Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Branchegegevens export - Sierteelt

Export bloemen en planten in maart sterk teruggevallen
5/5/2022

In maart 2022 viel de export van bloemen en planten na een goede start van het jaar sterk terug. Ten opzichte van 2021 kende januari een plus van 26%, februari een plus van 11% maar in maart was er een exportdaling van 15%.


De daling is veroorzaakt door een andere feestdagenkalender, lagere inkoopprijzen door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en lagere aanvoeren. Ook baart de verder oplopende inflatie in veel landen de exporteurs zorgen. Over het eerste kwartaal van 2022 resteert een plus van een kleine 3%. Dit blijkt uit de exportcijfers gepubliceerd door Floridata, in opdracht van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

In februari bedroeg de exportwaarde 775 miljoen euro, wat een stijging was van 11% ten opzichte van een jaar eerder. Door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, eind februari, eindigde de positieve stemming die halverwege 2021 was ontstaan. De Russische en Oekraïense markt voor snijbloemen viel vlak voor Internationale Vrouwendag weg. Daarnaast ziet de feestdagenkalender er anders uit dan in 2021; zo viel Pasen later waardoor de Paasinkopen dit jaar niet in maart werden gedaan. Daardoor waren er onvoldoende stimulerende krachten in de markt. De Engelse Moederdag eind maart werkte nog wel positief door. De exportwaarde daalde in maart met 15% ten opzichte van vorig jaar tot 743 miljoen euro. In het eerste kwartaal groeide de export van snijbloemen met 2% en die van planten met 4%.

Handelsorganisaties uiten hun zorgen over het aanbod. Het aanbod van Nederlandse telers daalde doordat energiezuiniger werd geteeld vanwege de hoge energieprijzen. Het buitenlandse aanbod kon door hogere vrachtkosten van vliegtuigen de gestegen vraag niet compenseren. Daarnaast hebben exporteurs personele problemen doordat er weinig vrachtwagenchauffeurs beschikbaar zijn. Ook kampen ze met gestegen kosten van energie, arbeid en verpakkingsmaterialen.

De vooruitzichten voor dit jaar zijn onzeker. Naast bovengenoemde uitdagingen speelt de oplopende inflatie mee, wat remmend kan werken op de bloemen- en plantenverkopen. Verder zijn opnieuw de nieuwe fytosanitaire regels voor de export naar het Verenigd Koninkrijk, het op een na belangrijkste afzetland, uitgesteld.


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: HBAG bloemen en planten, vanaf april 2014 Floridata
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page