Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Vleeskuikenshouderij

Saldo vleeskuikens 4.000 euro lager dan vorig jaar
9/30/2019

In augustus 2019 is het saldo vleeskuikens 4.000 euro lager uitgekomen dan in dezelfde maand vorig jaar. De opbrengsten zijn sterker gedaald dan de kosten. Het saldo is wel voldoende om een positief inkomen te realiseren. De resultaten zijn berekend voor een standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 vleeskuikens, wat overeenkomt met bijna 120.000 opgehokte vleeskuikens per ronde.

Dalende opbrengsten
Eind vorig jaar daalden de opbrengstprijzen sterk door een groter aanbod van kuikenvlees uit het buitenland. In januari stabiliseerden de contractprijzen, gevolgd door een stijging naar de top van 86 cent in juni door de seizoensmatig aantrekkende markt. Daarna zijn de opbrengstprijzen licht gedaald tot 84 cent in augustus. Vergeleken met augustus vorig jaar is de contractprijs 6% lager, waardoor de opbrengsten ruim 9.000 euro lager uitkomen voor het standaardbedrijf.

De prijzen op de vleesmarkt kwamen eind vorig jaar onder druk door onder andere aanbod van laag geprijsd vlees uit Polen en Oekraïne. Bovendien kwam Brazilië weer op de markt nadat de invoer maandenlang had stilgelegen. In het eerste halfjaar van 2019 is zowel de export als de import van pluimveevlees vanuit en naar de EU gestegen ten opzichte van dezelfde periode van 2018. De export is 11% gestegen en de import is 14% hoger dan vorig jaar. Bij de invoer zijn Brazilië en Thailand al jarenlang de belangrijkste herkomstlanden. In het eerste halfjaar kwam 39% van de EU-invoer uit Brazilië en 36% uit Thailand.

De voerkosten zijn in augustus 6% lager dan dezelfde maand vorig jaar. Sinds februari is er een dalende trend in de voerprijzen. Vooral in het vierde kwartaal van 2018 waren de voerprijzen fors hoger door gestegen graanprijzen als gevolg van de droogte in de zomer. Dankzij lagere prijzen van veevoergrondstoffen door gunstige oogstramingen en een kleinere vraag vanuit China, zijn de mengvoerprijzen gedaald tot onder het prijsniveau van augustus vorig jaar.


Saldo blijft dalen
De dalende lijn in het voortschrijdende jaarsaldo zette zich in de afgelopen maanden voort. In augustus 2019 daalde het jaarsaldo naar 27.000 euro onder het langjarig gemiddelde saldo. Het jaarsaldo bedroeg in augustus 278.000 euro per bedrijf.
Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page