Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Select an indicator
Barometer: resultaten per maand - Leghennenhouderij

Saldo leghennen negatief door hogere voerkosten
10/1/2021

De legsector zit in zwaar weer. In augustus daalde het saldo leghennen tot min 500 euro. Dat is ruim 13.000 euro lager dan in augustus vorig jaar, vooral door een flinke stijging van de voerkosten. Het saldo ligt daarmee ver onder het langjarig gemiddelde en op het laagste niveau sinds vijf jaar. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met 55.000 scharrelhennen.

Fors hogere voerkosten
Sinds 2013 zijn de voerkosten niet zo hoog geweest als in augustus. Toen waren de voerkosten bijna 12.000 euro per bedrijf (23%) hoger dan augustus vorig jaar. De voerprijzen stegen sinds oktober vorig jaar door hogere prijzen voor veevoergrondstoffen, vooral van sojaschroot en granen.

De opbrengsten waren in augustus iets lager dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijs van scharreleieren lag in augustus 1% onder zowel het niveau van vorig jaar en het langjarig gemiddelde 2011-2020. De opbrengsten zijn onvoldoende om de gestegen voerkosten te compenseren.

De versoepelingen van de coronaregels en ruimere openingstijden van de horeca zorgden aanvankelijk voor een positief sentiment op de eiermarkt. Vorig jaar liep de consumptie mede door corona en de vele thuisblijvers nog lange tijd goed door. Maar met het terugkeren van het oude consumptiepatroon, komt ook het oude prijsverloop terug. Traditioneel zakken de eierprijzen in de zomer door de lagere consumptie, zo ook dit jaar. De verkopen via retail dalen, waardoor steeds meer eieren aan de verwerkende industrie worden aangeboden.Voortschrijdend saldo duikt ver onder het langjarig gemiddelde
In juli 2020 bereikte het voortschrijdend jaarsaldo een hoog niveau. Daarna daalde dit saldo snel door lagere opbrengsten en hogere voerkosten. In augustus lag het voortschrijdend jaarsaldo 1,57 euro onder het langjarig gemiddelde van 4,14 euro per leghen per jaar. Het voortschrijdend jaarsaldo per bedrijf daalde tot 86.500 euro onder het langjarig gemiddelde.

Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page