Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Rentabiliteit - Vleeskalverhouderij

Rentabiliteit blankvleeskalverenbedrijven iets hoger
12/18/2017

De rentabiliteit op de blankvleeskalverenbedrijven op contract stijgt naar 92%.

De rentabiliteit stijgt iets naar gemiddeld 92% door hogere opbrengsten maar ook stijgende kosten van gebouwen en werktuigen. Er zijn wel verschillen tussen bedrijven. In de figuur geeft het groene vlak aan tussen welke grenzen 60% van de bedrijven valt. Dat betekent dus ook dat 20% een hogere rentabiliteit behaalt dan 108% en 20% scoort lager dan 79%.


Een rentabiliteit onder de 100% betekent dat de kosten niet volledig marktconform door opbrengsten worden vergoed. Per saldo kan er dan nog wel een inkomen worden behaald. In die kosten zijn immers ook berekende kosten opgenomen voor inzet van eigen arbeid en kapitaal. Die inzet van eigen middelen is gewaardeerd tegen markttarieven. Als de rentabiliteit 100% is, dan is de vergoeding precies marktconform.


De onderstaande figuur toont hoe de kosten zijn opgebouwd. Van elke 100 euro kosten is 63 euro aangewezen als betaalde kosten en 37 euro als berekende kosten voor eigen arbeid en kapitaal. De opbrengsten maken gemiddeld 92 euro uit van de totale kosten. Als van die 92 euro uit 2017 de 63 euro betaalde kosten worden afgetrokken, resteert er 29 euro als vergoeding voor de 37 euro aan berekende kosten. Dat betekent dus dat de gerealiseerde vergoeding 78% (29/37 * 100%) voor eigen arbeid en kapitaal ingerekende markttarief is.


Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page