Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Kies een indicator
Rentabiliteit - Vleeskalverhouderij

Rentabiliteit witvleeskalverbedrijven op contract onveranderd
19-12-2016

De rentabiliteit op de witvleeskalverbedrijven op contract blijft onveranderd op 95% door stijgende opbrengsten maar ook stijgende kosten van gebouwen en werktuigen.

De rentabiliteit blijft onveranderd op gemiddeld 95%, maar er zijn grote verschillen tussen bedrijven. In de figuur geeft het groene vlak aan tussen welke grenzen 60% van de bedrijven valt. Dat betekent dus ook dat 20% een hogere rentabiliteit behaalt dan 111% en 20% scoort lager dan 84%.


Een rentabiliteit onder de 100% betekent dat de kosten niet volledig marktconform door opbrengsten worden vergoed. Per saldo kan er dan nog wel een inkomen worden behaald. In die kosten zijn immers ook berekende kosten opgenomen voor inzet van eigen arbeid en kapitaal. Die inzet van eigen middelen is gewaardeerd tegen markttarieven. Als de rentabiliteit 100% is, dan is de vergoeding precies marktconform.


De onderstaande figuur toont hoe de kosten zijn opgebouwd. Van elke 100 euro kosten is 63 euro aangewezen als betaalde kosten en 37 euro als berekende kosten voor eigen arbeid en kapitaal. De opbrengsten maken gemiddeld 95 euro uit van de totale kosten. Als van die 95 euro uit 2016 de 63 euro betaalde kosten worden afgetrokken, resteert er 32 euro als vergoeding voor de 37 euro aan berekende kosten. Dat betekent dus dat de totale vergoeding 86% (32/37 * 100%) van het ingerekende markttarief is.


Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven