Consument betaalt minder voor brood, zuivel en rundvlees |
20-12-2018 |
Ten opzichte van augustus heeft de consument in oktober ongeveer 1% minder betaald voor zuivel, pluimveevlees en vers fruit, en rond 2% minder voor brood en rundvlees. Hiertegenover staan prijsstijgingen van aardappelen (+1%), eieren (+2%) en verse groente (+3%). De prijsstijging van groente in de herfst is geen verrassing. Die van eieren wel, gezien het lage niveau van de prijs af boerderij. De eierprijs af boerderij is echter veel harder gestegen dan de consumentenprijs: de prijsindex is opgelopen van 80 in augustus naar 97 in oktober (+21%). Hiermee is de kloof tussen de twee prijsniveaus niet gedicht, maar wel kleiner geworden. De prijzen af boerderij van aardappelen en tarwe zijn in rustiger vaarwater gekomen, maar liggen respectievelijk 76% en 28% boven het niveau van vorig jaar. Oorzaak zijn de slechte oogsten wereldwijd. De hogere prijs af boerderij is bij aardappels al verdisconteerd in de consumentenprijs. Bij brood is dat nog niet het geval vanwege lopende prijscontracten. Dit blijkt uit de tweemaandelijkse toelichting op de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS. De gegevens worden maandelijks geactualiseerd.
|