Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Rentabiliteit - Vleeskalverhouderij

Lagere rentabiliteit blankvleeskalverenbedrijven
12/17/2020

De rentabiliteit op de bedrijven met blankvleeskalveren op contract daalt van 96% naar 92%.

De rentabiliteit daalt door lagere contractvergoedingen naar gemiddeld 92%. De energiekosten en mestafzetkosten zijn wel gedaald maar die kunnen de daling van de opbrengsten niet compenseren. Er zijn wel grote verschillen tussen bedrijven. In de figuur geeft het groene vlak aan tussen welke grenzen 60% van de bedrijven valt. Twintig procent van de bedrijven behaalt dus een hogere rentabiliteit dan 103% en 20% scoort lager dan 76%.


Een rentabiliteit onder de 100% betekent dat de kosten niet volledig marktconform door opbrengsten worden vergoed. Per saldo kan er dan nog wel een inkomen worden behaald, omdat in de kosten ook berekende kosten zijn opgenomen voor inzet van eigen arbeid en kapitaal, tegen markttarieven. Als de rentabiliteit 100% is, dan is de vergoeding precies marktconform.De onderstaande figuur toont hoe de kosten zijn opgebouwd. Van elke 100 euro kosten is 67 euro aangewezen als betaalde kosten en 33 euro als berekende kosten voor eigen arbeid en kapitaal. De opbrengsten maken gemiddeld 92 euro uit van de totale kosten. Als van die geraamde 92 euro uit 2020 de 67 euro betaalde kosten worden afgetrokken, resteert er 25 euro als vergoeding voor de 33 euro aan berekende kosten. Dat betekent dus dat de gerealiseerde vergoeding 76% (25/33 * 100%) van het voor eigen arbeid en kapitaal ingerekende markttarief is.

De onderstaande figuur toont hoe de kosten zijn opgebouwd. Van elke 100 euro kosten is 67 euro aangewezen als betaalde kosten en 33 euro als berekende kosten voor eigen arbeid en kapitaal. De opbrengsten maken gemiddeld 92 euro uit van de totale kosten. Als van die geraamde 92 euro uit 2020 de 67 euro betaalde kosten worden afgetrokken, resteert er 25 euro als vergoeding voor de 33 euro aan berekende kosten. Dat betekent dus dat de gerealiseerde vergoeding 76% (25/33 * 100%) van het voor eigen arbeid en kapitaal ingerekende markttarief is.


Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page