Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Handel en afzet
     
Handel en afzet
Kies een indicator
Veilingomzet - Snijbloementeelt

Snijbloemenomzet in 2017 positief begonnen
3-3-2017

In januari 2017 is de veilingomzet van Nederlandse snijbloemen 12,5 % hoger uitgekomen dan in januari 2016. Zowel een betere prijsvorming als een toename van de verkochte aantallen zorgde ervoor dat de omzet met 12,5% steeg. Ook de extra veildag droeg hieraan bij. In december was de omzet 3% lager uitgevallen dan in december 2015. Er was een veildag minder en het was kouder, wat de verkoop negatief beïnvloedde. In het jaar 2016 werd een totale omzet gerealiseerd van 1,8 miljard euro, wat een stijging is van 1,5% ten opzichte van 2015.

In januari 2017 steeg de snijbloemenomzet met 12,5% naar 140 miljoen euro. Tulpen waren deze maand de best verkochte producten op de veiling zowel in aantallen als in omzet. Bij een beperkte stijging van de verkochte aantallen (0,8%) kon de gemiddelde prijs ook nog toenemen. Bij een sterke toename van de verkochte aantallen voor de rozen, chrysanten, cymbidium en freesia nam ook de gemiddelde prijs toe. Al met al steeg de gemiddelde prijs over alle producten heen met 7% en de verkochte aantallen met 5%. De positieve stemming werd mede veroorzaakt door een lagere import van snijbloemen.    

In december 2016 werden er 6% minder producten op de veiling verkocht. De gemiddelde prijs nam wel toe (+2,5%), maar onvoldoende om de omzet hoger te laten uitvallen (-3%). Vooral rozen, chrysanten, freesia's, gerbera's en hippeastrum werden minder verkocht. Voor rozen, chrysanten en Gerbera daalde zowel de aanvoer als de gemiddelde prijs. Hippeastrum en Freesia konden wel profiteren van de lagere aanvoer. Het verkochte aantal tulpen nam met 0,7% toe, maar de gemiddelde prijs van dit product daalde met 1 cent.     

Terugblik op voorafgaande maanden
In oktober lagen de gemiddelde prijzen van snijbloemen hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging was bijna 14%. In november was deze stijging een stuk lager met ruim 3%. Deels zijn de hogere prijzen te danken aan het lagere aanbod in deze maanden. Het aantal verkochte stelen daalde in oktober met 5% en in november was de daling bijna 2%. Oktober kende ten opzichte van vorig jaar een veildag minder. In november was er juist een werkdag meer. Vermoedelijk had het koude weer in november een negatieve invloed op het verkochte aantal stuks. Vorig jaar nog was het extreem zacht in november. In oktober was de top zes verantwoordelijk voor 60% van de daling van de verkochte aantallen. De gemiddelde prijs voor gerbera's profiteerde in deze maand het meeste. In november waren diverse kersproducten al in trek. Hippeastrum realiseerde een flink hogere omzet. Tulpen werden flink meer aangevoerd, wat slechts een kleine prijsdaling tot gevolg had. Rozen en chrysanten waren minder in trek, gezien een daling van de omzet voor deze producten. Vorig jaar was de prijs van rozen in deze maand hoog maar die zakte nu terug naar het niveau van 2014. Blijkbaar waren afnemers meer gecharmeerd van lelies en gerbera's, die wel een behoorlijke omzetstijging realiseerden.     

In september was de omzet van de in Nederland geteelde bloemen een halve procent lager dan in dezelfde periode van 2015. De verkochte aantallen waren ruim 1% minder dan vorig jaar september. De gemiddelde prijs was net iets hoger, maar dat was onvoldoende om de omzet boven die van vorig jaar uit te laten komen. In september wisten de Nederlandse geteelde rozen niet te profiteren van de wat lagere aanvoer van rozen uit het buitenland. Door onrusten in Ethiopië en de vernietiging van bedrijven daar is de productie gedaald. Voor Nederlandse rozen werd deze maand nauwelijks meer betaald. Vermoedelijk heeft de lagere koers van het Britse pond een negatief effect op de verkopen van diverse producten gehad.

