Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Branchegegevens export - Sierteelt

Export dip snijbloemen goedgemaakt door kamerplanten
5/8/2019

De snijbloemenexport tot en met maart 2019 blijft achter bij die van 2018 (-1,2%), wat vooral terug te voeren is op de lagere export in maart (-7,3%). De gecumuleerde exportwaarde van bloemen tot en met maart is uitgekomen op 1,1 miljard euro (bron: Floridata).


Oost-Europese bestemmingen en Valentijnsdag trokken de omzet in februari omhoog. De export naar Polen levert daarbij met +10% een belangrijke bijdrage. Deze export zit al jarenlang in de lift (Bron: Vakblad voor de bloemisterij via Floridata).
De export van snijbloemen naar het belangrijkste exportland Duitsland (27% export aandeel) hapert daarentegen. Toch zien exporteurs de toekomst van de snijbloemen export naar Duitsland zonnig in, ondanks te verwachten aangescherpte duurzaamheidseisen. Exporteurs zijn nu bezig om in samenwerking met telers het gebruik van plastic te reduceren. Voor een deel is de daling in exportwaarde gecompenseerd door stijgende omzetten naar andere landen. Voor bloemen en planten als geheel kwam de export tot en met maart 2019 1,6% hoger uit dan in 2018. De toekomstige exportmogelijkheden naar exportland nummer twee van Nederland, het Verenigd Koninkrijk, blijft in verband met de Brexit ongewis. Exporteurs houden rekening met een ‘No deal’ scenario en verleggen activiteiten naar andere landen (Bron Floridata maart).

De export van kamer- en buitenplanten (inclusief perkplanten) vertoonde in februari en maart 2019 met respectievelijk +12,7% en +7,8% een positieve ontwikkeling. De gecumuleerde export van pot- en tuinplanten was tot en met maart € 0,6 miljard, een stijging van ruim 7% ten opzichte van 2018.
Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: HBAG bloemen en planten, vanaf april 2014 Floridata
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page