Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Vertrouwen
     
Vertrouwen
Kies een indicator
Vertrouwen - Melkveehouderij

Vertrouwen melkveehouders krabbelt uit dal
7-3-2017

Melkveehouders hebben weer iets meer vertrouwen in hun onderneming dan in het derde kwartaal van 2016. In het vierde kwartaal kwam de index uit op 14 punten. Dit is een voorzichtige stijging van 3 punten. Maar ondernemers in de melkveehouderij hebben wel de laagste score van alle agrarische sectoren in deze verslagperiode.


Met name de stemming over de huidige situatie op het bedrijf verbeterde. Meer ondernemers waren hier positiever over dan in het derde kwartaal van 2016. Over de verwachting van hun bedrijfsituatie over 2 à 3 jaar zijn ondernemers echter somberder gestemd. Hier daalde de index met 14 punten. Samen vormen deze twee indicatoren de Agro Vertrouwensindex.

Ondernemers zijn nog altijd negatief over de afgelopen 12 maanden. Wel is in het vierde kwartaal van 2016 een herstel zichtbaar. Hoewel nog altijd meer ondernemers negatief zijn, is de index wel een stuk minder negatief. Met name omdat meer melkveehouders hun opbrengstprijzen zagen stijgen. Ook de omzet en winst herstelden zich maar ook daar was het herstel nog niet voldoende om de index boven nul uit te laten komen. Opvallend is de lichte toename van de index van de productie. Meer melkveehouders vinden dus dat de productie een positieve bijdrage aan de bedrijfsvoering heeft geleverd dan een kwartaal geleden.

Ondernemers die 12 maanden vooruitkijken, hebben hun verwachtingen naar beneden bijgesteld. Zowel bij de productie, opbrengtprijs, omzet en winst waren er minder ondernemers die aangeven dat deze indicatoren een positieve bijdrage gaan leveren aan hun bedrijfsvoering. Hierdoor zijn er bijna evenveel ondernemers die postieve verwachtingen hebben voor de komende 12 maanden als negatieve.


Kies een sector
Contactpersoon
Gerben Jukema
070-3358359
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven