Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

     
Visserij in cijfers
Kies een thema
Algemeen

Economie

Maatschappij

Milieu

 
  
  
   
   
   
Branchegegevens import - Visserij

Import neemt al jaren toe; vraag naar vis(producten) groter dan aanbod van eigen Noordzeevis
30-9-2022
De importwaarde van vis en visproducten bedroeg in 2021 circa 3,2 mld. euro. Dat is een toename van 8% ten opzichte van 2020. Het importvolume in 2021 bedroeg 872.000 ton. Dit komt overeen met een toename van 5% ten opzichte van een jaar eerder.


Waar tijdens de coronacrisis in 2020 nog veel vraaguitval ontstond door gesloten restaurants, herstelde de vraag naar visproducten in 2021. Om aan deze vraag te kunnen voldoen importeerden Nederlandse bedrijven meer vis, versterkt door de dalende aanvoer van de eigen Noordzeevissoorten. De lagere vangbaarheid en een voorziene krimpende vloot (sanering) maken dat de Nederlandse visverwerking en visgroothandel steeds meer afhankelijk wordt van import om aan de grondstoffen (nog verder te bewerken visproducten) te komen.

Sinds 2010 groeide de totale importwaarde met 60%. Het aandeel van vis en visproducten (inclusief schaal- en schelpdieren) dat uit derde landen (van buiten de EU) werd geïmporteerd lag in deze periode tussen de 57% en 62% van de totale importwaarde. De verwachting is dat de import uit derde landen zal toenemen aangezien de eigen productie vanuit visserij in de EU daalt tegenover dat er steeds meer aquacultuursoorten worden ingevoerd van buiten de EU. Voor gekweekte zalm is het derde land Noorwegen belangrijk en voor gekweekte tropische garnalen of witvissoorten zijn Aziatische landen zoals China en Vietnam voornaamste toeleveranciers. In 2021 bedroeg de import uit derde landen 1,8 mld. euro, wat overeenkwam met 57% van de totale import aan vis en visproducten. In 2004 was bijvoorbeeld nog slechts 33% van de importwaarde afkomstig van buiten de EU.



Herkomstlanden
Voor de importwaarde van vis en visproducten waren de belangrijkste herkomstlanden in 2021 Duitsland (10%), België (8%), Denemarken (7%), Marokko (5%), Vietnam (4%), China (3%), Verenigd Koninkrijk (2%) en. Een deel van de import uit Europese landen en het VK betreft veelal pelagische, plat- en rondvis, en garnalen die door buitenlands gevlagde visserijschepen in Nederlandse havens wordt aangevoerd. Dit wordt in de handelsstatistieken als import vastgelegd. Ook werd er door Nederlandse kotters meer platvis aangevoerd in Deense havens; ook dit valt onder import. Vanuit derde landen (van buiten de EU) zijn het vooral gepelde garnalen (Marokko, maar met Nederlandse herkomst), kweekvis zoals tilapia en pangasius en garnalen (Vietnam), witvis zoals kabeljauwachtigen (koolvissoorten/Alaska Pollock) (China) en gekweekte zeebaars en zeebrasem/dorade (Turkije).



Kies een indicator
Deze informatie voor

Contactpersoon
Kees Taal
06-50681876
 


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief


naar boven