Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Productieomstandigheden - Bloembollenteelt

Lagere opbrengst tulpen door warmte en droogte aan einde groeiseizoen
12/18/2017

De meeste voorjaarsbloeiers (onder andere tulp, narcis, hyacint) zijn in het najaar van 2016 onder droge en gunstige omstandigheden geplant, gevolgd door een zachte en eveneens droge winter. De warmte in het vroege voorjaar zorgde voor een vroege start van het groeiseizoen en het koppen van de bloemen viel een week eerder dan normaal. Het koele weer eind april/begin mei vertraagde de verdere gewasontwikkeling. Halverwege mei werd het echter zeer warm en droog en was beregening nodig voor een goede bolzetting. Bij met name de late tulpensoorten heeft dit de groei van de bollen toch enigszins geremd. De zomer was gemiddeld qua temperatuur, maar wisselvallig qua neerslag met kortere droge perioden afgewisseld met lokaal zeer forse buien, vooral in de kustprovincies. De oogst was een week eerder dan normaal en verliep vlot, maar stagneerde af en toe bij hevige buien. In tegenstelling tot vorig jaar was in de tulpen weinig sprake van uitval door Fusarium oxysporum (zuur).

In het algemeen waren de fysieke opbrengsten van de voorjaarsbloeiers normaal en vergelijkbaar met vorig seizoen 2015/16. Alleen bij tulp is de productie per hectare naar schatting 0 tot 5% lager dan in het vorige seizoen, afhankelijk van het aandeel late soorten in het assortiment.

De zomerbloeiers (onder andere lelie, gladiool) zijn door de zachte en droge winter en het vroege voorjaar van 2017 op tijd en onder goede omstandigheden geplant. De ontwikkeling van het gewas kwam door het koele weer eind april/begin mei langzaam op gang, maar door het warme weer vanaf medio mei en ondersteund door beregening groeide het gewas vervolgens prima door. De zomer was normaal qua temperatuur en hoeveelheid neerslag en de groei gelijkmatig. De maand september was echter koel en zeer nat, vooral in de kustgebieden, gevolgd door de zeer zachte en relatief droge maanden oktober en november. Door het mooie najaar verliep de oogst grotendeels op rolletjes.

De productie per hectare van de zomerbloeiers ligt naar verwachting op een gemiddeld niveau en is vrijwel vergelijkbaar met 2016.


Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page