Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Leghennenhouderij

Saldo leghennen hoger dankzij gestegen eierprijzen
9/30/2019

In augustus 2019 is het saldo leghennen uitgekomen op 16.000 euro, ruim boven het niveau van augustus vorig jaar. Die stijging is te danken aan hogere eierprijzen. Het saldo ligt tweemaal zo hoog als het langjarig gemiddelde. De resultaten zijn berekend voor een gestandaardiseerd bedrijf met 50.000 scharrelhennen.

Hogere opbrengsten
De opbrengsten zijn in augustus duidelijk hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Dit is te danken aan de 19% hogere eierprijzen door een gunstige vraag. Na de Pasen bleef de consumptie goed op peil. Ook in de belangrijkste afzetmarkt Duitsland is een grotere vraag dan aanbod. Daarnaast staan in Nederland in de zomer meer stallen leeg staan dan normaal. Door vogelgriep staan ook in BelgiĆ« bedrijven leeg, waardoor minder eieren op de markt komen.

De EU-landen hebben in de eerste helft van het jaar 21% meer eieren en eiproducten uitgevoerd en 41% minder ingevoerd dan in 2018. Dat is vooral het gevolg van de hogere productie en lagere prijzen dan vorig jaar, toen in de eerste helft van 2018 de eierprijzen erg hoog waren na de fipronil-crisis.

De voerkosten zijn 2% lager dan vorig jaar. In de tweede helft van 2018 stegen de veevoergrondstoffen flink in prijs door de droge zomer. Dankzij gunstige oogstramingen zijn de prijzen van veevoergrondstoffen in de afgelopen maanden gedaald, resulterend in lagere voerprijzen vanaf februari. De prijs van jonge hennen steeg ook door hogere voerkosten tijdens de opfok.Saldo onder langjarig gemiddelde
Vanaf maart ligt het voortschrijdend jaarsaldo onder het langjarig gemiddelde. Maar het verschil loopt vanaf juni wel terug. Het jaarsaldo bedroeg in augustus 217.000 euro per bedrijf.

Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page