Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Vlootinzet
     
Vlootinzet
Kies een indicator
Inzet - kottervisserij

Transitie van boomkor naar alternatieve vistuigen in kottervisserij voltooid
1-4-2016

In de afgelopen 5 jaar is in de kottervisserij de boomkortechniek vervangen door in eerste instantie SumWing en vervolgens door pulstechniek (gericht op tong). Daarnaast heeft overschakeling naar twinrigvisserij (gericht op schol) plaatsgevonden.In 2008 werd nog 77% van de inzet van de kottervloot bepaald door boomkorvisserij op platvis. In 2014 werd nog 2% van de inzet hierdoor bepaald. Puls en SumWing waren in 2014 goed voor 69% van de inzet. Sinds 2014 is pulstechniek in de platvisvisserij bijna in de hele vloot doorgevoerd.

Naast de toegenomen inzet van de pulstechniek, is de inzet van de flyshoottechniek ook verder toegenomen. Tussen 2008 en 2014 is de inzet binnen de flyshootvisserij bijna verdubbeld van 2,1 mln. naar 4,1 mln. pk-dagen.

Het uitgangspunt voor het bepalen van de omvang van de inzet is het motorvermogen zoals geregistreerd in het Nationaal Visserij Register. De motorvermogens zijn vermenigvuldigd met het aantal zeedagen van de kotters. De totale inzet van de kottervloot neemt al jaren af en kwam in 2014 uit op 34,1 mln. pk-dagen.


Kies een sector
Contactpersoon
Mike Turenhout
070-3358291
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven