Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Handel in agrarische goederen - Boomkwekerijproducten

Export boomkwekerij neemt in 2016 toe
20-1-2017

De export van boomkwekerijproducten, inclusief wederuitvoer, wordt geraamd op € 1,3 mld. (figuur 1 en 2). Dit is een stijging van een kleine 4%. Het belang van Duitsland als exportbestemming is, na afname de laatste jaren, in 2016 hersteld. Ook naar het Verenigd Koninkrijk, België en Italië nam de export in 2016 toe.

Nederlandse handel in boomkwekerijproducten naar herkomst en bestemming, raming 2016
Bron: CBS, raming nov-dec door CBS en Wageningen Economic Research.

Handelsbalans groeit mee met exportstijging
Opvallend is dat de aandelen per regio (figuur 1) in 2016 nagenoeg gelijk aan elkaar zijn voor wat betreft de import en de export. Ook de handelsbalans 2016 is nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Dit komt omdat de groei van de export, die van de import, maar net overtreft. De import van boomkwekerijproducten door Nederland komt voor circa de helft uit Duitsland en België. De import van deze twee landen is in 2015 en 2016 gegroeid.

Export naar Duitsland vertoont herstel, nog niet op niveau 2013
De export van boomkwekerijproducten uit Nederland naar Duitsland heeft zich, in 2016 wat hersteld. Het is echter nog niet op het niveau van 2012 en 2013. De voornaamste oorzaken voor de eerder afname waren in die periode de afgenomen bestedingen bij consumenten en overheden, het faillissement van Duitse twee bouwmarkketens Praktiker en MaxBahr en aanbieders waaronder bijvoorbeeld Baas Plantenservice in 2014, de concurrentie vanuit Oost-Europa en de binnenlandse productie. Het herstel van de Nederlandse export in 2016 waargenomen in Duitsland, Verenigd Koninkrijk en België komt vooral door het aantrekken van de vraag en animo voor de segmenten met hogere waarde. De aantrekkende vraag hangt samen met de aantrekkende economie in die afzetlanden. Nederlandse boomkwekerijproducten krijgen hogere waarde door de goede aansluiting bij de vraag van de klant met onderscheidend vermogen onder meer op het vlak van kwaliteit, sierwaarde, aflevertiming en voldoen aan residu-wensen.
 
Import van boomkwekerijproducten in Duitsland groeit weer
De totale importwaarde van boomkwekerijproducten uit Nederland in Duitsland is in 2016 weer gegroeid. Nederland blijft veruit de belangrijkste handelspartner voor Duitse afnemers. Het marktaandeel van Nederland handhaaft zich de laatste 5 jaar tussen de 75% en de 80%. Het marktaandeel was mede stabiel door de algemene stijging van het totale importvolume van boomkwekerijproducten en de groei van de import van producten uit Nederland met een hogere waarde, waarin Nederland een sterke positie heeft. 
 
 Kies een sector
Contactpersoon
Gerben Jukema
070-3358359
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Download de factsheet over Nederlandse handel in boomkwekerij producten.

   


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven