Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Branchegegevens export - Sierteelt

Exportwaarde sierteelt 2019 overtrof verwachtingen
3/3/2020

Met een nominale exportwaarde van 6,2 miljard euro sierteeltproducten is in 2019 een nieuw record gevestigd. Het oude record van 6 miljard euro stamde uit 2018. Vooral de handel in december verliep positief ten opzichte van een jaar eerder (+10%). Dit blijkt uit cijfers van Floridata.
De exportwaarde van pot- en tuinplanten steeg in 2019 met 4,3% en kwam uit op 2,4 miljard euro. De export van snijbloemen bedroeg 3,8 miljard euro, 3,6% meer dan in 2018. De gunstige omzet ontwikkeling in december wordt toegeschreven aan het gunstige weer voor de handel en de extra handelsdag ten opzichte van voorgaande jaren. Deze ontwikkeling heeft zich voortgezet in januari, waarin de exportwaarde 10% hoger was dan in het jaar daarvoor.

Export naar Duitsland licht gedaald
De export van bloemen en planten naar de grootste afnemer Duitsland is iets afgenomen (-0,6%). Deskundigen zijn van mening dat Nederland meer zou moeten doen om de positie op de Duitse markt minimaal te consolideren. Mogelijkheden liggen er op het terrein van digitaliseren en proactief omgaan met het duurzaamheid argument als concurrentie motief. Overigens wordt hierbij aangegeven dat er tussen verschillende regio’ s en marktsegmenten in Duitsland grote verschillen bestaan in consumenten voorkeuren.

Gevolgen Brexit nog niet zichtbaar
In 2019 nam de export van bloemen en planten naar VK met 3% toe. Het lijkt erop dat de Brexit vooralsnog weinig invloed heeft op de consumptie van bloemen en planten. Bij het begin van de Brexit discussie in 2017 en de koersval van het pond als reactie daarop, was een duidelijke reactie van consumenten merkbaar. Bij snijbloemen was een tendens naar meer lager geprijsde bloemen. De toekomstige handelsrelatie is nog volstrekt onduidelijk. Exporteurs verwachten langere wachttijden aan de grens en hogere transportkosten.

Polen in de lift
Van de belangrijkste export bestemmingen bleef vooral Polen het goed doen. De exportwaarde naar dit land nam met liefst 10% toe. Inmiddels staat Polen na Duitsland, Frankrijk, VK en Italië op plek vijf van exportbestemmingen van bloemen en planten.


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: HBAG bloemen en planten, vanaf april 2014 Floridata
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page