Opmerkelijker waren de cijfers in augustus. Toen lag de veilingomzet 18% hoger dan in augustus vorig jaar. Ten dele was dit veroorzaakt door de twee werkdagen meer in augustus dit jaar, maar ook het verschil in weersomstandigheden speelde mee. Bij een 8% grotere hoeveelheid verkochte stelen was de gemiddelde prijs 10% hoger.

In juli 2016 is de veilingomzet van Nederlandse snijbloemen bijna 13% hoger uitgekomen dan in het voorgaande jaar. Bij een lager aanbod van 6% steeg de gemiddelde prijs met bijna 21%. Het aantal veildagen was gelijk aan vorig jaar. De prijsstijgingen waren te danken aan het lagere aanbod gecombineerd met betere weersomstandigheden, vooral in de eerste twee weken van deze maand. In 2015 was er begin juli een hittegolf in Nederland. Hoewel er dit jaar ook enkele warme dagen waren, bleek de vraag beter dan een jaar eerder. 

In de maand juni was de veilingomzet 6% hoger dan in 2015. Bloemen van Nederlandse afkomst werden minder aangevoerd (-2%) maar de gemiddelde prijs steeg met 8,5%. De groei van de omzet had daarnaast ook te maken met de twee veildagen meer in deze maand dan een jaar eerder.  

In mei 2016 is de veilingomzet van Nederlandse snijbloemen met bijna 9% gestegen. De maand kende een veildag meer dan vorig jaar. Tegenover het sterk gestegen aantal verkochte stuks (+13%) stond een lagere gemiddelde prijs (-4%). In de maand april was de veilingomzet bijna 9,5% lager dan in 2015. Bloemen van Nederlandse afkomst werden wel meer aangevoerd (+5%) maar de gemiddelde prijs daalde met bijna 14%. Door het groeizame weer werden veel producten aangevoerd in minder veildagen. April 2016 kende 20 werkdagen; twee minder dan april 2015.

Het eerste kwartaal kende ook uiteenlopende ontwikkelingen per maand. In maart bleef de omzet 8% onder het uitzonderlijk hoge niveau van 2015. Toen volgden de bloemenfeestdagen zoals Internationale Vrouwendag, Engelse Moederdag en Pasen elkaar mooi op. Bovendien was het weer zeer gunstig. In 2016 was de feestdagenkalender wat minder netjes verdeeld omdat Internationale Vrouwendag en Engelse Moederdag nagenoeg tegelijkertijd vielen. De omzetdaling kwam met name door de lagere gemiddelde prijs die voor de producten werd betaald. Met een veildag meer dan een jaar geleden was de omzet in februari hoger uitgekomen. De belangrijke dag Valentijn viel dit jaar op een zondag, waardoor er minder impulsaankopen plaatsvonden. Aan de andere kant zorgde het zachte weer voor een goede verkoop en waren alle bestemmingen goed bereikbaar. De gemiddelde prijs steeg met 1 cent. In januari was de omzet fors lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Er was een veildag minder, de marktvraag lag lager en de gemiddelde prijs daalde met 1 cent.

Cumulatieve resultaten
In het jaar 2016 was de omzet 1,5% hoger dan in 2015. Deze stijging werd gerealiseerd door zowel een lichte toename van de gemiddelde prijs als een toename in de verkochte aantallen.  De omzet in 2016 lag hiermee ruim 2% boven het langlopende gemiddelde.


Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties
 • Bron data: Flora Holland (vanaf 2010) en VBN (2007-2009)
 • De figuren kunnen vergroot worden door onder de figuur op het icoontje te klikken. In de vergrote figuur zijn de assen en legenda's zichtbaar en kan soms ook een andere variabele worden geselecteerd.


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven