Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Vleesvarkenshouderij

Saldo vleesvarkens 3.000 euro lager dan maart vorig jaar
5/6/2021

In maart is het saldo van vleesvarkens ruim 3.000 euro lager uitgekomen dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is bijna een kwart lager doordat de opbrengsten sterker daalden dan de kosten. Het saldo van 9.800 euro is net voldoende voor een positief inkomen. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met 2.500 gemiddeld aanwezige vleesvarkens.

Prijzen van biggen en vleesvarkens klimmen uit het dal
Ten opzichte van maart vorig jaar zijn de opbrengsten 22.000 euro ofwel bijna 20% lager. Na de top van de opbrengstprijs van 1,86 euro per kg in maart 2020 zijn de prijzen fors gedaald tot 1,27 euro per kg in februari, met een flink herstel naar 1,52 euro per kg in maart. De grote prijsval vorig jaar is veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus, met grote gevolgen voor de afzet naar restaurants en andere foodservicebedrijven.

Na de slechte periode verbeterde de situatie op de varkensmarkt in februari van dit jaar, vooral door het lagere aanbod in Duitsland. Duitse slachterijen kregen begin dit jaar minder varkens aan de haak dan vorig jaar. Het grote aanbod van varkens van eind vorig jaar is volledig weggewerkt en daardoor steeg de opbrengstprijs op de EU-markt van vleesvarkens in maart flink. Duitsland heeft met een aantal landen ook afspraken gemaakt over ‘regionalisering’, waardoor de export van vlees weer op gang komt uit gebieden die vrij zijn van AVP. Maar uitbraken van corona onder het personeel van slachterijen zorgen soms voor een kleinere slachtcapaciteit. Op de wereldmarkt blijft de Afrikaanse varkenspest (AVP) de productie en handel stevig in zijn greep houden. China kampt met hernieuwde uitbraken van AVP, waardoor het herstel van de varkensstapel langer zal duren dan recent werd verwacht.

De biggenprijs is na de forse prijsval eind vorig jaar langzamerhand geklommen naar 55 euro (inclusief toeslagen) in maart. Maar dat is nog wel 34 euro lager dan het uitzonderlijk hoge niveau in maart vorig jaar. Die lagere bigkosten compenseren de opbrengstderving, waardoor de omzet in maart 1.300 euro hoger is dan vorig jaar. Wel zijn de voerkosten in maart 4.400 euro omhooggegaan. In de afgelopen maanden stegen de prijzen van de belangrijkste veevoergrondstoffen; dit leidde tot 11% duurdere vleesvarkensbrok.Voortschrijdend jaarsaldo zakt verder
Het voortschrijdend jaarsaldo van vleesvarkens ligt in maart bijna 5.000 euro boven het langjarig gemiddelde. Dat is wel veel lager dan maart vorig jaar door de lagere saldi in de afgelopen periode. In maart 2020 werd een recordniveau van het voortschrijdend jaarsaldo bereikt. In de daaropvolgende maanden zakte het voortschrijdend jaarsaldo door lagere saldi. In maart 2021 ligt het voortschrijdend jaarsaldo nog slechts 2 euro boven het langjarig gemiddelde van 72 euro per vleesvarken per jaar.
Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page