Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Leghennenhouderij

Saldo leghennen ruim 30% gezakt door lagere opbrengsten en hogere voerkosten
5/6/2021

In maart is het saldo leghennen uitgekomen op 27.000 euro. Dat is ruim 30% lager dan in maart vorig jaar door lagere eierprijzen en hogere voerprijzen. Het saldo ligt daarmee onder het langjarig gemiddelde. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met 55.000 scharrelhennen.  

Lagere opbrengsten en hogere voerkosten 
De opbrengsten zijn in maart bijna 6.000 euro lager dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijs van scharreleieren lag in maart 5% onder het niveau van vorig jaar en het langjarig gemiddelde 2011-2020.

In de aanloop naar Pasen liepen de eierprijzen op door een grotere vraag naar tafeleieren. De consumptie daarvan is dit jaar goed, ook in het buitenland. Dat is belangrijk voor de prijsvorming want driekwart van de eieren worden over de grens afgezet. Met name in Aziƫ is een groot deel van het aanbod van eieren weggevallen door vogelgriep. Dit jaar is er ook minder aanbod in de EU door een kleinere leghennenstapel. De eiermarkt had vorig jaar veel last van de coronacrisis. De afzet van gewone scharrel- en kooieieren naar de horeca en andere foodservicebedrijven ging onderuit door de tijdelijke sluitingen.

De voerprijzen zijn sinds oktober gestegen door hogere prijzen voor de veevoergrondstoffen, vooral van sojameel, mais en tarwe. Daardoor zijn in maart de voerkosten 6.600 euro per bedrijf ofwel 13% hoger dan maart vorig jaar.Voortschrijdend saldo daalt naar het langjarig gemiddelde 
Het voortschrijdend jaarsaldo ligt in maart 8.500 euro per bedrijf boven het langjarig gemiddelde. Sinds het dieptepunt in mei 2019 was er een opgaande trend tot de piek in juli vorig jaar. Daarna daalde het voortschrijdend saldo snel door lagere saldi als gevolg van gedaalde eierprijzen. In maart ligt het voortschrijdend jaarsaldo 15 eurocent boven het langjarig gemiddelde van 4,14 euro per leghen per jaar.

Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page