Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Vertrouwen
     
Vertrouwen
Kies een indicator
Vertrouwen - Melkveehouderij

Vertrouwen melkveehouders verder gestegen
16-5-2017

Melkveehouders hebben wederom meer vertrouwen gekregen in hun onderneming. Dit blijkt uit de meting van vlak na het eerste kwartaal van 2017. Sinds het 2de kwartaal van 2016 is er een stijgende lijn in het vertrouwen zichtbaar. In het eerste kwartaal van 2017 kwam de index uit op 20 punten, een stijging van 6. Dit is de hoogste stand sinds het tweede kwartaal van 2014.


Zowel de stemming over de huidige situatie op het bedrijf als de verwachting van hun bedrijfsituatie over 2 à 3 jaar verbeterde in het eerste kwartaal van 2017 ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016. Samen vormen deze twee indicatoren de Agro Vertrouwensindex.  De stemmingsindex en de verwachting op de middellange termijn stegen beiden met 6 punten.

Door een toenemend aantal ondernemers die, ten opzichte van de meting in het vierde kwartaal van 2016, positief oordelen over de afgelopen 12 maanden is de conjunctuurindex net weer boven het nulpunt uit gekomen. Het is voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2014 dat er weer meer ondernemers zijn die positief terugkijken dan negatief. Ondernemers oordeelden positiever over de opbrengstprijs en de omzet dan bij de vorige meting. Ook waren ondernemers positiever over de winst ondanks dat er meer ondernemers negatief waren over de productie over de afgelopen 12 maanden.  

Ondernemers die vlak na het eerste kwartaal van 2017 twaalf maanden vooruitkeken, hebben hun verwachtingen naar boven bijgesteld ten opzichte van het vierde kwartaal 2016. Op de kosten na zijn de verwachten van ondernemers over alle andere indicatoren gestegen. Zowel bij de productie, omzet en winst waren er meer ondernemers die aangaven dat deze indicatoren een positieve bijdrage zullen gaan leveren aan hun bedrijfsvoering de komende 12 maanden. De verwachtingen van melkveehouders over de opbrengstprijs zijn echter maar in beperkte mate toegenomen ten opzichte van een kwartaal geleden (1 punt).


Kies een sector
Contactpersoon
Gerben Jukema
070-3358359
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven