Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Vleesvarkenshouderij

Hoger saldo vleesvarkens in mei
6/27/2019

Het saldo van vleesvarkens kwam in mei 2019 duidelijk hoger uit dan in dezelfde maand vorig jaar (+7.400) euro. De opbrengsten stegen sterker dan de kosten. Het saldo is voldoende voor een positief inkomen. De resultaten zijn berekend voor een gestandaardiseerd bedrijf met 2.200 gemiddeld aanwezige vleesvarkens.

Hogere opbrengstprijzen door export naar China
In mei zijn de marges fors hoger dan vorig jaar doordat de opbrengsten sterker zijn gestegen dan de kosten. De opbrengstprijs is 27% hoger dan in mei vorig jaar doordat in China op grote schaal Afrikaanse varkenspest is uitgebroken. Hierdoor daalde de Chinese productie fors en moet meer varkensvlees worden geïmporteerd, met hogere wereldmarktprijzen tot gevolg. In april waren de prijzen van vleesvarkens al 25 cent per kg hoger dan in maart. Daar kwam in mei nog eens 5 cent bij. Keerzijde is dat ook de aankoopkosten voor biggen bijna 40% hoger zijn dan mei vorig jaar. Bovendien is varkensvoer 5% in prijs gestegen. Vanaf februari dalen de voerprijzen overigens als gevolg van lagere graanprijzen.Voortschrijdend jaarsaldo boven langjarig gemiddelde
Het voortschrijdend jaarsaldo van vleesvarkens in mei is hoger dan het langjarig gemiddelde, vooral dankzij de bovengemiddelde resultaten in april en mei. Vorig jaar in het tweede kwartaal waren de resultaten ondergemiddeld.
Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page