Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Vleeskuikenshouderij

Saldo vleeskuikens daalt met 80% naar dieptepunt
5/6/2021

Voor de vleeskuikenhouderij is het nieuwe jaar slecht begonnen. Het saldo vleeskuikens is in maart met 80% gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar tot 5.900 euro. Door de coronacrisis zijn de opbrengsten sterk gedaald. Het saldo is zover gezakt dat na aftrek van de overige kosten het inkomen sterk negatief is geworden. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met gemiddeld 100.000 reguliere vleeskuikens.  

Opbrengsten fors gedaald en hogere voerkosten 
Vergeleken met maart vorig jaar is de contractprijs van vleeskuikens 8% gedaald, waardoor de opbrengsten 12.000 euro lager uitkomen voor het standaardbedrijf.

De kuikenmarkt kruipt langzaam uit het dal dat is veroorzaakt door de coronacrisis. Vooral doordat het aanbod daalt, komen de kuikenprijzen in een stijgende tendens. Dat resulteert in iets hogere prijzen op de markt voor vrije kuikens en daarna van contractkuikens. De coronacrisis blijft een stempel drukken op de markt. Men kijkt uit naar versoepeling van de coronamaatregelen, waardoor de horeca weer op kan starten en de afzet kan stijgen, met hogere prijzen tot gevolg.

De voerkosten liggen in maart ruim 11.000 euro ofwel 13% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Vanaf oktober zijn de prijzen van veevoergrondstoffen gestegen, met als gevolg een flinke prijsstijging van het vleeskuikenvoer.Voortschrijdend jaarsaldo keldert
Door de flinke daling van de saldi sinds maart vorig jaar is het voortschrijdend saldo gedaald naar 153.000 euro in maart. Dat ligt 173.000 euro onder het langjarig gemiddeld voortschrijdend jaarsaldo. Dit is het laagste niveau in de afgelopen tien jaar. In maart ligt het voortschrijdend jaarsaldo 1,73 euro onder het langjarig gemiddelde van 3,27 euro per vleeskuiken per jaar.
Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page