Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Uitgaven voeding
     
Uitgaven voeding
Kies een indicator
Consumptiepatroon - Levensmiddelen

Uitgaven huishoudens aan voeding gestegen
4-10-2016

Huishoudens besteden ongeveer 15% van hun inkomen aan dagelijkse boodschappen in supermarkten en speciaalzaken. Dit aandeel is al een aantal jaar tamelijk stabiel.

Nederlandse huishoudens gaven in 2015 ruim 290 mld. euro uit aan voedings- en genotmiddelen, duurzame consumptiegoederen, energie, water, brandstoffen en diensten, waaronder horeca en catering. Het meeste werd besteed aan huisvesting, 58 mld. euro. Aan duurzame goederen als kleding, schoeisel, wooninrichting, apparatuur en dergelijke werd bijna 44 mld. euro besteed, evenals aan voedings- en genotmiddelen. Daarvan ging bijna twee derde op aan voedingsmiddelen als zuivel, vlees en vis, aardappelen, groenten en fruit, en brood, de rest aan genotmiddelen als consumptie-ijs, zoetwaren, dranken en tabak. De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen bedroegen 14,8% van de totale consumptieve bestedingen aan goederen en diensten in 2015; dit aandeel is al een aantal jaar tamelijk stabiel.

Consumptieve bestedingen van huishoudens (mld. euro) a, 2012-2015
2012201320142015
Voedingsmiddelen26,226,82727,8
Genotmiddelen b15,515,515,715,9
Totaal voedings- en genotmiddelen c41,742,242,743,7
Totaal consumptieve bestedingen aan goederen en diensten282,7284,4287,5294,1
Aandeel (%) voedings- en genotmiddelen14,814,914,914,8
a Tegen werkelijke prijzen.
b Inclusief tabak.
c Betreft bestedingen van consumenten via de handel of direct. Uitgaven in horeca en catering worden niet meegenomen.
Bron: CBS, bewerking LEI.



De toename in de totale consumentenbestedingen aan voedsel met 5% in de periode 2012-2015 kan deels verklaard worden door prijsstijgingen. De meeste producten zijn tussen 2012 en 2015 duurder geworden.

Prijsontwikkeling van enkele productgroepen, consumentenprijsindex (cpi) (jaarlijks gemiddelde, 2010=100)
20122015
Aardappelproducten90,997,8
Brood en beschuit106,5109,5
Eieren100,7103,3
Melk en zuivel103,4109,5
Pluimveevlees105109,8
Rundvlees108,1109,2
Varkensvlees104,8103,7
Vers fruit105,8110
Verse groenten9899,9
Bron: CBS, bewerking Wageningen Economic Research.


Kies een sector
Contactpersoon
Katja Logatcheva
070-3358156
 

Alles over
  • Algemeen
    >
  • Economie
    >
  • Maatschappij
    >
  • Milieu
    >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archief



naar boven