Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Vlootinzet
     
Vlootinzet
Kies een indicator
Inzet - Kottervisserij

Vlootinzet weer gestegen
17-3-2017

In het afgelopen decenium is in de kottervisserij de boomkortechniek vervangen door in eerste instantie SumWing en vervolgens door pulstechniek (gericht op tong). Daarnaast heeft overschakeling naar twinrigvisserij (gericht op schol) en flyshootvisserij plaatsgevonden.In 2008 werd nog 77% van de inzet van de kottervloot bepaald door boomkorvisserij op platvis. In 2015 werd nog 1% van de inzet hierdoor bepaald. Puls en SumWing waren in 2015 goed voor 69% van de inzet. Sinds 2014 is pulstechniek in de platvisvisserij bijna in de hele vloot doorgevoerd.

Naast de toegenomen inzet van de pulstechniek, is de inzet van de flyshoottechniek ook verder toegenomen. Tussen 2008 en 2015 is de inzet binnen de flyshootvisserij verdubbeld van 2,1 mln. naar 4,2 mln. pk-dagen.

Het uitgangspunt voor het bepalen van de omvang van de inzet is het motorvermogen zoals geregistreerd in het Nationaal Visserij Register. De motorvermogens zijn vermenigvuldigd met het aantal zeedagen van de kotters. De totale inzet van de kottervloot nam tot 2015 al jaren af tot ruim 33 mln. pk-dagen, maar is in 2016 weer toegenomen. De inzet  is onder andere toegenomen door een groeiende vloot (waarbij met name het aantal >300 pk-kotters weer stijgt).


Kies een sector
Contactpersoon
Wim Zaalmink
+31320293530
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven