Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Productieomstandigheden - Vollegrondsgroenteteelt

Gemiddelde productie en goede marktprijzen voor aardbei, asperges en witlof in 2021
3/30/2022

De productie van asperges begon in 2021 laat door de vorstperiode in februari en het koude voorjaar. De verwarmde teelt ondervond hiervan weinig hinder en realiseerde hoge prijzen. De onverwarmde teelt onder zwart-witfolie kwam echter moeizaam op gang met een lage productie en haalde pas begin juni een hoge productie door het warmere weer. Het gemiddelde productieniveau per hectare was lager dan vorig jaar tegen licht hogere prijzen en door de bank genomen was het een goed afzetseizoen.

Bij aardbei was het productieseizoen relatief koel en nat en het ongunstige weer zorgde in de zomer voor een lagere productie en een matige kwaliteit. De prijs was in eerste instantie goed, maar zakte vanaf eind augustus iets in. De gemiddelde productie per hectare was iets lager dan in het hete en zonnige 2020 tegen een vergelijkbare middenprijs.

Bij bloemkool en broccoli werd de groei van het gewas in de zomermaanden geremd door de koude en natte weersomstandigheden, maar het betere weer in het najaar zorgde voor een betere productie en kwaliteit. Bij beide gewassen is het gemiddelde productieniveau per hectare desalniettemin lager dan vorig jaar. Bij bloemkool waren de prijzen wisselvallig en lager dan vorig jaar; vanaf begin november liepen de prijzen op en dat zorgde toch nog voor een nette afsluiting van het afzetseizoen. Bij broccoli werd kwaliteit goed betaald en was er een min of meer gelijke middenprijs als vorig jaar.

Het koele zomerweer zorgde bij de diverse slasoorten voor een langzame en gelijkmatige groei en resulteerde in een gemiddeld lagere productie dan in 2020. Wateroverlast in Duitsland en droogte in Zuid-Europa zorgden voor schaarste op de markt en hoge prijzen.
Door de natte omstandigheden tijdens het planten van de prei in juli en een matig groeiseizoen met weinig zon wordt het normale productieniveau niet gehaald. De prijsvorming is eveneens zeer matig en dat blijft naar verwachting zo. De gemiddelde productie per hectare en de middenprijs zijn lager dan vorig jaar.

In 2020 was de oogst van de witlofwortelen in Nederland, België en Frankrijk door de hete zomer matig qua hoeveelheid en kwaliteit. Dit had ook zijn weerslag op de witloftrek in 2021, resulterend in een lagere opbrengst van de witlofkroppen dan normaal maar wel vergelijkbaar met het voorgaande seizoen. De prijsvorming tot september was goed, mede door een lager aanbod van andere bladgewassen. In het najaar zakte de prijs echter in, waardoor per saldo de middenprijs iets lager is dan in 2020.

Het afzetseizoen van de wintergroenten spruiten en sluitkool is op het moment van deze raming nog niet afgelopen, maar wel verder gevorderd dan tijdens de gebruikelijke inkomensraming in december. Bij spruitkool gaat een matige productie per hectare gepaard met een ondermaatse middenprijs en is er ook geen extra vraag uit het Verenigd Koninkrijk. Bij sluitkool (witte en rode kool) was er een goede groei tijdens het teeltseizoen, maar werd zeker bij wateroverlast meer fijne kool geoogst. Door de goede oogst in Nederland en Duitsland is er een overschot aan witte kool op de markt en dat wordt bij de oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne niet beter. Dit veroorzaakt een lager prijsniveau van witte kool dan vorig seizoen. Bij rode kool worden daarentegen wel goede prijzen gerealiseerd en is de middenprijs juist hoger dan vorig seizoen.Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page