Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Vleeskuikenshouderij

Saldo vleeskuikens 10% lager dan vorig jaar
6/27/2019

Het saldo vleeskuikens is in mei bijna 3.000 euro ofwel 10% lager uitgekomen dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is het gevolg van lagere opbrengsten en iets hogere voerkosten. Het saldo is voldoende om een positief inkomen te realiseren. De resultaten zijn berekend voor een standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 vleeskuikens, wat overeenkomt met bijna 120.000 opgehokte vleeskuikens per ronde.

Stijgende trend van opbrengsten
Eind 2018 daalden de opbrengstprijzen maar de afgelopen maanden trok de markt aan en steeg de prijs tot 85 cent per kg. Vergeleken met mei vorig jaar is de contractprijs 1% lager, waardoor de opbrengsten 1.900 euro lager uitkomen voor het standaardbedrijf.

De prijzen op de vleesmarkt kwamen eind 2018 onder druk door onder andere aanbod van lager geprijsd vlees vanuit Polen en Oekraïne. Bovendien leverde Brazilië zijn jaarquotum ineens vol nadat de handel wegens corruptieschandalen en salmonellabesmettingen maandenlang had stilgelegen. De import komt al jaren voornamelijk uit Brazilië en Thailand. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam een derde van de EU-import uit Brazilië en een derde uit Thailand. Oekraïne volgt met 14% van de EU-import. In april heeft de EU onderhandeld over de invoer van kip uit Oekraïne nadat bleek dat via een maas in de regelgeving kipfilet heffingsvrij uit dat land werd ingevoerd. In een voorlopig akkoord werd het heffingsvrije quotum voor kipfilet verhoogd. Daartegen heeft Nederland bezwaar gemaakt.

De voerkosten stegen vooral in het vierde kwartaal van 2018 fors door hogere graanprijzen als gevolg van de droogte in de zomer. Dankzij lagere prijzen van veevoergrondstoffen, door gunstige oogstramingen en een kleinere vraag vanuit China, zijn de mengvoerprijzen vanaf februari gedaald tot bijna het prijsniveau van mei vorig jaar.

Saldo blijft dalen
De dalende lijn in het voortschrijdende jaarsaldo zette zich in de afgelopen maand voort. In mei 2019 daalde het jaarsaldo tot onder het langjarig gemiddelde saldo naar 290.000 euro per bedrijf.Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page