Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

     
Limburg
Kies een thema
Algemeen

Economie & Innovatie

Werk & Onderwijs

Milieu & Ruimte

  
  
   
Mestproductie en -plaatsing - Melkveehouderij (Limburg)

Afname aantal bedrijven met mestoverschot in 2017
23-4-2018

Sinds 1990 is het aantal melkveebedrijven met een mestoverschot in Limburg toegenomen. Dit komt vooral door strengere wet- en regelgeving. Zo is de maximale toegestane hoeveelheid mest die aangewend mag worden door de jaren heen verlaagd. Als gevolg van de invoering van het fosfaatreductieplan is in 2017 voor het eerst in jaren het aantal bedrijven met een mestoverschot afgenomen.



De grote stijging van het aantal bedrijven met een mestoverschot in 2006 ten opzichte van 2005 komt vooral door de invoering van het stelsel van gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat in meststoffen in 2006. Door de jaren heen zijn deze gebruiksnormen verder aangescherpt, wat vooral voor fosfaat een beperkende factor is geweest. 2017 is sinds 2011 het eerste jaar waarin het aantal bedrijven met een mestoverschot afnam. Als gevolg van de invoering van het fosfaatreductieplan is het aantal dieren per bedrijf afgenomen, wat resulteerde in een toename in bedrijven zonder mestoverschot. Hiermee is ook de overschrijding van de plaatsingsruimte van zowel stikstof als fosfaat afgenomen. Vergeleken met landelijke cijfers hebben Limburgse bedrijven, procentueel gezien, vaker een mestoverschot, hetgeen te maken heeft met de mate van grondgebondenheid van de Limburgse melkveehouders.







EU-nitraatrichtlijn
Sinds 2006 geldt in Nederland het stelsel van gebruiksnormen voor dierlijke mest, stikstof-totaal en fosfaat. De gebruiksnormen zijn bedoeld om de hoeveelheid meststoffen af te stemmen op de behoefte van het gewas. Vanaf 2015 worden in Nederland fosfaatgebruiksnormen toegepast die zijn gebaseerd op evenwichtsbemesting. Voor dierlijke mest heeft Nederland derogatie aangevraagd. Dit betekent dat, onder bepaalde voorwaarden, op melkveebedrijven meer dierlijke mest kan worden gebruikt dan de algemeen geldende richtlijn van 170 kg N per hectare. Een belangrijke voorwaarde aan de derogatie is dat minimaal 80% (was 70%) van de oppervlakte landbouwgrond in de periode 15 mei tot en met 15 september onafgebroken met gras wordt beteeld.


Kies een indicator
Deze informatie voor

Kies een regio

Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief


naar boven