Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Productieomstandigheden - Snijbloementeelt

Bedrijven door coronacrisis gedwongen bewuster om te gaan met risico’s
12/17/2020

De coronacrisis en dan met name de gevolgen van de eerste coronagolf, heeft voor bedrijven vooral aan de afzetkant zaken blootgelegd die vooraf niet voor mogelijk werden gehouden. Het hebben van een financiële buffer maakt of een bedrijf financieel weerbaar is of niet, maar in deze crisis bleek de liquiditeit zeker zo belangrijk.

De afzetstructuur vanuit het perspectief van alle Nederlandse bedrijven is zeer divers gezien de vele landen waar naartoe wordt geëxporteerd met daarbij de verschillende verkoop kanalen. Vanwege het feit dat de coronacrisis ingrijpende gevolgen had op de afzet maar wel met verschillende impact per afzet land/kanaal, waren de gevolgen per bedrijf ook verschillend. Hoe dan ook, het besef dat plotselinge gebeurtenissen ertoe kunnen leiden dat de bedrijfsvoering van het ene op het andere moment dient te wijzigen, heeft ertoe geleid dat bedrijven meer risicobewust zijn geworden en zijn gaan nadenken over scenario’s en bijbehorende bedrijfsstrategieën. Dit gaat verder dan alleen de gevolgen van een pandemie maar betreft ook afhankelijkheden van bijvoorbeeld leveranciers, specialisatie en gewasbescherming/fytosanitaire zaken. De financiële weerbaarheid is nog maar weer eens essentieel gebleken voor het opvangen van gevolgen op korte en lange termijn.

Groeiomstandigheden
Het vroege voorjaar was donker en koud, daarna trad herstel in met veel zon en milde temperaturen. Gemiddeld genomen was de zomer van 2020 wederom warm. Daardoor was het moeilijk het zomerklimaat op gewenst niveau te houden. Dat was in het bijzonder het geval in een periode met extreem warm weer in augustus.

Er waren veel uren met zon en net toen de watervoorziening problematisch begon te worden viel er voldoende neerslag. De nazomer verliep groeitechnisch optimaal met veel zon en hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. In oktober waren er daarentegen relatief weinig uren met zon. Over het geheel was 2020 een jaar met goede groeiomstandigheden.Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Meer informatie over veilingcijfers en exportontwikkelingen, zie op Agrimatie: “Handel en afzet


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page