats. En Pasen viel in 2021 vroeg. De groei van export van bloemen en planten bedroeg in maart 103% ten opzichte van vorig jaar. Maar ook ten opzichte van maart 2019, waarin we nog niet met de gevolgen van corona te maken hadden, was de exportwaarde in maart 2021 39% hoger. Ondanks de lockdowns, waren er in de ons omringende landen toch verkoopmogelijkheden voor bloemen en planten. En waren consumenten bereid de hogere prijzen voor bloemen en planten te betalen. De export in het eerste kwartaal van 2021 naar belangrijke exportlanden zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk steeg ten opzichte van 2019 fors.

In januari bleef de export van sierteeltproducten nog achter ten opzichte van vorig jaar (-10,3%). Deels kwam dit doordat er in januari 2020 nog geen gevolgen van de coronacrisis waren. Daarnaast had januari dit jaar twee veilingdagen minder dan in 2020.
In februari, waarin de belangrijke verkoopdag Valentijn valt, was er een exportgroei van ongeveer 5,4% ten opzichte van 2020. Dat de markt aangetrokken is, blijkt uit het feit dat er in februari 2021 een hogere omzet werd gerealiseerd dan in februari 2020, ondanks een gelijk aantal veildagen.

In tegenstelling tot maart vorig jaar, toen al het vervoer en de handel stilviel als gevolg van de coronamaatregelen, is de export in maart 2021 weer volledig hervat. Het essentiƫle vervoer aan de grens, de zogenaamde greenlanes, maar ook de exporteurs en winkels, zijn inmiddels ingericht op de coronasituatie. Tegelijkertijd zijn mensen nog steeds veel thuis, wat de verkoop stimuleert. Mensen zijn bereid een hogere prijs voor sierteeltproducten te betalen, zodat de veel hogere inkoopsprijs grotendeels doorberekend kon worden aan de klanten. Voor exporteurs zijn er echter ook veel extra kosten, onder andere door de Brexit. De exportgroei betekent dus niet dat exporteurs winst maken.

Cumulatieve resultaten
Cumulatief is de exportwaarde in het eerste kwartaal met zo&39;n 27% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Hiermee is de exportwaarde ten opzichte van het langlopende gemiddelde met 48 procentpunten toegenomen. Ten opzichte van 2019 was de stijging in het eerste kwartaal 16%.

De cijfers van dit bericht zijn afkomstig van Floridata, die in opdracht van de Vereniging van groothandelaren in bloemisterijproducten (VGB) worden verzameld.


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: HBAG bloemen en planten, vanaf april 2014 Floridata
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief



Top of page