Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Rentabiliteit - Vleeskuikenshouderij

Rentabiliteit vleeskuikens daalt naar 99%
12/17/2020


 De rentabiliteit daalt naar 99% door lagere opbrengsten.Een rentabiliteit van 99% betekent dat de opbrengsten 1% lager zijn dan het totaal van betaalde en berekende kosten. De arbeidsinzet van de ondernemer en de inzet van eigen vermogen worden dus gemiddeld in 2020 bijna vergoed tegen marktconforme vergoeding voor arbeid en kapitaal.

De spreiding in rentabiliteit tussen bedrijven is groot. Circa 20% van de bedrijven behaalde in 2019 een kostendekking van minder dan 92%. Dat is 11 procentpunt onder het gemiddelde van dat jaar. Aan de andere kant behaalde 20% van de bedrijven een rentabiliteit van meer dan 107%. In 2020 zullen de verschillen groter zijn dan voorgaande jaren (P20=86% en P80=107%). De rentabiliteit van bedrijven met reguliere kuikens is gezakt, terwijl die van bedrijven met conceptkuikens op peil is gebleven.

Het totale kostenniveau is sinds 2001 bijna verdubbeld, vooral doordat bedrijven groter zijn geworden en de gestegen voerprijzen. Doordat de opbrengsten in dezelfde periode ook zijn verdubbeld, is de rentabiliteit in de laatste jaren op een redelijk niveau gebleven en de laatste zeven jaren gemiddeld steeds boven de 100% uitgekomen.Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page