Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Themes > Prijzen
     
Prijzen
Select an indicator
Jaarprijzen per sector - Vleeskuikenshouderij

Prijsdaling van vleeskuikens en eendagskuikens, maar voerprijs hoger
12/18/2017

In 2017 dalen de opbrengstprijzen gemiddeld 2% en de eendagskuikens zijn 5% goedkoper. Maar de voerprijzen stijgen 3% op jaarbasis.


De start van 2017 was voor de vleeskuikensector teleurstellend met lagere opbrengstprijzen door het grote aanbod uit Oost-Europese landen, vooral Polen. Landen die tijdelijk hun grenzen voor kuikenvlees uit Nederland hadden gesloten vanwege vogelgriep eind 2016, kwamen weer op de markt. Langzaam klommen de kuikenprijzen uit het dal, mede dankzij de traditioneel hogere consumptie in de zomermaanden. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijk afnemer van Nederlandse borstfilets. Die afzetmarkt kent wel prijsdruk door de flink gedaalde koers van het Britse pond na het Brexit-referendum vorig jaar. Daardoor is Nederlands kuikenvlees relatief duur is geworden. Verder is het aanbod in de EU flink gestegen; vooral uit Oost-Europa komt veel vlees op de markt tegen een lage prijs. En de concurrentie op exportbestemmingen is groot door goedkope pluimveevlees uit Brazilië en Thailand. Uit die landen komt veel kipfilet naar de EU, zij het minder dan in 2016. Positief is wel de licht groeiende vraag binnen de EU naar pluimveevlees. In de tweede helft van 2017 waren de contractprijzen van vleeskuikens vrij stabiel op een vergelijkbaar niveau als in 2016. Echter, de inmiddels opgelopen achterstand van het eerste halfjaar is niet ingelopen.

Hogere productie en verschuivingen van export
Volgens de laatste raming van de Europese Commissie produceren de EU-landen dit jaar bijna 3% meer pluimveevlees dan in 2016. Daarmee wordt de stijgende trend van afgelopen drie jaar voortgezet. Vooral in de twee grootste productielanden Polen en het VK zal het aanbod van kuikenvlees dit jaar toenemen. In Polen zal de productie zelfs 9% hoger worden en voor het VK is de stijging circa 3%. Frankrijk herstelt met 2% meer productie na de teruggang als gevolg van de vogelgriepuitbraken. Voor Nederland wordt een gelijke productie voorzien als in 2016.
Mede door de vogelgriepuitbraken vorig jaar, deden zich grote verschuivingen voor in de exportbestemmingen van de EU. Zo daalde in het drie kwartalen de export van pluimveevlees naar Zuid-Afrika met 70%, Filipijnen met 11% en Saoedi-Arabië met 19%. Daarentegen ging meer pluimveevlees naar vooral Oekraïne, Hong Kong en Ghana.

Duurder voer en goedkopere eendagskuikens
Gemiddeld zijn de prijzen van vleeskuikenkorrel 1% hoger dan in 2016. In het eerste halfjaar stegen de prijzen iets, gevolgd door een daling richting einde van het jaar. De gedaalde grondstoffenprijzen in het eerste halfjaar werden met enige vertraging doorgegeven in de prijzen van vleeskuikenkorrel. De prijzen van bijgevoerde tarwe stegen wel in 2017, waardoor op jaarbasis de prijs van het voerpakket met 3% hoger wordt geraamd.

De prijzen van aangekochte eendagskuikens zijn gemiddeld 5% lager dan in 2016 door het aanhoudend grote aanbod. De export van broedeieren voor vleesrassen kent een grote prijsdruk door minder vraag uit het buitenland. Vanaf de tweede helft van 2016 zijn de prijzen van broedeieren sterk gedaald door afzetproblemen in Rusland, Oekraïne en het Midden-Oosten die om diverse redenen (recessie, oorlog) veel minder broedeieren importeerden. Daardoor moesten noodgedwongen broedeieren naar de eiproductenindustrie. In 2017 herstelt de export naar de Oekraïne iets en gaan meer broedeieren naar Irak. Maar Rusland neemt nog minder broedeieren af dan in 2016.


Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
ArchiefTop of page