Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Leghennenhouderij

Saldo leghennen hoger dankzij gestegen eierprijzen
4/24/2020

Het saldo leghennen is in maart uitgekomen op 32.000 euro; dat is 4.600 euro boven het niveau van maart vorig jaar. Die stijging is te danken aan hogere eierprijzen en lagere voerkosten. Het saldo ligt wel iets onder het langjarig gemiddelde. De resultaten zijn berekend voor een gestandaardiseerd bedrijf met 50.000 scharrelhennen.

Hogere opbrengsten
De opbrengsten zijn in maart hoger dan de dezelfde maand vorig jaar. Dit is te danken aan de 3% hogere eierprijzen. De eiermarkt liep goed richting Pasen met een gunstig prijsniveau, maar werd overschaduwd door de coronamaatregelen. Door sluiting van restaurants en foodservice sinds 16 maart verschoven de eierstromen. Horeca en eierverwerkers hebben weinig eieren (vooral kolonie-eieren) nodig. Supermarkten daarentegen zagen de vraag naar eieren (scharrel, vrije-uitloop en biologische) fors toenemen doordat mensen voornamelijk thuis eten. Ook hamstergedrag zorgde tijdelijk voor veel meer verkopen. Het prijsniveau van scharreleieren liep hierdoor in maart op.

De voerkosten zijn bijna 3% lager dan vorig jaar. Toen lagen de graanprijzen op een hoog niveau als gevolg van het beperkte aanbod door de droogte in 2018. Door de coronacrisis stijgen de prijzen op de grondstoffenmarkt, zodat de voerkosten zullen toenemen.


Saldo boven langjarig gemiddelde
Het voortschrijdend jaarsaldo bedroeg in maart 283.000 euro per bedrijf. Dat ligt 82.000 euro boven het langjarig gemiddelde. Sinds mei 2019 is het verschil met het langjarig gemiddelde steeds verder toegenomen. 

Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page