Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Sectoren > Varkenshouderij
     
Varkenshouderij
Kies een thema
Algemeen

Economie

Maatschappij

Milieu

  
   
   
   
   
Kies een indicator
Contactpersoon
Jop Woltjer
070-3358155
 

Deze informatie voor andere sectoren
  • Leghennenhouderij
  • Melkveehouderij
  • Vleeskuikenshouderij
  • Vleesvarkenshouderij
  • Zeugenhouderij

Alles over
  • Algemeen
    >
  • Economie
    >
  • Maatschappij
    >
  • Milieu
    >

Barometer: resultaten per maand - Vleesvarkenshouderij

Saldo vleesvarkens zakt terug
22-3-2024

In januari 2024 lag het saldo voor vleesvarkens op 18.600 euro per bedrijf, een daling vanuit de piek van 35.400 euro in september. Ondanks de neerwaartse trend in de afzet van varkensvlees sinds het begin van het jaar, was het saldo in januari 2024 nog altijd 16.700 euro hoger dan een jaar eerder. Het saldo in januari 2024 toont echter een daling in vergelijking met het gemiddelde saldo van 2023, dat op 21.500 euro stond. Deze resultaten zijn gebaseerd op een bedrijf met gemiddeld 2.700 vleesvarkens.


Kantelpunt op de markt bereikt, voortschrijdend saldo nog steeds hoog
Na een opwaartse trend vanaf februari 2023, als gevolg van een krap aanbod van slachtrijpe varkens binnen de EU, begon de varkensprijs in augustus 2023 te dalen door verminderde kooplust van slachterijen. Desondanks bleven de opbrengsten in januari 2024 8% hoger dan in januari 2023. Vergeleken met december daalden de opbrengsten in januari met circa 3%.

Het aanbod van vleesvarkens binnen de EU blijft in 2023 lager dan het voorgaande jaar, met een algemene productiedaling in bijna alle EU-landen. In de eerste 10 maanden van 2023 nam de productie van varkensvlees in de Europese Unie met 7% af. De grootste dalingen in het aantal slachtingen werden waargenomen in Denemarken (16% minder), gevolgd door Spanje en Duitsland (elk 9% minder). In Nederland was de daling beperkt tot 4%. De structurele afname van de varkenspopulatie in Duitsland, verminderde productiviteit in Spanje als gevolg van PRRS-uitbraken, en opkoopregelingen in Nederland en België om stikstofuitstoot te verminderen, zullen naar verwachting de varkenspopulatie verder doen afnemen. Daarom wordt voor 2024 een verdere krimp van het aantal varkens verwacht. De effecten van de opkoopregelingen in Nederland zullen naar verwachting later in 2024 of in 2025 merkbaar worden.

De aankoopkosten voor biggen piekten in juni 2023 maar daalden daarna, ondanks een jaarlijkse stijging van circa 73% vergeleken met 2022. De voerkosten zijn sinds januari 2023 gedaald als gevolg van lagere graanprijzen, wat de algemene kosten voor de vleesvarkenshouderij drukt. Deze prijsdaling weerspiegelt een wereldwijde trend van een meer stabiele graanmarkt na de sterke prijsstijgingen na de Russische inval in Oekraïne .



Voortschrijdend jaarsaldo klimt langzaam omhoog?  
Dankzij de relatief hoge saldi in de 12 maanden tot en met januari 2024 is het voortschrijdend jaarsaldo gestegen naar 274.800 euro per jaar, wat 72.900 boven het langjarig gemiddelde van 201.900 euro (2014-2023) ligt.




Referenties


Barometer: resultaten per maand - Zeugenhouderij

Saldo zeugen kende daling, maar blijft boven niveau van vorig jaar
22-3-2024

Voor de zeugenhouderij begon het jaar sterk door de flink hogere biggenprijzen die opliepen tot medio juni. Het maandsaldo was in deze maand ook het hoogst en daalde daarna 42% in de periode juni tot en met november 2023. Nog altijd was het saldo van de zeugenhouderij in november ruim 75.000 euro hoger dan in november vorig jaar. Dit kwam vooral door de 40% hogere opbrengsten en 19% lagere voerkosten.

Saldoverhoging door hogere opbrengsten en dalende kosten
Na enkele zware jaren voor de zeugenhouderij was het saldo dit jaar uitzonderlijk hoog. Het saldo voor een gemiddeld zeugenbedrijf lag in november 2023 op bijna 94.000 euro. Dit was ruim 4 keer zo hoog als een jaar eerder. Reden daarvoor was dat de biggenprijzen en de prijzen voor slachtzeugen structureel boven het niveau van 2022 lagen. Vooral de prijzen van biggen stegen in 2023 flink ten opzichte van 2022 (gemiddeld +60% over 2023). De biggenprijs was in november ruim 42% hoger dan een jaar eerder. De opbrengsten stegen voornamelijk door verkoop van dieren en in beperkte mate door aanwas (waardeverschil tussen de eind- en beginbalans van de dieren). De kosten voor energie, voer en kunstmest daalden. In zijn totaliteit werden alle kosten tot en met november 2023 ruim gedekt door opbrengsten.

De prijzen van het zeugen- en biggenvoer samen waren in november 18% lager dan vorig jaar. Tot en met november waren de voerprijzen in de zeugenhouderij gemiddeld 8% lager dan in 2022. De prijs van zeugenvoer daalde 10% en de prijs van biggenkorrel 6%. De voerprijzen dalen al vanaf begin 2023. Na de Russische inval in Oekraïne in 2022 nam de onzekerheid op de graanmarkten sterk toe, waardoor grondstofprijzen sterk stegen. Wereldwijd zijn de markten wat tot rust gekomen, waardoor de prijzen weer daalden.
Voortschrijdend saldo hoog in november
Het voortschrijdend jaarsaldo van zeugen ligt sinds maart boven het langjarig gemiddelde. In juli 2022 werd het dieptepunt bereikt van 518.000 euro per bedrijf (518 euro per zeug) onder het langjarig gemiddelde. Dankzij het flinke herstel in de afgelopen maanden kwam het voortschrijdend jaarsaldo in november uit op ruim 905.000 euro boven het langjarig gemiddelde.


Referenties
  • Prijzeninformatiedesk, Agrarische prijzen
  • BINternet: Technisch resultaat, prijzen en saldo (exclusief btw) en kengetallen van zeugenbedrijven.
  • Agrimatie: Prijs van biggen
  • Het gestandaardiseerde bedrijf heeft 1.00 gemiddeld aanwezige zeugen. Meer informatie over de uitgangspunten is opgenomen bij de toelichting op deze indicator
  • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda&39;s zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd. Een toelichting bij de figuren is opgenomen bij de toelichting op de indicator. 



Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief


Naar boven