Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Voedselprijzen
     
Voedselprijzen
Kies een indicator
Actuele voedselprijzen - Pluimveevlees

Stabiele prijzen voor pluimveevlees
14-4-2017


De prijzen van pluimveevlees in de supermarkten zijn in de eerste maanden van 2017 nauwelijks veranderd. De prijzen voor de producten (af slachterij) zijn in januari en februari iets gedaald ten opzichte van de laatste maanden van vorig jaar. De opbrengstprijzen voor de pluimveehouders zijn gelijk gebleven, nadat ze vanaf september 2016 continu gedaald waren. Die daling is het reguliere verloop volgens het seizoen, maar de exportbelemmeringen ten gevolge van de vogelgriep spelen ook een rol.


 
Prijsontwikkeling
De prijzen van pluimveevlees in de supermarkten zijn in de eerste maanden van 2017 nauwelijks veranderd. De index in februari 2017 was 107 en dat was gelijk aan de index in december vorig jaar. Tot aan het einde van 2016 steeg de index elke maand en aan deze stijging lijkt een einde te zijn gekomen. De prijzen voor de producten (af slachterij) zijn in januari en februari iets gedaald ten opzichte van de laatste maanden van vorig jaar. De opbrengstprijzen voor de pluimveehouders zijn gelijk gebleven. De index in januari en februari 2017 was exact gelijk aan de index van december 2016, namelijk 101. De opbrengstprijs voor de levende dieren is vanaf september 2016 continu gedaald. Voor een deel is daling het reguliere verloop volgens het seizoen, maar de vogelgriep speelt hierbij ook een rol. De uitbraken van vogelgriep in november en december 2016 hadden direct gevolgen voor de export naar landen buiten de EU. Volgens de slachterijen zijn daardoor de opbrengstprijzen voor de vleeskuikens met enkele centen gedrukt. De export belemmeringen worden (voor een deel) alweer opgeheven en inmiddels stijgen de opbrengstprijzen weer.
 
Keten
De hoofdmoot (90 tot 95%) van de binnenlandse afzet van pluimveevleesproducten wordt door consumenten gekocht in supermarkten. Hiervan is verse kipfilet het belangrijkste product. De pluimveeketen is sterk geïntegreerd en slachterijen regelen dat de productie van de verschillende schakels op elkaar wordt afgestemd. Slachterijen en verwerkers leveren aan de retailers en vleeskuikenbedrijven leveren kuikens aan de slachterijen. Toeleveranciers aan vleeskuikenbedrijven zijn: vermeerderaars (producenten van broedeieren), kuikenbroederijen en mengvoerleveranciers.

Toelichting op drie niveaus
Er zijn 15 middelgrote en grote slachterijen in Nederland. Verdere verwerking vindt veelal plaats door een bedrijf op een andere locatie dan de slachterij. Daar worden geslachte kuikens verder verwerkt tot consumentenproducten (kipfilet, drumstick, dijen, vleugels). De twee grootste spelers binnen Nederland slachten en verwerken zelf; qua volume hebben beide bedrijven samen meer dan de helft van de markt in handen. 

Er zijn ongeveer 600 bedrijven die vleeskuikens houden. Zes- tot achtmaal per jaar leveren zij vleeskuikens (kip) op een gewicht van 2 à 2,5 kg aan de slachterij. De slachterijen en verwerkers leveren het pluimveevlees op schaal aan de retailers. Meer dan de helft van de Nederlandse productie wordt geëxporteerd. Ook wordt pluimveevlees geïmporteerd. Importpluimveevlees komt niet terecht in het winkelschap, maar wordt vooral gebruikt in foodservice en in de verwerkende industrie. 

Prijsvorming
De consumentenprijs kent nauwelijks seizoensinvloeden. Vleesverwerkers maken met de inkopers van de supermarkten afspraken over de kwaliteit en prijs van de producten. Er worden 1- tot 2-jaarcontracten afgesloten na tendering. Soms worden afspraken gemaakt op basis van de inkoopprijs bij de pluimveehouders. Een belangrijk deel wordt geëxporteerd. De prijzen op de buitenlandse markten hebben invloed op de prijs, zowel op producentenniveau, maar ook af boerderij. Er is een seizoenspatroon met hogere prijzen in de zomerperiode. Prijzen af boerderij worden bepaald door de slachterijen en zijn afhankelijk van het moment van leveren. Bijna alle vleeskuikenhouders hebben een jaarcontract voor het leveren van de vleeskuikens aan een slachterij. In het contract staan afspraken over de leveringen en de kwaliteit van de kuikens, maar niet over de prijs.Kies een keten
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Gegevens over de PPI van CBS Statline (indices van de laatste 5 maanden zijn voorlopige gegevens).
 • Gegevens over de gebruikte CPI 1995 - 2009 van CBS Statline
 • Gegevens over de gebruikte CPI 2010 - heden van CBS-Statline (indices van de laatste maand zijn voorlopige gegevens)


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven