Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Vertrouwen
     
Vertrouwen
Kies een indicator
Vertrouwen - Akkerbouw

Vertrouwen akkerbouwers licht gestegen
27-7-2017

Het vertrouwen onder akkerbouwers is in het tweede kwartaal van 2017 licht toegenomen: de Agro Vertrouwensindex steeg met twee punten tot 15 punten. Daarmee blijft het nog ruim drie punten onder het gemiddelde vertrouwen in de gehele land- en tuinbouw. De stijging is te danken aan een positievere toekomstverwachting van de akkerbouwers; de index die huidige stemming meet daalde. 
De stemmingsindex en de beoordeling van ondernemers over hun verwachting van de eigen bedrijfssituatie over twee à drie jaar vormen samen de Agro Vertrouwensindex. De huidige stemming op het bedrijf is door ondernemers in de akkerbouw, over het tweede kwartaal, iets minder positief beoordeeld dan bij de vorige kwartaalmeting. Ook in het eerste kwartaal daalde de index al enkele punten. Op de middellange termijn waren er in het tweede kwartaal van 2017 meer ondernemers positief dan negatief over hun bedrijfssituatie over 2 à 3 jaar dan een kwartaal geleden. De index steeg tot ruim zes punten boven het nulpunt.  

Hoewel akkerbouwers minder positief zijn over huidige situatie, kijken ze positiever terug op de afgelopen 12 maanden. In de laatste meting is de index tot -6 gestegen. Alleen bij de start van de index in het derde kwartaal van 2012 was deze hoger. Alle onderliggende verklarende indicatoren werden positiever beoordeeld dan bij de vorige meting. Desondanks zijn er nog altijd meer ondernemers negatief gestemd dan positief. 

Meer ondernemers in de akkerbouw hebben er vertrouwen in dat hun bedrijfsvoering over 2 à 3 jaar zal verbeteren. Dat geldt nog niet voor de komende 12 maanden (conjunctuurindex komende 12 maanden): de betreffende index zakte van nagenoeg nul naar -6 punten. Meer ondernemers zijn negatief dan positief. Alle onderliggende factoren lieten een daling zien. 


Kies een sector
Contactpersoon
Gerben Jukema
070-3358359
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven