Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Leghennenhouderij

Saldo leghennen hoger dankzij eierprijzen
7/6/2020

In mei was het saldo leghennen bijna 20.000 euro, wat 5.500 euro hoger is dan mei vorig jaar. Dit was te danken aan hogere eierprijzen. Het saldo ligt ruim boven het langjarig gemiddelde. De resultaten zijn berekend voor een gestandaardiseerd bedrijf met 50.000 scharrelhennen.

Hogere opbrengsten
De opbrengsten waren in mei hoger dan dezelfde maand vorig jaar doordat de eierprijzen 7% hoger waren.

De afzet van eieren werd de afgelopen maanden sterk beïnvloed door de coronamaatregelen. Door de tijdelijke sluiting van restaurants en foodservice tussen 16 maart en 1 juni verschoven de eierstromen. Horeca en eierverwerkers hadden minder eieren (vooral kolonie-eieren) nodig. Supermarkten daarentegen zagen de vraag naar eieren (scharrel, vrije-uitloop en biologische) fors toenemen doordat mensen vooral thuis aten. Ook hamstergedrag zorgde in maart tijdelijk voor veel hogere verkopen en zelfs lege schappen. Het prijsniveau van scharreleieren werd daardoor in de loop van maart hoger. Na Pasen daalden de opbrengstprijzen wel iets, maar waren nog 17% boven het langjarig gemiddelde. Hiervan profiteerden vooral scharrelbedrijven zonder contract. De financiële gevolgen van de coronacrisis lijken voor de meeste legpluimveehouders beperkt te zijn.

De voerkosten zijn 1% hoger dan vorig jaar. Sinds begin dit jaar liepen de voerkosten wat op na de prijsdaling in de tweede helft van 2019. De huidige prijsstijging is het gevolg van ontwikkelingen op de grondstoffenmarkten, die verstoord werden door de coronacrisis.Saldo boven langjarig gemiddelde
Het voortschrijdend jaarsaldo bedroeg in mei 290.000 euro per bedrijf. Dat jaarsaldo ligt 90.000 euro boven het langjarig gemiddelde. Sinds het dieptepunt in mei 2019 is er sprake van een opgaande trend.

Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page