Prijzen aardappelen, eieren en zuivel hoger dan ooit |
26-6-2019 |
De consumentenprijzen van aardappelen, eieren en zuivel zijn eerder niet zo hoog geweest als in april. De consumentenprijs van aardappelen is in deze maand uitgekomen op 133 punten (2015=100), 26% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit is het gevolg van de zeer matige oogst in 2018. De consumentenprijs van eieren is in maart en april verder gestegen naar 137 punten. Sinds de fipronilaffaire is de prijs af boerderij teruggevallen naar het prijsniveau van 2015, maar de consumentenprijs laat een voortdurend opgaande lijn zien. Ook voor zuivel worden hoge prijzen betaald. De consumentenprijs van zuivel is in de maanden maart en april met bijna 1% gestegen en bereikte hiermee het topniveau van 111 punten (2015=100). Er is enig verschil in de prijsontwikkeling van verschillende zuivelproducten. Zo zijn yoghurt, kaas en kwark 3% in prijs gestegen in de eerste vier maanden van 2019; houdbare melk steeg met 1%. Verse halfvolle en magere melk zijn in prijs gedaald (1%). Overige zuivelproducten zijn ruim 4% duurder geworden in dezelfde periode. De prijsstijgingen zijn mede te wijten aan de btw-verhoging per 1 januari van 6% naar 9%. Sterke daler is de prijs van verse groenten (met 3%) in de laatste twee maanden. Ook fruit en brood daalden in prijs (met 1%). De prijzen van de overige productgroepen (rundvlees, varkensvlees, pluimveevlees) stegen tussen de 0,5 en 1%.
Dit blijkt uit de tweemaandelijkse toelichting op de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS. De gegevens worden maandelijks geactualiseerd.
|