Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Leghennenhouderij

Saldo leghennen driekwart lager dan vorig jaar
3/6/2019

In januari 2019 is het saldo leghennen 75% lager uitgekomen dan het bijzonder hoge saldo in januari vorig jaar. Het saldo bedraagt krap 20.000 euro, vooral door gedaalde eierprijzen. De opbrengsten zijn 37% lager en de kosten 6% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. De resultaten zijn berekend voor een gestandaardiseerd bedrijf met 50.000 scharrelhennen.

Fors lagere opbrengsten en hogere voerkosten
De opbrengsten zijn in januari een derde lager dan januari vorig jaar. Door het herstel van de eierproductie na de fipronilaffaire in 2017 zijn de eierprijzen weer genormaliseerd en liggen ze rondom het langjarig gemiddelde 2009-2018. De Europese Commissie verwacht dat dit jaar de productie van consumptie-eieren in de EU verder zal stijgen. Ook de 8% hogere voerkosten veroorzaken een lager saldo. De veevoergrondstoffen stegen flink in prijs door de droogte in de zomerperiode. Sinds september liggen de voerprijzen daardoor op een hoog niveau. Daarnaast zijn jonge hennen in prijs gestegen vanwege de hogere voerkosten tijdens de opfok. De opbrengsten van slachtkippen daalden in januari waardoor het saldo verder werd gedrukt.Saldo driekwart lager dan vorig jaar
Vooral door de lagere eierprijzen daalde het saldo in vergelijking met januari vorig jaar met 57.000 euro naar krap 20.000 euro voor het standaardbedrijf met 50.000 scharrelhennen. Dat saldo ligt iets onder het langjarig gemiddelde 2009-2018. 
Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page