Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Vleeskuikenshouderij

Saldo vleeskuikens fors hoger dan vorig jaar
9/27/2022

De vleeskuikenhouderij heeft de wind in de zeilen doordat de opbrengsten sterker zijn gestegen dan de voerkosten. Het saldo vleeskuikens kwam in augustus 17.000 euro hoger uit dan in augustus vorig jaar. Het saldo van 35.900 euro in augustus lag 17% boven het langjarig gemiddelde van 2012-2021. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met gemiddeld 100.000 reguliere vleeskuikens.

Opbrengsten stijgen sterker dan de voerkosten  
In augustus was de contractprijs van vleeskuikens 38% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Daardoor zijn de opbrengsten 62.000 euro hoger uitgekomen. Eind 2020 daalde de contractprijs door de coronacrisis naar een dieptepunt van 73 eurocent per kg. Daarna is de prijs langzamerhand gestegen en vanaf maart is onder invloed van de oorlog in Oekraïne de contractprijs sterk gestegen naar 1,20 euro per kg in mei. Sindsdien is de prijs gestabiliseerd op dat hoge niveau.

Begin dit jaar werden de meeste coronamaatregelen ingetrokken. Daardoor steeg de vraag naar pluimveevlees, na een periode van overaanbod tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021. Vooral de afzet in de horeca en de foodservice is dit jaar toegenomen. De productie in de EU daalde door vele uitbraken van vogelgriep en stijgende voerkosten. Daardoor nam de export toe en daalde de import. De hervatting van invoer uit Oekraïne wordt bevorderd door een tijdelijke EU-regeling voor de heffingsvrije handel van kip. Ook komt er meer kuikenvlees uit Polen op de markt.

De oplopende voerkosten werden in het eerste halfjaar meer dan gecompenseerd door de hogere opbrengsten. De voerkosten lagen in augustus ruim 42.000 euro ofwel 40% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Vanaf oktober 2021 stegen de prijzen van veevoergrondstoffen, met als gevolg een flinke prijsstijging van het vleeskuikenvoer tot het hoogtepunt in juni. De oorlog in Oekraïne heeft de prijzen op de veevoermarkt fors opgestuwd, omdat dat land ook een grote exporteur van granen is. Doordat de export van granen uit Oekraïne en Rusland langzaam weer op gang komt, zijn de prijzen van mengvoer sinds juni iets gedaald. Wereldwijd zijn de verwachtingen voor de nieuwe oogst redelijk goed, wat een prijsdrukkend effect kan hebben.Voortschrijdend jaarsaldo kruipt richting langjarige gemiddelde
In juli vorig jaar werd het dieptepunt bereikt van het voortschrijdend jaarsaldo. Dankzij de hogere saldi is daarna het voortschrijdend saldo gestegen naar 293.000 euro in augustus. Dat ligt 30.000 euro onder het langjarig gemiddeld voortschrijdend jaarsaldo. In augustus lag het voortschrijdend jaarsaldo 0,30 euro onder het langjarig gemiddelde van 3,23 euro per vleeskuiken per jaar.
Kies een sector
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page