Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Vleeskuikenshouderij

Saldo vleeskuikens iets hoger dan vorig jaar, maar laag
10/1/2021

Het saldo vleeskuikens ligt in een dal, al is het in augustus een fractie hoger uitgekomen dan in dezelfde maand vorig jaar. Zowel de opbrengsten als de voerkosten stegen flink. Maar het saldo van 18.500 euro ligt nog ongeveer 40% onder het langjarig gemiddelde van 2011-2020. Hierdoor wordt nauwelijks een positief inkomen gerealiseerd. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met gemiddeld 100.000 reguliere vleeskuikens.

Stijgende opbrengsten en voerkosten
De contractprijs van vleeskuikens was in augustus 11% hoger dan vorig jaar, zodat de opbrengsten bijna 20.000 euro hoger zijn uitgekomen voor het standaardbedrijf. Eind vorig jaar daalde de contractprijs door de coronacrisis naar een dieptepunt van 73 eurocent per kg. Dit jaar is de prijs gestegen tot 87 eurocent per kg in augustus.

De kuikenmarkt boekt hogere prijzen vooral dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen. De afzet naar de foodservice en het buitenland komt weer op stoom. Maar doordat festivals en andere evenementen in deze zomer toch niet konden doorgaan en het zomerweer voor de barbecue tegenviel, kwam de consumptie wat onder druk. Het aanbod was wel ruimer: de kuikens groeiden snel doordat de temperaturen minder hoog opliepen dan voorgaande jaren. Daarnaast nam het aanbod uit Polen toe. Die invoer lag lange tijd stil vanwege vogelgriepuitbraken. Het extra aanbod van kip vergroot de prijsdruk.

De hogere voerkosten remmen een verdere stijging van het saldo. De voerkosten liggen in augustus 18.000 euro ofwel 20% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Vanaf oktober zijn de prijzen van veevoergrondstoffen gestegen, met als gevolg een flinke prijsstijging van het vleeskuikenvoer.Voortschrijdend jaarsaldo ver onder langjarig gemiddelde
In augustus ligt het voortschrijdend jaarsaldo 1,91 euro onder het langjarig gemiddelde van 3,27 euro per vleeskuiken per jaar. Door de lage saldi sinds maart vorig jaar is het voortschrijdend jaarsaldo per bedrijf gedaald naar 136.000 euro in augustus. Dat ligt 191.000 euro onder het langjarig gemiddeld voortschrijdend jaarsaldo; bijna het laagste niveau in de afgelopen tien jaar. Alleen in juli was dat jaarsaldo nog lager.
Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page