Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Vleeskuikenshouderij

Saldo vleeskuikens hoger vooral dankzij lagere voerkosten
4/24/2020

Het saldo vleeskuikens is in maart 4.500 euro hoger uitgekomen dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat komt door lagere voerkosten en iets hogere opbrengsten. De resultaten zijn berekend voor een standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 reguliere vleeskuikens, wat overeenkomt met bijna 120.000 opgehokte vleeskuikens per ronde.

Lagere voerkosten, minder laaggeprijsde invoer
Vergeleken met maart vorig jaar is de contractprijs 1% hoger, waardoor de opbrengsten bijna 2.000 euro hoger uitkwamen voor het standaardbedrijf. Begin dit jaar leefden de opbrengstprijzen op. Vorig jaar was er veel prijsdruk door meer laaggeprijsde invoer uit Polen en Oekraïne. De EU heeft eind vorig jaar een nieuw en hoger heffingsvrij quotum voor kipfilet (met of zonder bot) uit Oekraïne afgesproken. De heffingsvrije invoer van borstkappen met vleugel die werden versneden tot kipfilet is beëindigd.

Opbrengsten komen onder druk door coronacrisis
Door de coronacrisis is in maart veel veranderd. De afzet van kuikenvlees naar de horeca is ingestort door sluiting van restaurants en foodservice sinds 16 maart. Dit wordt deels gecompenseerd door grotere afzet via supermarkten, omdat consumenten meer maaltijden zelf bereiden. De stroom van conceptkuikens naar de supermarkt loopt daardoor goed, maar de handel in gewone reguliere kuikens is stilgevallen. Diverse landen importeren veel minder kip uit Nederland dan normaal. Doordat er meer aanbod is dan vraag, neemt de prijsdruk toe. Dat zorgde voor een prijsval op de vrije markt, waardoor verlaging van de contractprijzen onvermijdelijk is. Slachterijen zien het liefst dat de stallen van vleeskuikenhouders langer leegstaan en dat er tijdelijk minder kuikens worden opgezet.

De voerkosten waren in maart 3% lager dan dezelfde maand vorig jaar. In de loop van vorig jaar daalden de voerprijzen tot het dieptepunt in oktober, waarna een stijging optrad door hogere prijzen van veevoergrondstoffen, vooral van soja.


Voortschrijdend jaarsaldo krabbelt op
De dalende lijn in het voortschrijdende jaarsaldo kwam in december ten einde. Daarna is dat jaarsaldo licht gestegen tot 288.000 euro in maart. Dat ligt nog wel 13.000 euro onder het langjarig gemiddelde van dit saldo.Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page