Consumentenprijs eieren opmerkelijk hoog |
18-6-2018 |
De consumentenprijs van eieren is de afgelopen maanden stabiel gebleven en ligt in april 18% boven het niveau van een jaar eerder. Het grote verschil is opmerkelijk, omdat de eierprijs af boerderij in de eerste maanden van 2018 fors is gedaald. Na de fipronil affaire is de productie op de getroffen bedrijven weer hersteld en worden op bijna alle bedrijven weer volop eieren geproduceerd. De index van de prijs af boerderij is gezakt van 174 punten in december 2017 naar 108 in april 2018 (2015=100). Ook de producentenprijs is in dezelfde periode gedaald. De vraag is of en wanneer de supermarkten de prijzen in de winkels gaan aanpassen aan de lagere inkoopprijzen.
In de eerste vier maanden van 2018 is de consumentenprijs van varkensvlees met 3% gedaald. De prijs van aardappelen daalde in deze periode met ongeveer 2%, waarmee de consumenten kunnen profiteren van een 10% lagere prijs ten opzichte van vorig jaar. De overige consumentenprijzen (brood, eieren, zuivel, rundvlees, pluimveevlees) zijn de afgelopen maanden stabieler gebleven. De prijzen van zuivel liggen in april 5% boven die van een jaar eerder.
Dit zijn enkele punten uit de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS, die de prijzen van een aantal producten volgt in drie schakels van de keten: consumentenprijs (CPI), producentenprijs (PPI) en prijs af boerderij (API). De PPI weerspiegelt de prijzen waartegen supermarkten inkopen. De informatie wordt maandelijks cijfermatig vernieuwd en deze keer over een periode van vier maanden toegelicht. |