Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Leghennenhouderij

Saldo leghennen fors hoger dan in januari vorig jaar
2/23/2018

Voor de leghennenhouderij begint het nieuwe jaar sterk. Het saldo van leghennen is in januari 64.000 euro hoger dan vorig jaar dankzij 80% hogere opbrengsten en lagere voerkosten. Oorzaak is vooral de hogere eierprijs door de kleinere productie als gevolg van de fipronilaffaire vorig jaar. Voor het standaardbedrijf met 50.000 scharrelhennen is gerekend met continue productie zonder schade door blokkades en lagere productie.

Voor de leghennenhouderij is het nieuwe jaar positief begonnen. Het saldo is in januari 64.000 euro hoger dan vorig jaar dankzij 80% hogere opbrengsten en lagere voerkosten. De hoge opbrengsten zijn te danken aan de hoge eierprijs, doordat de fipronilaffaire ook nu nog leidt tot een lagere productie. Voor het standaardbedrijf met 50.000 scharrelhennen is gerekend met continue productie zonder schade door blokkades.


Hogere opbrengsten dankzij hoge eierprijzen
De opbrengsten zijn sinds september 2017 fors hoger door het ontstane eiertekort als gevolg van de fipronilaffaire. Een deel van de Nederlandse leghennenbedrijven is daardoor hard geraakt. Niet getroffen bedrijven hebben geen last van blokkades en lagere eierproductie, maar profiteren wel van de hoge eierprijzen. Dat geldt echter niet voor bedrijven met vaste eierprijzen op contractbasis. De verwerkende industrie moet blijven produceren en ook de supermarkten willen hun schappen vol hebben, waardoor de vraag groot is en het prijsniveau hoog blijft. In november en december waren de opbrengsten het hoogst, maar daarna iets gedaald in januari. Ook de lagere voerkosten en de hogere verkoopprijzen van slachtkippen dragen bij aan het positieve saldo.

 

Dankzij fors hogere eierenprijzen steeg het saldo in januari 64.000 euro voor het standaardbedrijf met 50.000 scharrelhennen. Sinds april ligt het saldo boven het niveau van vorig jaar en het langjarig gemiddelde. De marktsituatie is nog steeds overspannen als gevolg van het kleinere aanbod door de fipronilaffaire.

Saldo fors hoger
Dankzij fors hogere eierenprijzen steeg het saldo in januari 2018 ten opzichte van 2017 met 64.000 euro voor het standaardbedrijf met 50.000 scharrelhennen. Sinds april 2017 ligt het saldo boven het niveau van zowel het jaar ervoor als het langjarig gemiddelde. De marktsituatie is nog steeds overspannen als gevolg van het kleinere aanbod door de fipronilaffaire.

Voortschrijdend saldo sterk gestegen

Het twaalf maandelijkse saldo van de scharrelhennen lag van juni 2015 tot september boven het langjarig gemiddelde. Daarna is de voorsprong van het saldo omgeslagen in een achterstand van ongeveer 65.000 euro in maart ten opzichte van het langjarig gemiddelde. In de afgelopen twee maanden is dat negatieve verschil verkleind tot 24.000 euro.

Het twaalf maandelijkse saldo van de scharrelhennen lag van juni tot september 2015 boven het langjarig gemiddelde. Daarna is de voorsprong van het saldo omgeslagen in een achterstand tot het dieptepunt in maart van 65.000 euro onder het langjarig gemiddelde. Vervolgens was er sprake van herstel tot een positief verschil in juli van 15.000 euro ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

Het twaalf maandelijkse saldo van de scharrelhennen lag van juni tot september 2015 boven het langjarig gemiddelde. Daarna is de voorsprong van het saldo omgeslagen in een achterstand tot het dieptepunt in maart van 1,20 euro per hen per jaar onder het langjarig gemiddelde. Vervolgens was er sprake van herstel tot een positief verschil in september van 1,60 euro per hen per jaar ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

Het twaalfmaandelijkse saldo van de scharrelhennen lag van juni tot september 2015 boven het langjarig gemiddelde. Daarna sloeg de voorsprong van het saldo om in een achterstand tot het dieptepunt in maart van 1,20 euro per hen per jaar onder het langjarig gemiddelde. Vervolgens is herstel opgetreden tot een positief verschil in september van 4,30 euro per hen per jaar ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

Het twaalfmaandelijkse saldo van de scharrelhennen lag van juni tot augustus 2015 boven het langjarig gemiddelde. Daarna sloeg de voorsprong van het saldo om in een achterstand tot het dieptepunt in maart 2017 van bijna 2 euro per hen per jaar onder het langjarig gemiddelde. Vervolgens is een sterk herstel opgetreden tot een positief verschil in januari van 6,10 euro per hen per jaar ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

In maart 2017 bereikte het saldo het dieptepuntvan bijna 2 euro per hen per jaar onder het langjarig gemiddelde. Vervolgens is een sterk herstel opgetreden tot een positief verschil in januari  2018 van 6,10 euro per hen per jaar ten opzichte van het langjarig gemiddelde.


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page