Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Productieomstandigheden - Snijbloementeelt

Veranderingen in 2021 hebben positieve invloed op bedrijven
3/30/2022

Het voorjaar van 2021 begon met zachte temperaturen maar vanaf februari daalde de temperaturen snel en begon de vorstperiode. De ijzige kou duurde niet lang.

Het lenteweer begon dit jaar vroeg: eind februari begonnen de temperaturen namelijk alweer te stijgen. In 2021 waren er in de winter gemiddelde temperaturen en was het niet te koud. Ook de zomer had dit jaar normale temperaturen maar de zomer was minder zonnig dan vorig jaar en het was regenachtig. In bijna het hele land is er in de zomer wateroverlast geweest; sommigen regio’s zoals Limburg, Noord-Brabant en Gelderland hebben daar meer last van gehad dan andere delen van Nederland. De zachte temperaturen bleven aanhouden tot eind oktober.

Het teeltseizoen van 2021 begon ook matig maar kwam uiteindelijk goed op gang. Het koude en natte voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de producten vanaf de bedrijven in binnen- en buitenland wat later in het seizoen op de markt kwamen. Mede hierdoor ontving de bloemensector in 2021 goede bloemenprijzen. Het hogere aantal verkochten bloemen heeft ervoor gezorgd dat de sector een goed begin van het seizoen heeft gehad. In 2021 zijn de coronamaatregelen versoepeld en dat zorgde er ook voor dat bloemisten weer open mochten. Dit jaar zijn er voor Valentijnsdag hogere volumes verkocht en is er een hogere omzet gedraaid. Ook voor Moederdag is er een stijging in de omzet voor snijbloemen geweest op de bloemenveilingen.
Sinds de coronacrisis werken mensen veel meer thuis en dit heeft ook gevolgen voor de vraag. Meer mensen hebben bloemen gekocht voor in huis. Een paar jaren terug was het nog niet heel populair om via een webshop bloemen te bestellen, maar sinds de coronacrisis kopen consumenten steeds meer via internet. In 2021 was er een enorme groei in het aantallen verkochten bloemen via een webshop. Tijdens feestdagen zoals Valentijnsdag of Moederdag waren de onlineverkopen hoger dan in 2020.

De zomer van 2021 was mild met normale temperaturen. Voor buiten geteelde bloemen was dit positief. Dit heeft ervoor gezorgd dat er minder bloemen moesten worden vernietigd door de hoge temperaturen.
Al met al heeft de sector een zeer goed jaar gehad. De energiekosten zorgen nog wel voor onzekerheid in de sector.

Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Meer informatie over veilingcijfers en exportontwikkelingen, zie op Agrimatie: “Handel en afzet


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page