Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Branchegegevens export - Sierteelt

Export sierteelt 2% voor op 2018
9/30/2019

De export van snijbloemen is in de zomermaanden van 2019 vergelijkbaar verlopen met 2018. De export naar Duitsland en Italië blijft wat achter ten opzichte van 2018, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de export naar andere landen. In totaliteit ligt de exportomzet tot en met augustus in 2019 2% voor op 2018, wat te danken is aan de eerste vijf maanden van het jaar. De exportomzet van potplanten heeft zich in 2019 tot en met augustus 4% beter ontwikkeld dan in 2018 en ligt daarmee op het hoogste niveau ooit (bron: Floridata).Dreigende Brexit leidt tot lagere afzet naar het VK
De export van snijbloemen van Nederland naar het VK bedraagt circa 9% van de totale Nederlandse export van snijbloemen. Daarmee is het VK na Duitsland en Frankrijk het derde exportland. Hoe de afzet naar het VK er precies uit komt te zien na de Brexit is ongewis. Vooralsnog is de koers van het pond ten opzichte van de euro sterk gedaald (20% in 3 jaar). Daarnaast is het consumentenvertrouwen in het VK afgenomen, wat zich vertaalt in vermindering van de omzet van snijbloemen. Er worden relatief meer lager geprijsde soorten gekocht.

Handelsoorlog leidt tot hogere importkosten
Wereldwijd is er een tendens van meer protectionisme, mede ingegeven door de handelsoorlog tussen de VS en China. Dit protectionisme komt onder meer tot uitdrukking in hogere invoerheffingen, die een negatief effect hebben op de internationale handel van bloemen. Verder is het denkbaar dat er zwaardere ‘non tariff barriers’ komen zoals fytosanitaire eisen. Door de toegenomen ziektedruk van zogenaamde quarantaine organismen, wordt de druk om de ‘Reduced checks’ af te schaffen steeds groter. Dit leidt tot hogere inspectiekosten en meer afgekeurde partijen. Daarnaast is er binnen de EU nog altijd de dreiging van Xylella fastidiosa (bacterieziekte) vanuit zuidelijk Europa.


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: HBAG bloemen en planten, vanaf april 2014 Floridata
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page