Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Select an indicator
Branchegegevens export - Groententeelt

Exportvolume Nederlandse verse groente 3% gestegen
12/18/2017

Tot en met week 41 van 2017 is het exportvolume met 3% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit de gegevens van de Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB). Met name de export van komkommers steeg (8%). Ook de export van paprika’s nam 2,5% toe. De export van tomaten daalde met 2%. De export van aubergine daalde zelfs met ruim 3%.

De stijging van de export van komkommer is niet veroorzaakt door de stijging van de productie per m2 want die lag wat lager in 2017. De groei is vooral veroorzaakt door een afwijkende export van vorig jaar. Eind juni 2016 werd het deel van Nederland, waar veel komkommertelers zijn gevestigd, getroffen door een ernstige hagelbui. Hierdoor ging ongeveer 10% van het areaal uit productie. Vandaar dat met name bij komkommer de exportcijfers nu hoger liggen dan een jaar eerder. Ook werden toen bedrijven met tomaten getroffen. Maar dit was vorig jaar al niet heel erg zichtbaar in de exportvolumes. Het ging toen vooral om speciale tomaten die relatief weinig kilogrammen produceren. De groei van speciale tomaten zet door en speelt ten dele mee dat ook in 2017 de export van tomaten in kilogrammen wat is gedaald. De afname ligt overigens ook in de lijn van de areaal afname die het CBS heeft afgegeven voor 2017. Bij paprika is de exportontwikkeling ongeveer gelijk aan de productiestijging per m2 die in de inkomensraming is gebruikt. Het voorgaande verklaart de cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB), dat een beeld geeft van de geëxporteerde verse groenten van Nederlandse bodem. De groei van 3% van verse groente komt vooral door een toename van de hoeveelheid wortelen en die van selderij. Dit laatste product is sinds 2016 opgenomen in een EU verordening en vereist daarom sindsdien een kwaliteitscontrole bij export. De belangrijkste exportlanden van Nederlandse verse groenten zijn Duitsland (43%), het Verenigd Koninkrijk (15%), Italië (6%), Polen, Zweden, Frankrijk (alle 4%) gevolgd door Tsjechië (3%) en Spanje (2%). De absolute groei in 2017 zit vooral in de export naar Duitsland, Italië en Polen. Naar Zweden en Frankrijk werd minder geëxporteerd.

Tomaten
Bij tomaten bedraagt de exportdaling een kleine 2%. Naar het belangrijkste exportland Duitsland daalde het aantal kilogrammen met 2%. Van de 642 miljoen kilo die van week 1 tot week 41 in 2017 werd geëxporteerd ging 45% naar onze oosterburen. Naar het Verenigd Koninkrijk steeg het exportvolume met 5%. Deze stijging is vooral het gevolg van lager aanbod vanuit Spanje. Voor het volume heeft de Brexit-dreiging dus nog geen gevolgen. De KCB heeft geen informatie over de waardeontwikkeling. Naar Italië werd 2,5% meer geëxporteerd. De exporttoename naar Polen gaat ook dit jaar door. Vorig jaar steeg de export met ruim 10%, Nu een stijging van 9%. Naar Zweden daalde de export met 7%.

Paprika's
De export van paprika's nam 2,5% toe. Naar Duitsland bedroeg de stijging 1,5%. Ook naar het Verenigd Koninkrijk steeg de export met 8,5%. Ook hier kan de lagere hoeveelheid van de export van Spanje als oorzaak worden aangewezen. Veel minder export was er naar de Verenigde Staten van Amerika. Door de sterke euro ten opzichte van de dollar bleek het niet al te interessant om Paprika over de grote oceaan te sturen. Naar Polen werd sterk meer product geëxporteerd (+19%).

Komkommers
Bij komkommers herstelde de export van de dip als gevolg van de hagelschade van vorig jaar. Naar Duitsland werd 11% meer komkommer geëxporteerd. Naar het tweede exportland, het Verenigd Koninkrijk, was de export echter opnieuw lager, namelijk 7%. Hierdoor nam het belang van dit land in de totale export van dit product met 3 procentpunten af en ligt nu op 16%. Naar Polen werd extreem meer geëxporteerd. Er gingen 9,6 miljoen kilo heen tegen 5,2 miljoen vorig jaar. Een stijging van 182%. Ondanks deze stijging is het aandeel van Polen slechts 3,5%.

Aubergines
Ook voor aubergine is de export naar Duitsland van groot belang. De export naar dit land nam met 1,2% af. Omdat de totale export van aubergine met 3,8% daalde kwam het exportaandeel van dit product voor Duitsland op 44%. Ook naar het Verenigd Koninkrijk daalde de export. Hier was de daling (-8%) hoger dan de totale export. Ook naar het laatste land in de top 3 steeg de export. Naar Zweden werd ruim 11% minder kilogrammen geëxporteerd. Frankrijk en ook Polen waren de lichtpuntjes. De export naar deze landen steeg respectievelijk met 15% en 12%.

Exportvolume van groenten (x miljoen kg) t/m week 41
201520162017 a)Mutatie 2017 (%)
Groente totaal b) 1,5451,4921,53730.0
Tomaat662654642-19
Paprika28128329025.0
Komkommer28224927188.0
Aubergine394038-3.4
a)  voorlopige cijfers; b)  Glas- en opengrondsgroenten, exclusief uien
Bron: Groente en Fruit Huis /KCB, bewerking Wageningen Economic Research.Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page